Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Fotbal v Suchdole nad Lužnicí slaví stoleté výročí

 
středa, 21. června 2023, 19:58

Suchdol nad Lužnicí - Fotbal se v Suchdole nad Lužnicí hraje už sto let. Významné výročí si suchdolští fotbalisté připomenou v sobotu 24. června 2023. V bohatém program si k oslavě pozvali hokejisty HC Motor Č. Budějovice či bývalé fotbalové reprezentanty.

První pokusy o založení sportovního klubu v Suchdole nad Lužnicí se datují od roku 1923, kdy byl založen Suchdolský sportovní klub, o tři roky později kvůli sporům o pozemky s hřištěm zanikl.

Skutečný klub byl ale v prostorách nynějšího hotelu Lužnice založen až o deset let později pod názvem SK Suchdol nad Lužnicí. V roce 1948 spojení s DTJ a Sokol pod společnou hlavičku Sokol. Až do roku 1950 místní a oblastní soutěže. Už tehdy dorost a žáci.

V šedesátých letech jezdila často do Suchdola nad Lužnicí na soustředění slavná Dukla Praha. Přijela i v roce 1961 před odletem na Americký pohár. „Duklou jsme tenkrát doslova žili, znali jsme i životopisy hráčů. Masopust byl nejlepší fotbalista Evropy. Dukláci tu dokonce spali po rodinách, když sem přijeli na soustředění. Nad vstupem na hřiště byla udělaná taková slavobrána: Dukle přejem převelice – vyhrát pohár v Americe!,“ vzpomíná na šedesátá léta místní pamětník a celoživotní fotbalový nadšenec Václav Struska.  

Vpravdě zlaté časy suchdolského fotbalu začaly v roce 1969, kdy Tatran poprvé postoupil do krajského přeboru. V roce 1973 se Suchdol nad Lužnicí umístil v nejvyšší krajské soutěži na čtvrtém místě, což lze označit za největší úspěch v historii suchdolského fotbalu.

Horší časy přišly po listopadu 1989. Do té doby byl totiž v Suchdole umístěn útvar pohraniční stráže a fotbalisté se rekrutovali právě z řad vojáků. Po pádu železné opony však existence pohraniční stráže skončila a zdejší fotbalisté se museli spolehnout sami na sebe. Odchod vojáků byl pochopitelně citelně znát a Suchdol sestoupil do 1. B třídy.

V roce 1992 přechází TJ Tatran k Sokolu, který o rok dříve obnovil činnost. Důvodem byly nevyřešené majetkové vztahy. Dne 18. 7. 2010 osamostatnění fotbalového klubu.

Oblastní I. B třída se hraje v městečku s necelými čtyřmi tisícovkami obyvatel i v současnosti. Sokol skončil v právě skončeném ročníku ve skupině D na 10. místě.

V posledních deseti letech se oddíl zaměřil na práci s mládeží a nyní má Suchdol šest mládežnických mužstev.

Oslavy stého výročí proběhnou v sobotu 24. června na hřišti v Suchdole nad Lužnicí. Program začíná v 10 hodin a celodenní vstupné je 200 Kč.

Nejznámější osobnosti: František Hešík, František Kropík, Adolf Rohlík

Nejznámější trenéři: Kregl, Matula, Krejčí, Růžička ml., Tlačil, Šuba, J. a Z. Látal, Rohlík, Górný, Dvořáček, Šísl, Baerling, Červík, Maxa, Kuchyňka, Prášil, J. Heřman, Kříž

Nejznámější hráči: J. Kregl (Dynamo ČB), P. Novák (Spolana Neratovice), V. Struska (Dukla JH), J. Ruso (Strakonice), Zd. Trněný (Dynamo ČB, Škoda Plzeň), J. Horák (Dynamo ČB, Spartak Pelhřimov)

Největší úspěchy: Muži - od 1965 nepřetržitá účast v krajských soutěžích, z toho 6x v KP (naposledy 1988/89)

Program:

10:00 Utkání dorostu Suchdol – Velešín

12:30 Eaton Elektrotechnika – Magna Cartech

15:00 Suchdol 40 – Internacionálové ČR

16:30 Ocenění osobností klubu

17:00 Suchdol – HC Motor České Budějovice

20:00 Taneční zábava, Unigena  

Napsal(a) Michal Havelka
 


 
Reklama