Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Martin Latka: Po fotbale se mi nestýská, mou novou vášní je hokej

 
čtvrtek, 10. června 2021, 21:57

V Trhových Svinech zrekonstruovali hřiště. Na jeho slavnostním otevření se objevilo i několik známých tváří. Jednou z nich byl 36letý Martin Latka, který se k velkému fotbalu dostal v Českých Budějovicích. Nejlepší fotbalová léta prožil ve Slavii Praha. Vyzkoušel si zahraničních angažmá v Anglii, Řecku a Německu, na kontě má i jeden reprezentační start. V červenci 2017 ukončil kariéru.

Jak jste se ocitl na slavnostním otevření zrekonstruovaného hřiště v Trhových Svinech? Máte na zdejší klub nějaké vazby?
Pozval mě dlouholetý kamarád David Štojdl. Telefonoval mi, že mají nově zrekonstruované hřiště a že prý ho budou slavnostně otevírat, tak ať prý se přijedu podívat. Já mám navíc v Hluboké nad Vltavou rodiče, takže do jižních Čech jezdím poměrně často. Tentokrát jsem přijel i se synem.

Čemu se v současné době věnujete?
S Karolem Kiselem máme agenturu, která zastupuje fotbalové hráče.

Které známé hráče zastupujete a kolik jich je celkově?
Jmenoval bych například reprezentanty Alexe Krále, Vladimíra Coufala nebo Jaromíra Zmrhala. Zastupujeme ale i fotbalistky. Z hráček něžného pohlaví je to například Andrea Stašková z Juventusu. Celkově se staráme o přibližně třicet hráčů. Možná to není mnoho, pro nás je ale důležitější spíš kvalita poskytovaných služeb než kvantita.

Zahrajete si ještě někdy fotbal?
To už ne. Jen občas si jdu zahrát nějakou exhibici, ale pak mě týden bolí celé tělo. Spíš mě to táhne na led a čtyřikrát týdně si chodím zahrát hokej do Říčan, kde Martin Altrichter postavil krásnou halu. To je moje nová vášeň. V naší partě jsou i další bývalí fotbalisté jako Jiří Novotný, Vláďa Šmicer, Patrik Berger, Jirka Jarošík, Jan Koller a nemohu zapomenout ani na Karla Poborského. Jedná se o sranda mače. Chodím tam, abych se zpotil a udělal si žízeň.

Co říkáte na letošní úspěchy pražské Slavie, kde jste mimochodem rovněž prožil krásná fotbalová léta?
Slavia měla neskutečnou sezonu a je fantastické, co letos dokázala. Dobrou práci odváděla už v předchozích sezonách a v právě skončené na to navázala. Předpokládám, že se jí bude dařit i v té příští, neboť v Čechách podle mého názoru není nikdo, kdo by mohl Slavii konkurovat.

Zvládl jste sledovat i výkony českobudějovického Dynama, ze kterého jste se dostal do velkého fotbalu?
Samozřejmě, sleduji celou naší ligu. Řekl bych, že Dynamo se v lize zabydlelo a předvádělo slušné výkony. Vadí mi však, že už delší dobu se na jihu Čech nevychovávají žádné talenty. Přitom by to pro Dynamo měla být hlavní priorita. Ze současného kádru jsou odchovanci akorát Lukáš Havel a Pavel Novák, což je podle mě málo. V současné době však mají mladí na Složišti velmi dobré podmínky, tak by bylo dobré, aby ti nejlepší neodcházeli do jiných klubů mimo region, ale aby se soustředili právě Budějovicích.

Jistě jste také zaregistroval, že Dynamo má nového majitele…
Ano, zaregistroval jsem. I z těch prvních rozhovorů s ním, které jsem četl, bylo zřejmé, že právě to, o čem jsme mluvili, chce změnit. A já mu v tom fandím. Výchova mládeže a stavění na vlastních odchovancích by mělo být hlavním smyslem práce v takových klubech, jako je právě Dynamo.

Jak se vlastně daří vašemu synovi, když hovoříme o výchově mládeže?
Já mu občas říkám, že po tom hřišti poletuje jak motýl, nejdůležitější ale je, že ho to baví. Je zapálený a hlavní je, že má pohyb. Taky mi záleží na tom, aby se dobře učil.

Má syn šanci dotáhnout to ve fotbale vysoko?
Nejsem o tom úplně přesvědčený. Rozhodující však podle mě je, aby děti měly nějaký režim. Aby se uměly chovat v kolektivu, ctily nějakým způsobem autority a byly slušně vychované. Získají totiž návyky, které se jim budou v životě hodit, i když se třeba sportem živit nebudou.

Startuje evropský šampionát. Jaké jsou podle vás vyhlídky české reprezentace? V jednom z posledních utkání před mistrovstvím Evropy jsme svým výkonem moc nepřesvědčili. Mám na mysli utkání v Itálii...
I přes nevydařené vystoupení v Itálii to vidím optimisticky. V tom utkání jsme si něco zkoušeli a Itálie navíc hrála mimořádně dobře. Možná je lepší, že jsme tu facku dostali v přípravě ještě před Eurem. Mistrovství Evropy bude o něčem jiném.

Jak jste prožil uplynulý covidový rok vy osobně?
O mě ani tak nejde. Na covid doplatila především mládež. Děti se učily z postele a odvykly si na běžný režim. Chyběl jim sociální kontakt a v tom vidím ten největší problém. Hlavně ve škole budou mít co dohánět. Online výuka zdaleka nemůže nahradit tu prezenční. Zejména na děti a mládež bude mít koronavirus těžké dopady.

Vy jste ke svému nespornému talentu dokázal přidat nesmírnou pracovitost a píli. Díky tomu jste se dokázal ve fotbale výrazněji prosadit. Nechybí vám tyto vlastnosti u dnešní generace fotbalistů?
Vnímám, že dnešní doba je jiná. My jsme možná neměli takové podmínky, jaké mají děti dnes. Byli jsme ale hladovější po sportování a taky již od dětství víc soběstační. Není to jen o dvouhodinovém tréninku. Aby se člověk ve fotbale prosadil, musí tomu obětovat mnohem víc. Soběstačnost v dětství je základ a k tomu je potřeba přidat píli. Při přechodu z mládežnických do dospělých kategorií si hráč nevystačí pouze s talentem. Je potřeba přidat vůli a zarputilost, aby vydržel a pokračoval dál. I já jsem měl někdy v přístupu rezervy, snažím se ale vést děti tak, aby neopakovaly ty stejné chyby, jaké jsem v minulosti dělal já.

Napsal(a) Michal Havelka, Michal Průcha | Foto Michal Průcha
 


 

Reklamní sdělení

Reklama