Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Béčko Dynama před jarním pokračováním divize

 
úterý, 8. března 2022, 18:22

České Budějovice – Do sezony vstupovali fotbalisté B týmu Dynama s cílem pokusit se vybojovat postup do České fotbalové ligy. Po podzimu jsou černobílí mladíci třetí, když na první místo ztrácejí pět bodů.

V zimě skončil na lavičce Dynama trenér Jindřich Tichai, jehož vystřídal Dušan Žmolík, který naposledy vedl jako hlavní trenér třetiligový Uničov. Předtím působil jako asistent nebo kondiční trenér u několika ligových mužstev.

Žmolík ví, jaké má Dynamo cíle, zároveň je ale realistou. „O postup se určitě popereme, i když nějaké body ztrácíme a v tuto chvíli nemáme postup ve vlastních rukou. Ale i z druhého místa může být šance postoupit. Uděláme vše, co bude v našich silách,“ říká nový trenér.

Že bude trénovat nižší soutěž, to nepovažuje za problém. Spíš naopak. „Kluci v Uničově chodili do práce, byli to amatéři. Těším se na práci v profesionálním klubu,“ říká ke své osobě Dušan Žmolík. Jeho první poznatky jsou takové, že tým je složený z pracovitých mladíků, kteří mají fotbal rádi. Důležité podle něj bude, aby si mužstvo udrželo týmového ducha i v těžkých zápasech a dokázalo si poradit s nepříjemnými protivníky.

Pro béčko Dynama se v zimě rýsoval příchod zajímavé posily. Vypadalo to, že k Jiřímu Kladrubskému přibude další zkušený hráč s ligovými zkušenostmi Petr Javorek. Ten měl po odchodu z prvoligového áčka pomoci B týmu s postupem do třetí ligy, nakonec ale posílí druholigové Táborsko. „Javor by nám určitě pomohl, mladí kluci by vedle něj sbírali zkušenosti. Dostal nabídku prodloužit si kariéru ve druhé lize a my jsme rozhodnutí nechali na něm. On se rozhodl pro Táborsko a my si budeme muset poradit bez něho,“ říká k odchodu Javorka kouč Žmolík.

Trenér považuje za pozitivum, že místo zkušeného fotbalisty dostanou příležitost ukázat se mladí hráči. Spolu s Petrem Javorkem zamířil do Táborska také osmnáctiletý David Krch a o tři roky starší gólman Martin Janáček. Do Písku odešli Dominik Mašek s Michalem Němečkem, opačným směrem se vrací Štěpán Pineau a David Pravda. Smlouvu v Dynamu ukončil Christián Veliký. „Budeme si zakládat na týmovém pojetí. V dobrém týmu pak může vyniknout nějaká vůdčí osobnost, která tým potáhne. Uvidíme, kdo jí bude,“ přemýšlí Dušan Žmolík, kdo by mohl být lídrem mužstva.

A jaké má Dynamo plány na jaro? Béčko bude dál sloužit jako rezerva prvoligového týmu. V divizní soutěži se tedy budou rozehrávat hráči A týmu po zranění nebo ti, kteří tolik nehrají a potřebují větší herní vytížení. „Hlavním úkolem bude, aby ti nejlepší kluci z dorostu měli možnost seznámit se s dospělým fotbalem. Všechno je o tréninkovém procesu a byl by velký úspěch, kdyby si trenéři prvoligového Dynama vytáhli nějakého talentovaného mladíka do áčka,“ přidává další z důležitých jarních cílů Žmolík. Tím posledním je vytoužený postup do ČFL, byť ten už Dynamo nemá ve vlastních rukou a bude záležet i na výsledcích dalších aspirantů z čela tabulky.

Během zimní přípravy sehrálo béčko osm utkání. Na úvod prohrálo s rakouským Schremsem 0:1, porazilo Písek 4:1, Soběslav 3:0 a Gmünd z Rakouska 2:1. Prohrálo 1:2 s Táborskem, 0:3 s Hostouní a v Mnichově s rezervou bundesligového Bayernu 1:8.

Na závěr přípravy si Dynamo zahrálo ještě jednou s třetiligovým Pískem a generálka skončila nerozhodně 2:2. „Zápas ukázal, že jsme schopni hrát devadesát minut ve vysokém tempu a že se nemusíme šetřit. Zapracovat ale můžeme na důrazu v osobních soubojích a v komunikaci. Na druhou stranu bylo vidět, že kluci se na hřišti vnímají a díky součinnosti celého týmu předvedli několik pohledných akcí,“ zhodnotil generálku trenér Dušan Žmolík.

V prvním mistrovském zápase bude Dynamo hostit 12. března na Složišti Klatovy.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Jan Škrle
 


 
Reklama