Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

KP: Tři kola před koncem je rozhodnuto! Jindřichův Hradec se stal přeborníkem kraje

 
neděle, 4. června 2023, 18:50

Jihočeský kraj – Tři kola před koncem soutěže je o vítězi krajského přeboru rozhodnuto. Olešník v sobotu prohrál v Semicích a Jindřichohradečtí tak šli do nedělního odpoledního duelu proti Strakonicím už jako krajští přeborníci. Jindřichův Hradec nad Strakonicemi vyhrál 2:1 a v čele má nyní nedostižitelný jedenáctibodový náskok. Zajímavé to ještě může být na opačném pólu tabulky. Jankov prohrál v Trhových Svinech, zatímco Prachatice porazily doma Dražice a náskok Jankova stáhly na tři body. Fotbalisté Hluboké zdolali již v pátek Milevsko. Osek rozstřílel 6:1 Protivín a mužstva Týna nad Vltavou a Rudolfova si body rozdělily.

V podzámčí se hrálo v pátek v podvečer utkání solidní úrovně. Milevsko se v Hluboké nad Vltavou představilo jako kvalitní mužstvo, jenomže body vzduchotechnici nezískali. Domácím dodal v prvním poločase klid dvěma góly Tomáš Pecka. První gól dal již v 9. minutě, druhý přidal po půlhodině hry z penalty. Milevští sice dělali v útoku domácím problémy, gólově se ale prosadili až v 73. minutě, kdy na rozdíl jednoho gólu snížil Jaroslav Hadáček. Gól na 2:1 domácí znervóznil, nakonec se ale štěstí přiklonilo právě k hlubockým fotbalistům, když Stráský o deset minut později utkání rozhodl. „Byl to docela vyrovnaný zápas,“ uznal kvality soupeř kouč Hluboké Radim Kokeš.

Fotbalisté Olešníku už zřejmě vyhlížejí konec sezóny. V Semicích prohráli třetí z posledních čtyř zápasů a definitivně ztratili naději na prvenství v krajském přeboru. Pro utkání v Semicích lepil Olešník sestavu opět horko těžko dohromady, nastoupit musel v základní sestavě trenér Roman Chlumecký i jeho asistent Tomáš Řehoř. Když dal domácí Luděk Zborník v 58. minutě gól na 3:0, zdálo se, že je rozhodnuto. Ale nebylo. Olešník dokázal během necelých dvaceti minut vyrovnat. V poslední minutě však Semicím vyšel brejk, který zakončil opět Zborník a tři body zůstaly doma. „Jedním slovem, škoda,“ zhodnotil duel v Semicích hrající kouč Olešníku Roman Chlumecký.

Týnu se utkání s Rudolfovem moc nepovedlo, Rudolfov byl naopak lepším a také nebezpečnějším týmem. V prvním poločase se však gólově neprosadilo ani jedno z mužstev a poločas skončil bez branek. Po přestávce trenér Olympie zamíchal se sestavou, ke zlepšení to ale nevedlo a v 70. minutě se naopak Rudolfov dostal zaslouženě do vedení. Domácí vysvobodil Milan Tomka, který přišel na plac do druhé půle. V 85. minutě vyrovnal po akci Dobala na 1:1. Závěrečný tlak Týna už k dalšímu gólu nevedl. „Vzhledem k vývoji zápasu musím být s bodem spokojený,“ uvedl trenér Týna Václav Mareš.

Hráči Jankova oblékli před utkáním v Trhových Svinech trička, na nichž vyjádřili nesouhlas s korupcí ve fotbale. Právě na Jankov se po minulém utkání snesla vlna kritiky kvůli výkonu trojice rozhodčích, kteří údajně ovlivnili minulé utkání ve prospěch tohoto klubu. Ti také byli vyloučeni z krajských soutěží. Zpět ale k duelu v Trhových Svinech. Ten se hostům z Jankova výsledkově nepovedl, ačkoliv měli dostatek šancí na to, aby v Trhových Svinech bodovali. Spartak však Jankovu udělil lekci z produktivity a po dvou gólech Kuraliho a jednoho Valuta zvítězil 3:0.

Prachatičtí dál živí naději na záchranu. Po výhře nad Dražicemi ztrácejí na Jankov už pouze dva body. Diváci viděli v sobotu odpoledne pod Libínem rušné utkání s mnoha šancemi na obou stranách. Tatran poslal do vedení v 18. minutě z penalty Makoš, ve 34. minutě se pak hezky trefil Kováč. Ve druhém poločase šli Prachatičtí dvakrát do sólového úniku a trefili břevno, branková konstrukce se ale rozezněla i za domácím gólmanem Hopfingerem. Třetí gól přidal Tatran v závěru opět z penalty. Za hosty vzápětí korigoval na konečných 3:1 Daniel Štecher.

Nevídaným způsobem se v závěru sezóny rozstříleli fotbalisté Jiskry Třeboň. V posledních pěti utkáních nasázeli svým soupeřům 21 branek. Naposledy si s chutí zastříleli v neděli dopoledne proti béčku Táborska. O sedm gólů do sítě Karla Chotovinského, který nahradil v bráně potrestaného gólmana Hňupa, se podílela šestice hráčů. Dvakrát se prosadil obránce Zavadil. Hosté šli do vedení díky proměněné penaltě již ve 12. minutě, pak už ale bylo na hřišti jen domácí mužstvo. "Nevím, co se pak událo v hlavách našich hráčů," krčil po vedoucím gólu Táborska jeho trenér Pavel Vesecký. V závěru ještě chytil domácí Flaška penaltu a poradil si i s dorážkou. „Chválím celý tým,“ netajil se spokojeností třeboňský trenér Karel Bicenc.

Osek vlétl na soupeře z Protivína s velkou chutí a než se hosté stačili rozkoukat, prohrávali v 11. minutě 3:0. V poločase už Osek vedl 5:0 a ve druhé půli se zápas prakticky jen dohrával. V 54. minutě odstoupil ze hry zraněný obránce Carda, a protože na lavičce Oseku byl do hry připravený jen náhradní gólman Vojta, musel jít na hřiště právě on. Přesunul se do brány a brankář Tomáš Vlk se naopak posunul do pole. V 67. minutě protivínský Říha krásnou střelou z dvaceti metrů snížil na 5:1, poslední slovo však měli domácí. V 81. minutě proměnil penaltu Vlk, který začal mezi třemi tyčemi a duel skončil 6:1. „Vlka jsme poslali na penaltu, aby něco přiteklo do klubové kasy,“ usmíval se trenér Oseku Luboš Vašica. „Jediným pozitivem bylo, že jsme vstřelili alespoň čestný gól,“ doplnil trenér Protivína Miroslav Říha.

Do utkání se Strakonicemi šli fotbalisté Jindřichova Hradce jako novopečení krajští šampióni. Domácím tentokrát chyběl patřičný důraz, roli favorita ale i tak potvrdili a podle očekávání vyhráli. Na výkonu Jindřichova Hradce byla znát přílišna uvolněnost a domácí spálili spoustu šancí, než se jim v nastavení první půle konečně podařilo skórovat. V podobném duchu probíhal i duhý poločas. Jindřichohradečtí měli převahu, v ofenzivní fázi ale tentokrát obvyklá kvalita chyběla. Přesto přidal v 67. minutě druhý gól domácí kanonýr Martin Toman. V závěru zápasu se prosadili také Strakoničtí a Chalupa vstřelil v předposlední minutě čestný úspěch hostů. "Byli jsme laxní zejména ve vápně, nicméně jsme zápas zvládli a zaslouženě vyhráli," říká k zápasu trenér přeborníka kraje Roman Lukáč.

Prvním ze tří nováčků nadcházejícího ročníku krajského přeboru je FK Sokol Třebětice, vítěz I. A třídy, skupiny B (více zde).

Výsledky 29. kola krajského přeboru:


TJ Hluboká nad Vltavou – FC ZVVZ Milevsko 3:1 (2:0)

Góly: 9. a 30. (pen.) Pecka, 83. Stráský – 73. Hadáček. Rozhodčí: Němec – Pravda, Smola. Delegát: Eibl. ŽK: 0:4 (Lalák, Marvan, Petřík, Pich). Diváků: 50.


FC AL-KO Semice – FK Olešník 4:3 (1:0)

Góly: 58. a 90. Zborník, 38. Veleman, 50. Blažek – 61. a 65. Toth, 77. Lafata. Rozhodčí: Lepič – Kaštánek, Němec. ŽK: 2:1 (Pohnán, Valach – Chlumecký). Diváků: 220.


TJ Spartak Trhové Sviny – SK Jankov 3:0 (2:0)

Góly: 2. a 43. Kurali, 76. Valut. Rozhodčí: Cigáň – Boček, Toman. Delegát: Šnajder. Bez karet. Diváků: 150.


FK Tatran Prachatice – TJ Dražice 3:1 (2:0)

Góly: 18. Makoš (pen.), 34. Kováč, 78. Jaroslav Rauscher (pen.) – 79. Štecher. Rozhodčí: Rejžek – Pravda, Smola. Delegát: Třeštík. ŽK: 2:2 (Luňáček, Jakub Rauscher – Štecher, Novotný). Diváků: 90.


FK Olympie Týn nad Vltavou – SK Rudolfov 1:1 (0:0)

Góly: 85. Tomka – 70. Prokeš. Rozhodčí: Kaštánek - Němec, Dunovský. Bez karet. Diváků: 120.


TJ Osek – FK Protivín 6:1 (5:0)

Góly: 3. a 28. Hoch, 11. a 45. Hosnedl, 6. Matěj Čapek, 81. Vlk (pen.) – 67. Říha. Rozhodčí: Brych – Jarolím, Vejčík. ŽK: 2:3 (Hoch, Martin Čapek – Nedvěd, Štěpka, Vorel). ČK: 1:0 (69. Matěj Čapek). Diváků: 60.


TJ Jiskra Třeboň – FC Silon Táborsko B 7:1 (5:1)

Góly: 33. a 64. Zavadil, 18. Rezek, 30. Radosta, 40. Matoušek, 41. Průcha, 55. Hromádka. Rozhodčí: Leiš – Dimitrov, Cigáň. Delegát: Urban. ŽK: 2:3 (Matoušek, Kubata - Jansa, Kupka, Pok). Diváků: 150.


FK Jindřichův Hradec – FK Junior Strakonice 2:1 (1:0)

Góly: 45.+1 Jaroš, 67. Toman - 89. Chalupa. Rozhodčí: Krčín – Nedvěd, Šťastný. ŽK: 0:1 (Pomej). Diváků: 60.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Jan Škrle, Petr Vlasák