Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Kaplici mrzely zahozené šance, Vimperk udeřil v 90. minutě

 
úterý, 22. srpna 2023, 19:27

Vimperk – V parném sobotním odpoledni vstoupili do nového soutěžního ročníku ve vzájemném duelu Vimperští, kteří hostili spartakovce. Na začátku června skončilo měření těchto soupeřů nerozhodným výsledkem. Do tohoto klání nastoupili týmy v obměněných sestavách a na bodový zisk pomýšleli hráči obou celků.

Na první příležitost se čekalo jen do šesté minuty. Skóre mohl otevřít navrátilec do vimperského dresu Koloušek, ale přízemním zakončením brankáře Říhu překonat nedokázal. Hosté se o slovo přihlásili nedlouho poté. Pulec posunul balón Pastierovi, který si našel prostor ke střele, zpoza vápna však Formánkovu branku minul.

V první polovině úvodního dějství byli aktivnějším týmem fotbalisté Šumavanu. Hrozili po standardních situacích. V desáté minutě zahrával trestný kop z pravé strany Čech, k hlavičce se dostal Vojta, křížný pokus minul vzdálenější tyč Říhovy svatyně. Nejblíže brance byli domácí v první půli asi ve dvacáté minutě, kdy se k exekuci přímého kopu postavil Koloušek, Říha byl hodně rád, že míč poté, co mu vyklouzl z rukavic, skončil pouze na břevně.

S přibývajícím časem se více do zakončení začali dostávat hostující fotbalisté. Po půlhodině hry měli stoprocentní příležitost otevřít skóre utkání. Divoký posunul míč Pulcovi, který ideální přihrávkou za obranu našel nabíhajícího Česáka, který se ocitl sám před gólmanem, vybíhajícího Formánka dokázal přehodit, míč bohužel branku o centimetry minul. Kapličtí příznivci už viděli míč v síti, radost byla však předčasná. O pár minut později měli Kapličtí výhodu přímého kopu. K jeho rozehrání se postavil Gutheis, Jakub Formánek si jeho pokus pohlídal. Ve 39. minutě se pak pěkně uvolnil Pastier, kolmicí oslovil Gutheise, který se zprava dostal do vápna, míč vyslaný z jeho kopačky prolétl vedle brány.

V závěru poločasu se po delším čase připomněli Vimperští. Po rohovém kopu se do zakončení dostal Rod, zblízka trefil bránícího Daniela, domácí se dožadovali odpískaní pokutového kopu za ruku, ale hlavní arbitr jejich přání nevyslyšel a zahrával se jen další rohový kop. I po něm se domácí dostali ke střeleckému pokusu, jmenovitě kapitán Čech, přízemní ránu na bližší tyč dokázal Říha vyrazit, a i proto se do kabin odcházelo za nezměněného bezbrankového stavu. Po přestávce se obraz hry změnil.

Od úvodních minut převzali iniciativu hosté a ti se také dostávali daleko častěji do zakončení než jejich Vimperští hostitelé. Střelecké pokusy Daniela a krátce na to i Pála, však skončily pouze nad břevnem Formánkovy brány. V 52. minutě mířil do prostoru tří tyčí Pastier, Jakub Formánek si přízemní ránu pohlídal. Za další dvě minuty už ovšem lovil míč ze své sítě. Kapličtí se prosadili po rohovém kopu. Centr z levé strany dokázali domácí zadáci odvrátit, ale nebezpečí nekončilo, na pravé straně se k balónu dostal novic v kaplickém dresu Ješina, který nastřelil míč do před brankového prostoru a balón do sítě usměrnil nepokrytý Martin Pulec – 0:1.

V dalších minutách mohli Spartakovci své vedení zdvojnásobit. Po hodině hry měl gólovku na noze po Fučíkově přihrávce Česák, domácího brankáře ale prostřelit nedokázal. Chvíli na to Divoký na pravé straně našel rozběhnutého Fučíka, který míč zatáhl, zpětnou přihrávkou vrátil balón na hranici velkého vápna Divokému, který však mířil pouze nad branku Vimperka. V 66. minutě se k provedení přímého kopu postavil hostující Martin Pulec, technický pokus skončil nad břevnem Formánkovy svatyně. Kapličtí ze svých příležitostí nedokázali své vedení navýšit, a přišel trest. Na pravé straně dostal dostatek prostoru k centru střídající Žofka, míč prolétl až na zadní tyč, kde míč poslal do brány kapitán Jan Čech – 1:1.

Spartakovci si pak mohli vzít vedení zpět na svou stranu. Vanišovu střelu z přímého kopu Formánek dokázal vyrazit. V 74. minutě měl gól na noze po ideálním Pulcově uvolnění Gutheis, křížná střela po zemi minula vzdálenější tyč jen o centimetry. Domácí se připomněli až deset minut před koncem. Z trestného kopu poslal míč nad branku Koloušek. V 84. minutě branku Spartaku netrefil po Uhlíkově přihrávce Rod. V 86. minutě se musel mít hodně na pozoru domácí gólman Jakub Formánek, který si musel pohlídat daleký a vysoký nákop Ješiny, který směřoval pod břevno do branky. Když už se zdálo, že zápas směřuje stejně jako v červnu k nerozhodnému výsledku 1:1, přišlo nečekané rozuzlení z brejkové situace. Po pravé straně zatáhl balón Koloušek, přesnou přihrávkou našel před brankou nabíhajícího Ondřeje Roda, který trefil pro Šumavan tři body – 2:1.

Kapličtí doplatili na neproměněné šance, kdy se jim nepodařilo odskočit na rozdíl dvou branek. Vimperští byli v šťastnějším týmem a vstoupili do sezóny jednobrankovou výhrou.

TJ Šumavan Vimperk – TJ Spartak Kaplice 2:1 (0:0)

Branky: 68. Čech, 90. Rod – 54. M. Pulec. Rozhodčí: Jarolím – Tauber, Kotnauer, DFA Vrzal. Bez karet. Diváků: 120.

Vimperk: Jak. Formánek - Jan Formánek, Vojta, Pankratz (61. Žofka), Koloušek - J. Uhlík, Vintr (90. Juřík), Málek, Čech - Rod, Kliment.

Kaplice: F. Říha - Pastier, Ješina, Vaniš, Pál (82. N. Popov) - M. Pulec, Divoký, Daniel (73. Nowak), Česák (77. J. Smolen) - Gutheis, Fučík.

Napsal(a) Libor Granec | Foto Libor Granec
 


 
Reklama