Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Dynamo zlomilo pražské Bohemians. Hrdinou se stal krajní obránce Trummer

 
sobota, 4. května 2024, 20:24

České Budějovice – Úvodní kolo šestičlenné nadstavbové skupiny o udržení zahájili fotbalisté Dynama v domácím prostředí na Střeleckém ostrově. Dvěma góly krajního obránce Vincenta Trummera zlomili pražské Bohemians, byť vítězná trefa se zrodila až v páté minutě závěrečného nastavení. Jihočeši opustili poslední příčku tabulky, na dno spadl Zlín.

Do prostoru mezi budějovické tyče se navzdory kritice za předchozí výkon znovu postavil David Šípoš a nutno říci, že jeho počínání bylo mnohem jistější, než v duelu se Slováckem. Se vší pravděpodobností jeho přípravu pozitivně ovlivnil trenér brankářů Pavel Kučera, jenž před pár dny nahradil vyhozeného Zdeňka Křížka (psali jsme zde).

Gólman Dynama v počáteční fázi utkání akrobaticky odrazil střelecký pokus zkušeného Martina Dostála a s námahou přesměroval na roh utěšenou ránu Jana Kovaříka zacílenou doprostřed branky. Domácí si vynutili již v 6. minutě první roh, ale střelu do prostoru vymezeného malým vápnem vyprodukovali až o dvacet minut později. Stála za to. Dopředu vysunutý levý krajní bek Vincent Trummer marně hledal adresáta pro přihrávku, tudíž vyrazil sám na zteč, napřáhl pravačkou a instruktážním způsobem poslal míč do sítě u protilehlé tyče. Pro nebojácného rakouského krajánka to byl premiérový gól ve Fortuna lize.

Smolný moment z pohledu černobílých nastal ve 38. minutě. Snaživý Musa Alli zahrál rukou ve vlastním pokutovém území a nařízenou penaltu proměnil Jan Kovařík. Prudkou přízemní střelu do levé části branky nedokázal David Šípoš zastavit, přestože vystihl její směr a sáhl si na míč. „Hosté se na nás připravili dobře. Pokryli nám křídelní hráče Alliho i Tranzisku,“ komentoval trenér Jiří Lerch a pokračoval: „Zaslouženě jsme získali vedení. Pak přišla smolná ruka a bylo to 1:1, ale nemohu klukům nic vyčítat.“

Bojovali až do konce

Po změně stran si Dynamo počínalo aktivněji, než v první půli. Po Čermákově rohovém kopu z pravé strany hlavičkoval Florent Poulolo těsně nad břevno. Potom se domácí zlobili, když Musa Alli v pokutovém území nastřelil ruku bránícího hráče a rozhodčí neukázal na značku desítky. Nebezpečnou situaci po centru Uroše Laziće vyřešil gólman Pražanů Lukáš Soukup.

Před brankou Jihočechů nastalo pořádné horko v 68. minutě, kdy David Šípoš z drtivých manévrů Bohemians dvakrát šťastně vyboxoval míč do méně hrozivé vzdálenosti. Střídající Matyáš Kozák pálil o dvě minuty později levačkou k pravé budějovické tyči, ale Šípoš přečetl jeho záměr. Naproti tomu gólman klokanů Lukáš Soukup v 77. minutě lapil vysoký míč a zapadl s ním až pod šibenici. Hlavní sudí to však neposoudil jako gólový moment. Jenom více rozdmýchal zjitřené ovzduší.

Domácí tým neopouštěla snaha a vůle strhnout výsledek ve svůj prospěch. S blížícím se závěrem mohli však černobílí litovat četné úseky z celého zápasu, při nichž drželi balon, ale byli statičtí a vraceli hru k vlastní brance. Přesto se dočkali euforické tečky za sobotním odpolednem. Po pěti minutách nastaveného času, kdy píšťalka už zvolna směřovala do arbitrových úst, opřel se Vincent Trummer znovu levačkou do míče a ranou po zemi z velké dálky našel volné místo u levé tyče. Vítězný gól se jednoznačně zařadil do kategorie fotbalových lahůdek. „Chtěli jsme hrát trpělivě a věřili jsme, že to zvládneme. Klobouk dolů před klukama, že bojovali až do konce,“ nešetřil chválou Jiří Lerch.            

SK Dynamo Č. Budějovice – Bohemians Praha 1905 2:1 (1:1)

Góly: 26. a 90.+5 Trummer – 38. Kovařík. Rozhodčí: Berka – Machač, Leška. ŽK: 2:4 (65. trenér Lerch, 73. Tranziska – 18. J. Matoušek, 69. Kadlec, 79. Kovařík, 85. Kozák). Diváků:  4 286.

SK Dynamo: Šípoš – Lazić (90. Havel), Poulolo, Králik, Trummer – Čermák – Suchan, Hellebrand, Alli – Tranziska (73. Šigut), Ondrášek. Trenér Jiří Lerch.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle