Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Atmosféra jako na lize. Sousedské derby Dačic s Třeběticemi sledovala rekordní návštěva

 
středa, 3. května 2023, 16:47

Dačice – Vzájemná utkání obou klubů měla vždy potřebnou kulisu, ale tentokrát předčila očekávání. Na stadion u Dyje si našla cestu téměř tisícovka diváků a hráči si atmosférou museli připadat jako na prvoligovém trávníku.

Fanoušci Třebětic si na lokální derby připravili „Motácký fotbalový pochod“. „A to bychom nebyli my, kdybychom nepřišli s nějakou novinkou, na kterou se bude ještě dlouho vzpomínat - Společný pochod fanoušků na stadion!“ napsali na facebookovém profilu klubu.

„Naši fanoušci si připravili pochod na stadion, kterého se zúčastnilo neuvěřitelných 170 fanoušků. Celkově sledovalo derby bezmála na tisíc diváků,“ prozradil Jihočeskému fotbalu fotbalista Třebětic Martin Kelbler, jehož tým vede A třídu s náskokem pěti bodů a má zápas k dobru.

Rekordní návštěva samozřejmě potěšila i domácí pořadatele, hráče a činovníky. „Za celý klub chceme poděkovat Vám všem, kteří jste se podíleli na vytvoření atmosféry, která nemá v 1. A třídě obdoby. Zaplnili jste celý stadion,“ děkoval dačický klub divákům prostřednictvím Facebooku.

„Moc rádi bychom Vám řekli a pochlubili se, kolik nás tam bylo dohromady, bohužel přesné číslo neznáme i vzhledem k faktu, že u žen a dětí bylo vstupné nakonec dobrovolné. Obrázek o finálním čísle si tak musíte udělat sami. My pouze víme, že kapacita tribuny činí cca 630 míst a ta praskala ve švech. Zároveň mnoho z vás bylo i mimo po zbytku areálu,“ počítali zástupci Dačic. Přesné číslo ale nebylo podstatné. „Je totiž nadmíru jasné, že to byla atmosféra a zážitek, který novodobá generace dačického fotbalu nepamatuje,“ vyzdvihli nedělní derby Dačičtí, kteří ocenili i vlastní fans. „Zvláštní poděkování patří dačickému kotli, který fandil celý zápas jako o život.“

Tisícovka diváků na I. A třídě? Co na to říká historie jihočeského fotbalu?
Na jaře 1992 hostily ve 23. kole Vodňany druhou Volyni. „Tisíc diváků na derby,“ psaly noviny. „Vodňany v cíli.“ Padly tři červené karty (1:2), Vodňany zvítězily 2:1 a zadělaly na postup do krajského přeboru.

První půle rozhodla

Derby v I. A třídě se hrálo v Dačicích vůbec poprvé. Dříve se oba rivalové pravidelně střetávali maximálně na úrovni I. B třídy. Dačice si prožily historické chvilky pod názvem Centropen a dotáhly to nedávno až do krajského přeboru. Byť jen na pár sezon. Pak je potkala generační obměna mužstva. Teď se o podobný kousek pokouší Třebětice, pro které je probíhající sezona historická. Tak vysokou soutěž nikdy nehrály. Pohled do tabulky ale ukazuje, že mají rázně nakročeno do krajského přeboru.

Omlazené Dačice překvapily na podzim remízou 2:2 v Třeběticích, kterou sledovalo 650 diváků. A daleko k bodům nebyly ani v jarní odvetě. Již v 9. minutě otevřel skóre Robin Štolba. Pro jednoho z mála dačických pamětníků KP na hřišti to byl již 29 zásah v sezoně a zcela suverénně kraluje střelecké tabulce. Po půl hodině udeřily Třebětice a v rozmezí šesti minut skóre otočily. Nejprve srovnal Martin Kelbler, jemuž se podařilo skórovat i na podzim, a ve 39. minutě poslal hosty do vedení Vojtěch Švarc.

Podruhé se odehrál bratrovražedný souboj Václava a Tomáše Zejdových. Brankář Třebětic Václav Zejda (28) ještě v minulé sezóně nastupoval s mladším bratrem za mateřské Dačice. Výsledek derby byl na vážkách až do závěrečného hvizdu sudího Romana Cigáně z Třeboně. „Kluci ze sebe na hřišti vydali všechno a za druhou půli jsme na ně nesmírně pyšní. Šlo o napínavé derby od začátku až do samotného konce. Doufáme, že jste si toto derby užili i přes prohru a věříme, že se v takovém hojném počtu ještě někdy uvidíme a možná to nebude dlouho trvat,“ potěšilo dačické činovníky.

FK Dačice – FK Sokol Třebětice 1:2 (1:2)

Góly: 9. Štolba - 33. Kelbler, 39. Švarc. Rozhodčí: Cigáň - Kovařík, Tauber. Delegát: Třeštík. ŽK: 4:2. ČK: 1:0 (90. Marek). Diváků: 650 (dle zápisu), odhadem 900.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Vojtěch Lojka
 


 
Reklama