Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Šumavské derby pod Boubínem nabídlo ve vimperské fotbalové aréně zajímavý fotbal

 
pondělí, 3. dubna 2023, 16:06

Vimperk - Tento zápas má své specifika. Byť se hraje I. A třída, jde vždy o souboj nejen hráčů na ploše, ale i diváků v hledišti. Jde o derby se vším všudy, jednak mezi týmy je nejkratší vzdálenost v soutěži, hráči se znají a mnozí vystřídali oba kluby. A potom hraje se ve výborné atmosféře, neboť to, co dokáží diváci a zejména bubeníci Čkyňských, by záviděl nejeden prvoligový i druholigový klub. Na hřišti je to, jako v každém takovém utkání, derby maže pozici favorita a jeden druhému nic nedaruje.

A bylo tomu tak i ve Vimperku ve fotbalové aréně. Než týmy přivedla trojice rozhodčích Ctibor Novotný, Jiří Jarolím a Karel Barva, proběhla na hřišti malá slavnost. Funkcionáři klubu pogratulovali k nedávným narozeninám své dlouholeté jedničce v brance Jiřímu Formánkovi k padesátce a předali mu dres s tímto číslem 50.

Zápas začal opatrně a jako první se osmělili hosté, kteří během desáté a dvanácté minuty vyzkoušeli Vlka v brance domácích, ten si poradil a od této chvíle to byl boj o střed hřiště. Hráči obou týmů se do šancí dostávali sporadicky a obrany vše zachytávaly. Střely z dálky s jistotou pochytali aba gólmani Vlk i Drnek. Byl to klasický boj těchto týmů.

Čkyňští chtěli víc a hnáni svým kotlem diváků s triem bubeníků v čele se tlačili víc do útoku. Vimperští hráli aktivně v obraně i ve středové ose a moc hostům nedovolili. Ve 37. minutě udeřili hosté, když z levé strany po chybě domácích se za obranu dostal do brejku Michal Novotný a nedal Vlkovi žádnou šanci. Pro domácí sprcha, pro hosty start k náporu.

Čkyňští se dostali do hry. Do poločasové přestávky byli víc na míči, ale velké šance nepřišly.

Po přestávce se hraje stále stejně, opatrně a hosté víc zatažení, to byla voda na vimperský mlýn. Domácí hráči pomalu přebírali otěže hry na vlastní kopačky a přišly šance. Vimperští byli na dostřel, ale střelba vázla, několik rohových kopů a dva přímé kopy nic neznamenaly.

Po čtvrt hodince jsou vimperští úspěšní, Petr Benda krásnou hlavičkou zavěsil a domácí jsou na koni. Od této branky zamkli Vimperští hosty na jejich polovině a začalo dobývání. Obrana Čkyně hrála zodpovědně, ale jak se zvyšovalo tempo hry, ztráceli hostující hráči na síle. Zúžený kádr hostí díky zraněním a nemoci se projevil v závěru utkání, kdy některé hráče chytaly křeče z toho, jak se vydali.

Vimperské dobývání bylo úspěšné a v 80. minutě se za obranu dostává Benda, je zatažen Mikešem a rozhodčí Novotný neváhá a píská pokutový kop. Míč si postavil Ondřej Rod a nekompromisní střelou posílá domácí do vedení. Obrat byl dokonán a domácí v derby vydřeli tři body, kterými potvrdili i vítězství ze Lhenic v minulém kole.

Domácí i hosté poděkovali svým divákům a zejména před hostujícím kotlem, byť to byla prohra, tomu tak ani nebylo. Skvělé fandy musí Čkyňským každý závidět. Jsou hluční, což je správné, ale hlavně slušní a to je vzkaz ostatním, fanděte jako kotel SK Čkyně. Rozhodčí, rozhodčí kup si kapky do očí, to byl jeden z obratů z jejich kotle v zápase. Super ne…

Lukáš Sýs (trenér Vimperku): ,,Utkání se Čkyní se hrálo na těžkém terénu, někteří naši hráči si s tím nedokázali poradit a občas to vypadalo, že hrajeme na ledě. V prvním poločase jsme si dokázali vytvořit několik slibných šancí, které jsme bohužel neproměnili. Na můj vkus chyběl v těchto situacích větší hlad po vstřelení gólu. Po těchto šancích přišla studená sprcha, když jsme trestuhodně ztratili na polovině hřiště míč a poté šel na naší branku sám Novotný, který zkušeně svoji šanci proměnil. I přes to, že jsme si v prvním poločase vytvořili dost příležitosti ke vstřelení gólu, tak jsem nebyl s naším výkonem spokojený. O poločase jsme si to v kabině vyříkali a věděli jsme, že když změníme naši hru, budeme odvážnější a nebudeme zbytečně ztrácet míče, tak dokážeme utkání otočit v náš prospěch. Ve druhém poločase jsme hráli trpělivě a plnili jsme to, co jsme si řekli v kabině a přineslo to své ovoce. Nejprve se po pěkné akci hlavou trefil Benda, který vyrovnal na 1:1. V závěru byl Benda v pokutovém území stažen na zem hostujícím obráncem a nařízený pokutový kop s přehledem proměnil Rod, který tak vstřelil vítězný gól celého utkání. Řekl bych, že jsme vyhráli zaslouženě a upevnili jsme si tak naši pozici ve středu tabulky. Utkání se hrálo za skvělé atmosféry, když byly plné obě tribuny. To nebývá časté a chtěl bych za to divákům poděkovat, že přišli v tak hojném počtu a vytvořili tak v utkání skvělou atmosféru. Příští týden zajíždíme v neděli do Strunkovic, kde nás nečeká vůbec nic lehkého, protože domácí Mexiko patří k suverénům soutěže. Pokusíme se jim nějaký ten bodík vzít a zamotat tak čelo tabulky.”

TJ Šumavan Vimperk – SK Čkyně 2:1 (0:1)

Góly: 66. Benda, 79. Rod (pen.) – 37. Novotný. Rozhodčí: Novotný – Jarolím, Barva. ŽK: 1:2 (Žofka – Kralik, Král). Diváků: 190.

Napsal(a) Ladislav Beran | Foto Ladislav Beran