Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Nábor nových rozhodčích: Získat jiný pohled a nebát se to zkusit, doporučuje adeptům Jan Jílek

 
sobota, 10. června 2017, 07:47

FAČR spustila v dubnu celorepublikovou náborovou kampaň pod názvem PÍSKEJ, MÁVEJ, ROZHODUJ!, která má za cíl rozšířit prořídlé řady českých fotbalových rozhodčí. Ani na jihu Čech není sudích dostatek. O potřebných náborech nových adeptů jsme hovořili s předsedou Jč.KFS a také prvoligovým arbitrem Janem Jílkem.

Sbory fotbalových rozhodčí stárnou a především řídnou. To už byla situace tak tristní, že se musel rozjet celoplošný projekt náborů?
Ano, situace již není uspokojivá několik uplynulých let, ale asociace tomu nepřikládala patřičný důraz a zájem. Ten přišel až minulý rok na podzim na popud Regionální fotbalové komise FAČR složené z předsedů KFS, kdy byl dán doslova úkol FAČR zahájit celorepublikovou kampaň náborů nových rozhodčích na centrální úrovni s dopadem na příslušné OFS a KFS. FAČR v uplynulých letech zacílila na nábory mladých fotbalistů v útlém věku a tato kampaň měla a stále má skvělé výsledky. Nicméně s tímto nárůstem malých fotbalistů vznikl problém, že je nemá kdo pískat, jelikož rozhodčí zkrátka nejsou. V celé České republice je nedostatek rozhodčích odhadován na číslo 1 500.

Kolik rozhodčích schází v Jihočeském kraji?
V Jihočeském kraji včetně OFS chybí odhadem 150 – 200 rozhodčích. Troufnu si říci, že na úrovni některých OFS je situace doslova kritická. Například OFS Český Krumlov má na pokrytí svých soutěží sedm aktivních rozhodčích.

Při náborech mají po celé republice probíhat kempy. Kdy se uskuteční na jihu Čech a co se na něm zájemci dozví?
První dva náborové kempy nových rozhodčích proběhly ve Slaném a v Olomouci. Máme z FAČR příslib, že bychom mohli být dalším krajem, kde tato akce proběhne. Zájemce a adepty budeme informovat prostřednictvím tiskových zpráv a náborové kampaně, ke které se jako KFS chceme intenzivně připojit.

Co všechno by měl kandidát na rozhodčího splňovat?
Téměř nic, v zásadě by měl mít rád fotbal a chuť to s píšťalkou na hřišti zkusit. Neříkáme zde, že všichni u toho vydrží nebo budou pískat ligu, je to shodné jako u hráčské kariéry fotbalu, ale důležité je získat na tuto profesi jiný pohled a nebát se to zkusit. Vždyť sám adept může k pískání přivést kamaráda, který u toho pak může vydržet až na samotný vrchol. Je nutné získat širší veřejné povědomí, že rozhodování fotbalu je velice zajímavá, všestranná, velmi emotivní, nicméně zodpovědná a nelehká funkce.

Vy sám jste začínal s pískáním od píky, v okresních soutěžích. Co byste novým zájemcům doporučil v jejich začátcích, aby je tenhle koníček brzy neomrzel?
Nezahodit píšťalku s prvním neúspěchem, prvním zklamáním a po prvních nadávkách. Ty přijdou, ale stejně tak přijde dobrý pocit z odvedené práce, pochvala od hráčů i funkcionářů, uznání od kolegů a těchto pocitů a respektu bude vždy mnohem, mnohem více. To mi věřte, znám to, zažil jsem to.

Za jak dlouho se může perspektivní a ambiciózní rozhodčí dostat do profesionální soutěže?
Je to individuální záležitost, ale sám bych doporučoval strávit v každé ze soutěží minimálně jeden rok. Je nutné získat zkušenosti a to jak rozhodcovské, tak mentální. Pak je může rozhodčí zúročit právě na profesionální úrovni.

Kde se případní zájemci mohou hlásit?
Mohou se hlásit a centrální úrovní vyplněním elektronické přihlášky, kdy uchazeč automaticky dostane do evidence příslušné Komise rozhodčích OFS dle svého trvalého bydliště a zástupce této KR jej bude kontaktovat s podrobnostmi k výkonu funkce rozhodčího nebo může kontaktovat příslušný OFS či přímo nás KFS na adresu eibl.vladimir@volny.cz.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto FAČR
 


 
Reklama