Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Magnety A třídy. Na obou frontách se střetnou dva nejlepší: Bavorovice – Týn, Lom – Bernartice

 
čtvrtek, 5. dubna 2018, 20:13

Druhé jarní vystoupení I. A třídy slibuje mimořádně atraktivní podívanou. Narazí na sebe první dvě mužstva z obou skupin. V „áčku“ přivítají vedoucí Bavorovice druhý Týn, ve skupině B hostí Lom první Bernartice. Jihočeský fotbal zjišťoval, jak se na víkendové šlágry těší zástupci jmenovaných týmů a případně koho budou postrádat.

Utkání v Lomu u Tábora se odehraje podle původního rozpisu v neděli odpoledne (16:30). Na šlágr do Bavorovic se půjde mimořádně v sobotu odpoledne (16). „Byli jsme nuceni termín odložit na odpoledne. Máme v kádru několik studentů, kteří zrovna dopoledne mají zkoušku. Musíme ocenit to, že Týn okamžitě se změnou souhlasil,“ vážil si sportovního gesta Vltavotýnských činovník Marineru Karel Franěk.

FC Mariner Bavorovice – FK Olympie Týn nad Vltavou

Bavorovičtí mají Týnu co oplácet. Na trávníku Olympie utržili v první půlce soutěže potupného „bůra“ (1:5). „Je to důležitý a prestižní zápas, ale musíme zároveň respektovat, že soutěž je ještě dlouhá a jiných utkání plno. Takže možný neúspěch neznamená konec nadějí, i když Týn je mírným favoritem. Ale samozřejmě pro vítězství uděláme všechno, i když bude chybět střelec Smékal a Kučera, který odjíždí do Anglie. Musí je nahradit ostatní, budeme spoléhat na kolektivní výkon. Zkušených hráčů, kteří by to měli unést. Navíc chceme oplatit podzimní porážku 1:5. I když to byl pro nás hodně krutý výsledek,“ vzpomněl poslední vzájemné utkání Karel Franěk.

Protřelý funkcionář se správně dívá i na další pronásledovatele. „Na naše zakolísání číhá třetí vzadu, budějcká Slavia. I když ta naposledy doma zaváhala s Prachaticemi. Ale v záloze můžou čekat i Vodňany nebo Blatná. Každopádně to bude zajímavé utkání,“ věřil Franěk, že si cestu do bavorovického areálu, kde došlo v zimě na rekonstrukci kabin, klubovny a sociálů, najdou fanoušci fotbalu. Bavorovická zimní posila Luboš Červenka (33) si zahraje proti Týnu, kde působil před odchodem do Olešníka a během kariéry si zahrál i v Jablonci, Staré Pace a Modřanech. Ve Vacově nastoupil až do druhé půlky. V sobotu bude mít dvojnásobnou motivaci.

Týnská Olympie si v domácí premiéře poradila zásluhou zlepšené hry ve druhé půli s Planou a po remíze Bavorovic ve Vacově stáhla ztrátu na lídra na pouhé dva body. V případě sobotního vítězství může jít poprvé do čela. „Pochopitelně, že jedeme do Bavorovic pro body. Ale za favority se necítíme, bude to vyrovnané. Chceme každopádně soutěž ještě víc zdramatizovat. Bohužel, nějaké problémy má Boček, snad se s nimi do pátku vyrovná, uvidíme. Jinak by nikdo další chybět neměl,“ prozradil k sestavě kouč Olympie Jiří Orlíček.

Stejně jako Bavorovičtí i v Týně ví, že tenhle zápas o postupujícím určitě nerozhodne. Do konce soutěže bude zbývat ještě 10 kol (tj. 30 bodů) a v drtivé většině se bude chleba lámat proti týmům, kde je povinností postupového aspiranta bodovat. „Taky víme, že soutěž nekončí tímhle zápasem, ale bude jich následovat mnoho dalších. A to může být šance i pro jiné, kdybychom zaváhali. Zatím si myslím, že o titulu se rozhodne mezi Bavorovicemi, námi a Slavií. Ale dobrou formu prokazují i další. To nemíníme dovolit. Už proti Plané jsme podali slušný výkon,“ potěšil Orlíčka předvedený výkon s Planou, který rozhodl hattrickem Pavel Vařil (na obr.).

Sokol Lom – Sokol Bernartice

Blízko k nečekané ztrátě byl v prvním duelu jara Sokol Lom. Na půdě posledního béčka J. Hradce po snadném náskoku 2:0 povolil otěže a pak byl rád, když v 90. minutě penaltou a zároveň třetí trefou Davida Neužila vyhrál horko těžko 3:2. První Bernartice určitě nepodcení. „Víme, že to bude důležitý zápas. Ale jsme bojovné typy, takže chceme vyhrát. Nikterak se netajíme tím, že bojujeme o postup. Naší jarní výhodou může být to, že oba největší rivaly, Bernartice a Čtyři Dvory, přivítáme u nás doma, ale nechceme to přeceňovat. To by mohlo taky hrát svoji roli. Ale jaro teprve začíná, bude to dlouhá cesta,“ poznamenal lomský asistent trenéra Petr Balogh.

V Hradci nedohráli Zeman s V. Císařem a marodka Lomu se rozrostla. „Bohužel proti Bernarticím budeme postrádat čtyři zraněné hráče včetně Honzy Šimáka. Už jsem řekl, že jsme bojovníci, tak je musí ostatní nahradit,“ věřil před nedělním šlágrem Petr Balogh.

Devět zápasů po sobě neprohrály první Bernartice. Jarní premiéru absolvovaly vítězně s T. Sviny. První půli vedli jasně 4:0, ale druhý poločas se Sokolu nevydařil. Do Lomu pojede v kompletní sestavě. „Měli bysme nastoupit jako v posledním zápasu s Trhovými Sviny při přestřelce 4:3,“ hlásil Jihočeskému fotbalu vedoucí mužstva Jan Šerhant. Nejlepším mužem Bernartických byl Adam Staněk (na snímku s č. 13), který vsítil dva góly a u jednoho asistoval.

Bernartičtí hodlají udržet vedoucí postavení i po nedělním taháku soutěže, který bude také soubojem nejproduktivnějšího útoku s nejlepší obranou. „Mělo by to být kvalitní utkání, když spolu hrají dva vedoucí celky. Musíme to odehrát jako jindy, bez nějakých velkých stresů. Ale samozřejmě výsledek bude důležitý. V naší skupině nastala taková zajímavá situace, kdy první tři mančafty mají vzájemnou bilanci 0:0. Tak jsme my hráli jak se Čtyrákem, tak i s Lomem. A i oni mezi sebou. Kdo asi dá první gól a poruší zvyk? Může to hrát úlohu v konečné bilanci. Vyrovnanost v tabulce je obrovská,“ podotkl Jan Šerhant. Navíc za třetí pozice útočí Čtyři Dvory.

Napsal(a) Milan Šíma, Michal Průcha | Foto Zdeněk Formánek, Jan Škrle, Petr Vlasák