Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Prvoligové SK Dynamo vstoupilo do první fáze letní přípravy

 
pondělí, 19. června 2023, 19:38

České Budějovice – V pondělí 19. června odstartovala letní příprava prvoligového Dynama. Trenéři Marek Nikl a Tomáš Zápotočný spolu s asistenty Jiřím Lerchem a Jiřím Kladrubským přivítali hráče (včetně dvojice nových záložníků, jimiž jsou Jan Suchan z Vlašimi a Matouš Nikl ze Slavie) na Střeleckém ostrově a poté se všichni přesunuli do areálu Složiště, kde podstoupili první otevřený trénink před zraky fanoušků.

Příprava bude pokračovat třemi zápasy s tuzemskými soupeři na jihočeských stadionech (Strakonicko ve Strakonicích 24. června, Vlašim v Třeboni 28. června, Táborsko v Hluboké nad Vltavou 1. července) a soustředění v Rakousku od 7. do 15. července. Fortuna liga začne úvodním kolem 22. července. Aktuální situaci jsme rozebírali s trenérskou dvojicí Marek Nikl – Tomáš Zápotočný. 

Vstupujete do sezony s konkrétním představou o umístění?

Marek Nikl: Konkrétní úplně ne, ale řekli jsme si s panem majitelem Koubkem, že chceme být v první polovině tabulky.

Tomáš Zápotočný: Doplním to slovy pana doktora Koubka – chceme hrát výš.

Majitel klubu hovořil o časovém horizontu pěti let a stejném počtu odchovanců Dynama v ligovém kádru.

N: Myslím, že by to tak mělo být a je to reálná věc. Klub má kvalitní mládež. Může z toho jenom profitovat.

Z: Potvrzuje se to na startu letní přípravy, kam bereme odchovance, hráče z béčka, z dorostu a naskočili už Ondřej Čoudek, Nicolas Penner nebo Libor Bastl. To je všechno krásné a určitě jdeme tímto směrem.

Jste spokojení s realizací přestupů a naplánovánými soupeři do přípravy?

N: Nebudu říkat, že jsme úplně spokojení. Řešíme ještě nějaké věci. Pokud to dopadne tak, jak chceme, budeme spokojení.

Odchodů je zatím víc než příchodů?

Z: Je to pravda, ale když se ohlédneme za posledními zápasy, vidíme, že nám tady zůstala kostra týmu, takže nejsme vůbec nervózní. Nepodařilo se nám přivést některé hráče, neboť se rozhodli jinak, ale takový je fotbal. Respektujeme jejich rozhodnutí. Zbývá spousta času, vedeme důležitá a složitá jednání, ale nechceme být moc konkrétní. Také se nechceme unáhlit, abychom hned skočili po nějakém hráči, když nám někdo zavolá, pokud ho nemáme nakoukaného a vyzkoušeného. Konkrétní můžeme být třeba u Pavla Osmančíka. Stojíme o něho velmi, ale je to složité, protože Bohemka si ho chce vyzkoušet.

Osu týmu, kterému se povedl závěr sezony, budete pouze doplňovat?

N: Ano, měli jsme to tak postavené. Dá se říct, že jsme měli v kádru i více hráčů, než bychom potřebovali, a chtěli jsme snížit stav. Skončily některé smlouvy a teď chceme hráče, kteří se nám hodí do konceptu a jsou v pořádku charakterově. Klidně si chvíli počkáme.

Ohlížíte se po hráčích na krajní posty?

Z: Máme je vytipované. Pro nás je nejdůležitější, aby bojovali za klub, za Budějovice, za nás trenéry, za realizační tým, za spoluhráče.

První řez v kádru učiníte před soustředěním v Rakousku?

N: Ano, máme představu o počtu hráčů, kteří pojedou na soustředění. Budeme redukovat sestavu k tomuto datu.

Vedle již domluvených soupeřů pro začátek přípravy se rýsují další sparingpartneři?

N: Dolaďujeme soupeře na rakouské půdě. Vypadá to na zajímavé týmy – Hannover, Fürth a Ried.

Z: Ale teď nás čekají Strakonice, Vlašim a Táborsko, kvalitní soupeři z domácích soutěží.

N: Strakonice na jejich hřišti budou soupeřem na rozjezd. Zároveň se chceme ukázat divákům v regionu a propagovat tady fotbal. Proto hrajeme ve Strakonicích, dále s Vlašimí v Třeboni a s Táborskem v Hluboké nad Vltavou.

Uvidíme v nadcházející sezoně větší změny ve hře a projeví se výrazněji váš trenérský rukopis?

N: Doufám, že ano. Jdeme do toho s tím, že chceme ještě zlepšit a zkvalitnit hru. Pro nás je dobře, že zůstává základ týmu, který už to zná a můžeme to dolaďovat.

Z: A nemít výkyvy, jaké jste zaregistrovali v minulém ročníku. Jednou to bylo dobré, jednou špatné. Ustálit to a zlepšovat se. Pořád je na čem pracovat a co zlepšovat.

Čím se tedy hodláte prezentovat?

Z: Atraktivním fotbalem. Jednoznačně. Bavit diváky. Vzorem je pro nás škola hrou ve stylu Manchester City. Samozřejmě máme k dispozici jiné hráče v odlišné kvalitě, ale tohle se dá praktikovat. Vyzkoušeli jsme si to v Příbrami, párkrát jsme to zažili na domácím hřišti.  

N: Myslím, že jsme to ukázali v závěrečných těžkých zápasech, kdy šlo vyloženě o bytí nebytí. Dostávali jsme se hodně do šancí, dávali krásné gól.

Co si slibujete od čerstvého příchodu mladého záložníka Matouše Nikla ze Slavie?

Z: Slibujeme si obrovskou kvalitu do budoucna. Zažil jsem ho čtyři roky jako trenér mládeže v Příbrami. Víme, koho si přivádíme a já se na něho těším. Je to vítězný typ, skvělý charakter. Kluk, který maká a je nám hodně podobný typologicky. Jednoznačně to je srdcař.

Jako syn trenéra asi nebude mít protekci?

N: U mě určitě ne.

Z: Vůbec se nebojíme ho zařadit. Uvidíte, že má obrovskou kvalitu. Nebojím se říct, že může jednou být třeba jako Souček. Je opravdu dobrý.

N: Také jsem ho vedl a znám ho trošku déle, než kolega (úsměv). Myslím, že tady zatím nemáme takový typ hráče. Uvidíme, jak se s tím popere.

Snažili jste se udržet některého z odcházejících borců?

Z: Řešili jsme hodně Čavoše. Nebylo to jednoznačné, on se potom rozhodl zkusit jiné angažmá.

Konzultujete složení kádru s Janem Podroužkem, který má posílit realizační tým na sportovním úseku?

Z: Ano, posiluje sportovní úsek a už s ním všechno řešíme naplno. Je vidět, že má obrovský přehled. Za sebe to vnímám jako posílení v klubu.

Soupiska týmu na startu letní přípravy


Brankáři: Dávid Šípoš, Martin Janáček, Colin Andrew

Obránci: Martin Králik, Lukáš Havel, Martin Sladký, Ondřej Čoudek, David Broukal, Jan Brabec, Milan Šimoník

Záložníci: Patrik Hellebrand, Jakub Hora, Marcel Čermák, Lukáš Čmelík, Roman Potočný, Nicolas Penner, Jakub Grič, Jan Suchan, Matouš Nikl, Libor Bastl, Tomáš Hák, Jakub Pařízek (připojí se později)

Útočníci: Daniel Hais, Quadri Adediran, Tomáš Zajíc, Jakub Matoušek, Vojtěch Hora

Realizační tým: Marek Nikl a Tomáš Zápotočný (trenéři), Jiří Lerch (asistent trenéra), Jiří Kladrubský (asistent trenéra), Ivo Táborský (vedoucí mužstva), Zdeněk Křížek (trenér brankářů), Jakub Šindelář (kondiční trenér), Rostislav Helštýn (mentální kouč), Pavel Jůn (fyzioterapeut), MUDr. Martin Held a MUDr. Martin Scheichl (lékaři), David Tomášek a Daniel Cettl (maséři), Radomil Procházka (kustod)

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle
 


 
Reklama