Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Oslava sta let fotbalu na "Lokotce" vyvrcholila ohňostrojem. Křtila se kniha a oceňovali členové

 
středa, 14. června 2023, 21:12

České Budějovice – Fotbalový klub v Suchém Vrbném existuje už celé století. Připomínka významného výročí se samozřejmě neobešla bez pořádné oslavy pod širým nebem. Na vrbenském hřišti bylo uplynulou sobotu 10. června živo od samého rána.

Na trávníku se postupně předvedli v mistrovských zápasech dorostenci a představila se družstva přípravek. Na závěr si zahrál první tým Lokomotivy s Jistebnicí. Zápas řídil rozhodcovský debutant Martin Vozábal v roli hlavního, na čarách mu sekundovali ligoví asistenti Kubr s Pečenkou mladším. Domácí na zkušenějšího soupeře nestačili a podlehli mu 0:5 (0:4). Jistebničtí pak sborově domácím popřáli k jejich výročí. Hezké gesto.

Slova se ujal předseda Lokomotivy Jiří Pečenka starší, aby přivítal přítomné a společně s Romanem Bláhou a Lucií Zajícovou ocenili za jubilující klub zasloužilé funkcionáře, trenéry a hráče z minulých a sousčasných let – dlouholetého předsedu Karla Pavla (1988-2000), letitého činovníka Václava Hanzlíka (v klubu od 1984!), současného kouče A-týmu a dříve dlouholetého trenéra mládeže Pavla Taubera, vedoucí klubovny Jaroslavu Chrášťanskou, někdejšího trenéra Josefa Taubera (v roce 2003 dovedl A-tým do KP), Pavla Lišku jako vedoucího mužstva a hospodáře oddílu, bývalého kormidelníka Zdeňka Hronka, který slavil druhý postup do divize v historii (1987), obávaného stopera postupové party Zdeňka Hajného, odchovance klubu a ještě nedávno trenéra áčka Pavla Hanela, bývalého hráče a úspěšného mládežnického trenéra Davida Šimka, který dotáhl dorost U19 v divizi na třetí a letos druhé místo, a uznání za roky činnosti obdržel i sám šéf klubu Jiří Pečenka, který usedl do předsednického křesla v roce 2005 a v klubu působí celkem 28 let.

Ke kulatému výroční vydal klub knihu o 100leté historii fotbalu v Suchém Vrbném. Slavnostní křest proběhl přímo na hřišti za účasti předsedy Jiřího Pečenky, funkcionáře Romana Bláhy a autora díla, historika a novináře Michala Průchy. „Kniha má veliký úspěch a strašně se všem líbí,“ poznamenal nadšeně Pečenka. „Bývalí spoluhráči samozřejmě na knížku koukali. Nevěřili, že někdo dá takovou věc pro reprezentaci Lokády dohromady,“ ocenil bývalý plejer Zdeněk Hajný.

Klub se v bohaté historii pohyboval postupně na všech úrovních, zejména pak v krajských soutěžích. Nejslavnější období „Lokotky“ je spojené se sezónou 1964/65, kdy se hrála na suchovrbenském hřišti II. liga, mimo jiné i se Slavií Praha, Škodou Plzeň, Viktorií Žižkov, Liazem Jablonec a Dynamem Č. Budějovice. Na budějovické derby se tu sešla rekordní návštěva 4 000 diváků, kteří viděli po boji konečnou remízu 1:1. V současné době se klub vyznačuje zejména dobrou prací v mládežnických kategoriích.

Povedený podvečer pokračoval s kapelou Leťáci, tombolou a večerním ohňostrojem. Škoda, že odpoledne propršelo. „S ohledem na počasí jsme museli improvizovat, takže ne vše bylo dle naplánování.  Avšak dostáváme řadu ohlasů, že to byla paráda, to nás samozřejmě těší. A prý máme připravit nejen oslavu 101. výročí, ale což naplánovat i 100 a půl roku,“ smál se předseda Jiří Pečenka.

Bývalí hráči různých generací zavzpomínali na časy dávno minulé. Na vítězství a porážky. Na vzájemné klukoviny. „Musí říct, že jsme stále mezi sebou stejní hecíři. Jako bychom se potkali včera po tréninku. Všechny ptákoviny jsme si pamatovali. Bylo to velmi milé vzpomínání,“ sdělil Zdeněk Hajný k vítězné partě z „osmdesátek“, která vykopala divizi.

Napsal(a) Redakce | Foto Lenka Průchová, Zdeněk Hronek
 


 
Reklama