Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Postavení v tabulce není prioritou. Máme vnitřní motivaci, říká trenér béčka Dynama Plocek

 
pátek, 24. ledna 2020, 23:37

Záložní tým v SK Dynamo Č. Budějovice plní svou roli už od roku 1912. Tedy více než sto let. Za tu dobu měl i různá pojmenování. Od počátečního reserves, kdy hrál na vojenském cvičišti ve Čtyřech Dvorech, po Ib mužstvo, později II tým, záložní (B) družstvo, dvojku až po béčko. Až do roku 1983 nepřekročilo rámec krajských soutěží. Poprvé startovalo v divizi v sezoně 1984/85 a v dalších letech v ní zdomácnělo. Dokonce dvakrát získalo primát a stalo se divizním šampionem (1992 a 2001). Několikrát se také ocitlo na druhé koleji a bylo zrušeno. Po ukončení Juniorské ligy loni v létě došlo po osmi rocích k obnově „béčka“. Přihlásilo se do divize a po první polovině překvapilo druhým místem. Teď se poctivě připravuje pod trenéry Skálou a Plockem na odvetnou část a má za sebou i první přípravný zápas. Případný postup neřeší. „Je to daleko a není podmínkou. Hlavně, aby nás fotbal bavil,“ říká v rozhovoru Jaromír Plocek.

První přípravné utkání máte za sebou. Jak hodnotíte zápas s béčkem Plzně a co vám ukázal?
Těší nás, že můžeme v zimě střetnout s týmy ze třetí ligy. ČFL je zase o krok jinde a mužstva mají větší nasazení a jinou kvalitu.  Utkání s B-týmem Plzně hodnotíme velmi pozitivně, ukázalo nám hodně věcí, na kterých budeme muset zapracovat. Bylo úplně o něčem jiném, než v naší soutěži. Větší rychlost, důraz, práce s míčem a všechny atributy jsou jinde. Aspoň naši kluci vidí, jak se hraje ve třetí lize a jaký to má náboj. A to bylo přípravné utkání. Doufáme, že si hráči sami udělali obrázek, jaký je fotbal ve třetí lize, na čem mají pracovat a v čem mají nedostatky. Těšíme se na všechny soupeře v zimním přípravném období, protože každé utkání je jiné a ukáže vám vždy něco jiného. V tom je sport a fotbal moc krásný.

Co vás čeká v zimě, jak se budete připravovat na odvetnou část divize?
Zimní příprava je dlouhá a máme ji proloženou jak tréninkem v našem tréninkovém centru na Složišti, kde máme k dispozici vše, co potřebujeme, tak spinningem ve Fitness Pouzar. Dále budeme využívat naší novou posilovnu na Střeleckém ostrově a také terén okolo Střeleckého ostrova. Budu se opakovat, ale jsme rádi, že můžeme sehrát tak kvalitní přípravné utkání, které jsou moc důležité pro naše kluky.

Na co se v přípravě zaměříte?
Zaměříme se hodně na kondici. Také musíme více zapracovat na síle, protože ta nám v určitých mistrovských utkáních scházela a bylo vidět, že náš tým je ještě mladý oproti klukům, kteří proti nim nastupují.

Podzimní kádr vám zůstal pohromadě? Došlo k nějakým změnám?
Ano, kádr zůstal téměř celý pohromadě. Zatím. Uvidíme co naši sousedé, protože přestupní termín je tam až do 6. února a kluci mají nabídky a čelí dotazům na angažmá v Rakousku. Doufáme s kolegou, že mužstvo zůstane pohromadě a budeme se moci připravovat v takovém počtu, jako na podzim. Odešli pouze Etemike a Kalu do Prahy, kde budou hrát třetí ligu. To je zatím jediná změna. A jsme moc rádi, že Jan Malecha absolvuje přípravu s naším A-týmem a že si ho kluci z realizačního týmu vzali do přípravy, protože to je skvělá motivace pro naše další kluky, aby na sobě pracovali a čekali na šanci.

Jak se daří zabudovávat bývalé dorostence do mužstva? Mužská soutěž je přeci jenom o něčem jiném…
Je strašně důležité, že kluci přicházejí z dorostu do B-týmu s určitým zažitým systémem, automatismem. Ale musejí hned po příchodu přepnout na mužský fotbal, protože ten je opravdu o něčem jiném. To jsme se na vlastní oči přesvědčili v prvním mistrovském utkání na podzim v Klatovech, kde jsme prohráli. Prostě mužský fotbal má svá specifika a je úplně jiný, než zápasy v dorostu.

Vraťme se k podzimu, v němž jste skončili druzí jen o skóre. Vládne spokojenost?
Musím říct, že po úvodním střetnutí v Klatovech jsme nečekali tak pěkné umístění. Nechci tady mluvit o spokojenosti, protože uspokojení přináší špatné návyky a ustoupení z cesty, kterou jsme si kolegou Skálou dali. Snažíme se ji předat našim klukům. Tu cestu jsme si nastavili už v juniorské soutěži, kde jsme se nacházeli na špatném umístění v tabulce a řekli jsme si, že se takto nemůžeme prezentovat, protože jsme B-tým SK Dynamo České Budějovice. Uvidíme, co nám přinese jarní část sezony a jak se nám bude dařit. Jsme pokorní a vážíme našeho momentálního umístění. Ale fotbal je krásný, když budete slavit, tak vám to hned vrátí.

Vítanou pomocí byla účast pendlů. Žádný zápas nevypustili a šli ostatním příkladem.
Musíme pochválit a poděkovat všem klukům z našeho A-týmu, kteří nám přišli pomoct. Pro naše mladé kluky je to obrovská zkušenost hrát s hráči, kteří hrají a trénují v prvoligovém týmu. Vždy říkáme klukům, ať je pozorují, jak hrají, jak se připravují na utkání a prostě na vše, protože to je pro ně velká škola. Kluci z A-týmu nám vždy pomohli a byli těmi tahouny, jakými mají být. My jsme za to moc rádi a děkujeme za jejich pomoc.

A-týmu se v první lize mimořádně dařilo. Přenesl se vítězný duch i do kabiny béčka?
My jsme moc rádi, že naše áčko mělo takové vydařené výsledky a je v tabulce na krásném umístění. Přeci jenom první tým je výstavní loď celého klubu a vše se od toho odvíjí. S klukama z B-týmu se o utkáních našeho áčka pokaždé bavíme a rozebíráme je. Říkáme jim, sleduj hráče, který hraje na stejném postu, jako hraješ ty a uč se, protože první liga je prostě první liga.

V divizi jste po přechodu z juniorské ligy nováčkem. Je to pro vás nová soutěž. Co říkáte na její úroveň a průběh?
Po skončení Juniorské ligy jsme vůbec nevěděli, co nás v divizi čeká. Šli jsme pro nás i hráče do neznámého prostředí. V juniorské soutěži se potkávali kluci ve stejné věkové kategorii, ale mužská soutěž je už úplně o něčem jiném a hlavně se tam hraje o sestup a postup a má to úplně jiný náboj. V naší skupině jsme poznávali nové stadiony, nové soupeře a prostě to bylo pro nás všechno jiné. Museli jsme si zvykat na jiný styl soutěže, týmů, proti kterým nastupujeme, na fanoušky, kteří se přijdou podívat na utkání. To vše bylo pro nás nové a také se to ukázalo hned v prvním mistrovském utkání.

Jak na vás zapůsobilo prostřední na venkovních stadionech? Je odpovídající čtvrté nejvyšší soutěži?
Nemám právo hodnotit hostující stadiony. Každý pracuje a hraje podle svých možností. Já bych to vzal z druhé strany. Buďme rádi, že se najdou u nás lidé, kteří chtějí dělat amatérský fotbal a hrají a dají kluky dohromady a vytvoří jim podmínky. Musím říci, že všechna utkání v podzimní části v nás zanechala pozitivní ohlasy. Jasný, někdy to je takové a někdy takové. Ale tady nejde o stadiony, ale o to, aby hráče fotbal bavil a měli z této krásné hry radost. Aby se fotbalem bavili fanoušci a přinášelo nám to všem radost. Proto fotbal děláme a máme ho rádi.

Jak vidíte vyhlídky svého týmu v jarních bojích? Budete chtít udržet současné postavení?
Nedáváme klukům do hlav, že postavení v tabulce je momentálně takové a že musejí za každou cenu jít za postupem do třetí ligy. Máme vnitřní motivaci a tu jsme klukům řekli a nechtěl bych ji teď nějak prezentovat. Chceme, aby kluky bavil fotbal, tréninkový proces a prostě měli radost z fotbalu.

Kdyby se naskytla možnost postoupit do třetí ligy, sáhli byste po ní?
Tohle je otázka spíše na vedení klubu. Podmínkou to není. My se chceme prezentovat pokud možno dobrým fotbalem a udělat ještě nějaké body. Těšíme se na všechna utkání v jarní části a po konci sezony uvidíme, jak na tom budeme. Teď je zbytečné předbíhat. Fotbal je tak krásný, že teď jste v nějakém postavení a zítra můžete být úplně jinde. Jsem pokorný a šťastný za to, v jakém jsme postavení v tabulce. Je třeba také poděkovat všem klukům v B-týmu za jejich přístup ke všem tréninkovým jednotkám a k utkáním.

Program přípravných zápasů SK Dynamo ČB B

19.1.2020  14:30  Plzeň B 1:3 (Písek)

26.1.2020  14:00  Táborsko A (Soukeník)

1.2.2020     10:30  Č. Krumlov (SCM)

8.2.2020     10:30  Jankov (SCM)

22.2.2020   15:00  Příbram B (SCM)

26.2.2020   17:30  Třeboň (SCM)

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Jan Škrle
 


 
Reklama