Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Chybou brankáře Šípoše ztratilo Dynamo výhru nad Slováckem a spadlo na dno

 
neděle, 28. dubna 2024, 20:14

České Budějovice – Jubilejní zápas Dynama v české nejvyšší soutěži s pořadovým číslem 700 přinesl na Střeleckém ostrově domácímu týmu pouze bod po remíze 2:2 se Slováckem. V tabulce ukončené základní části spadli Jihočeši na dno, hosté naopak poskočili do první šestky, která zabojuje o titul.

Utkání začalo smolně pro celek z Uherského Hradiště, neboť již ve 12. minutě opustil trávník na nosítkách Tomáš Břečka. Přesto se potom do šancí dostali Pavel Juroška a střídající Michal Kohút. Branku Slovácka naopak ohrozil kapitán černobílých Zdeněk Ondrášek.

Po rohovém kopu domácích ve 22. minutě nasadili hosté k brejku. Před dvěma hráči ve světle modrých dresech zůstal pouze gólman David Šípoš a střelou z levé strany ho překonal Bin Seung Kim. „Inkasovali jsme po hrubé chybě Sladkého, který špatně odhadl balon,“ líčil zklamaný trenér Jiří Lerch.

Budějovičtí po chvíli málem doplatili na bídnou rozehrávku Gregoire Florenta Poulola, ale David Šípoš tentokrát vyřešil nebezpečnou situaci. Zato ve 37. resp. 43. minutě byl krátký na utěšené střely Marko Kvasiny a poté slováckého kapitána Vlastimila Daníčka, kteří shodně pálili z levé strany. Od pohromy uchránila Jihočechy v obou případech vzdálenější tyč.

V závěru poločasu hosté nedovoleně zastavili pronikajícího Musu Wale Alliho a jeho spoluhráč Jan Suchan z nařízeného trestého kopu nádherným obloukem poslal míč do levého rohu soupeřovy branky. Před odchodem do šaten ještě Marek Havlík ranou z velké vzdálenosti protáhl budějovického brankáře. „V první půli jsme byli lepší, jenže dostavila se naše předpoločasová klasika. Podcenili jsme míč a dostali vyrovnávací gól,“ postěžoval si Jan Baránek, trenérský asistent Moravanů.

Třetí brankář není k dispozici

Po obrátce patřilo hřiště domácím. Deset minut po výkopu našel Zdeněk Ondrášek na pravém křídle rozběhnutého Jakoba Trazisku, který v sestavě čerstvě nahradil Patrika Brandnera. Vytáhlý útočník si v pokutovém území elegantně obhodil bránícího hráče a levačkou poslal nechytatelně míč k zadní tyči. „Klobouk dolů před klukama, že to nezabalili za nepříznivého stavu a dokázali otočit výsledek,“ ulevil si Jiří Lerch.

Další úpravu skóre nepřinesla Suchanova dalekonosná střela, ani driblink Uroše Laziće, po němž krajní obránce Dynama mířil velmi nepřesně. Šanci měl i Marek Havlík z týmu hostí. Borci v dresech s černými a bílým pruhy postupně slevili z útočné aktivity. „Budějovice nám usnadnily roli. Stáhly se a nechaly nás hrát,“ glosoval Jan Baránek.

Domácím se stala osudnou 83. minuta. Další střídající hráč Ondřej Mihálik vypálil po zemi z více než třiceti metrů a David Šípoš trestuhodně propustil míč ze svých rukavic za brankovou čáru. „Nebyl to žádný gól roku. Jenom jsem se snažil trefit bránu. Je mi líto Dynama, prožil jsem v jeho dresu pěkný rok své kariéry,“ přiznal střelec.

V 90. minutě ještě Zdeněk Ondrášek poslal balon zdálky vedle pravé tyče a v nastaveném čase Jan Suchan zahrával trestný kop, ale byl z toho pouze roh. „Sami se připravujeme o body. Sráží nás individuální chyby, které dělají pořád stejní hráči. Pokud jde o strážce tyčí, nemáme aktuálně žádnou alternativu. Třetí gólman Colin se zranil v B-týmu, po operaci malíčku bude pět týdnů mimo. Ale nevzdáváme se, přestože v nadstavbě nás čeká velmi těžká výchozí pozice,“ ujistil budějovický trenér.      

SK Dynamo Č. Budějovice – 1. FC Slovácko 2:2 (1:1)

Góly: 45. Suchan, 55. Tranziska – 22. Kim, 83. Mihálik. Rozhodčí: Radina – Kubr, Slavíček. ŽK: 2:2 (59. Tranziska, 90. Alli – 63. Kim, 90. Reinberk). Diváků: 3 154.

SK Dynamo: Šípoš – Lazić, Poulolo, Králik, Sladký – Brandner (46. Tranziska), Čermák (83. Nikl), Suchan, Hellebrand, Alli – Ondrášek (90. Skalák). Trenér Jiří Lerch.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle