Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Kdo získá tři body v příštím utkání v Třeběticích, udělá významný krok k záchraně, předpokládá vltavotýnský Vladimír Dobal

 
čtvrtek, 2. května 2024, 19:53

Týn nad Vltavou – V minulém kole překvapila Olympie nečekaně vysokou výhrou 5:2 nad favorizovanou Jiskrou Třeboň. Výborně zahrál celý tým, jeho výraznou postavou však byl autor tří gólů Vladimír Dobal (36). Zkušený středopolař, který okusil i profesionální soutěže (Dynamo ČB, Táborsko a Čáslav), byl oporou Týna nejenom v posledním utkání, ale vlastně celou dobu po návratu z Rakouska v zimě 2019, a právem si vysloužil ocenění Muž kola. A dobrou zprávou pro fanoušky týnského fotbalu je, že červenobílý dres už obléká také osmiletý Vladimír Dobal junior.

Výhrou nad Třeboní o tři góly jste příjemně překvapili. Jaké to bylo utkání?

Sami jsme to nečekali, možná to bylo i tím, že Třeboň hrála ve středu pohár s Hlubokou a přišla mi taková unavenější. Řekl bych, že v prvním poločase jsme byli o nějaký ten gól lepší a hru jsme měli pod kontrolou. Začátek druhé půle se nám ale hrubě nepovedl a dostali jsme hned rychlý gól.

Hodně vám asi pomohlo vyloučení třeboňského Průchy…

Ano, pak přišel klíčový moment, kdy sporný zákrok ve vápně rozhodčí neodpískal a třeboňského útočníka Martina Průchu to rozčílilo natolik, že se vyvztekal a dostal červenou kartu. Od té doby bylo rozhodnuto.

Jak se hrálo vám osobně?

Hrálo se mi hezky, hattrick nedáte každý víkend. Já si ale myslím, že už to byl můj poslední. Byla to spíš taková shoda náhod a nedovedu si představit, že by se to mělo ještě někdy opakovat (smích).

Shoda náhod? Povídejte.

Při prvním gólu se mi podařilo pěkně vystřelit. Můj druhý gól padl po chybě hostující obrany a třetí gól jsem dával prakticky do prázdné brány. Guty (Lukáš Gutwirth, pozn. red.) mi to nahrál před úplně prázdnou kasu, takže to tak úplně moje zásluha nebyla, ale samozřejmě to potěší.

V zimě došlo v Olympii k výměně trenérů. Místo Václava Mareše přišel k mužstvu Roman Hřib. Co tato změna Týnu přinesla?

Změna už byla nevyhnutelná, sám Venca Mareš cítil, že to upadá jak z jeho, tak i z naší strany. Pod Romanem Hřibem se nám hraje dobře. Má výborně propracované tréninky a ví, co na nich chce dělat. S jeho příchodem hráči získali novou motivaci, je to pro nás jednoznačně oživení. Jsme rozehranější a v lepší kondici. Řekl bych, že si to hezky sedlo, máme z toho dobrý pocit.

Výkony mužstva tomu ale zatím úplně neodpovídají…

Jenom ty výsledky pořád nemáme takové, jaké bychom si představovali. Budeme doufat, že výhrou nad Třeboní jsme se odrazili a v klidu se zachráníme.

Po dlouhodobém zranění se vrátil střelec Tomáš Houska. Věříte, že pomůže Týnu zvýšit jeho údernou sílu?

Věřím, že od léta Tomáš kvalitu do týmu určitě přinese. Zatím je to ale na něj po tom zranění příliš brzy. Nyní chodí na hřiště tak na deset až dvacet minut a je na něm znát, že v osobních soubojích je opatrnější. Po tak těžkém zranění se však nelze divit. Nikdo od něho teď nemůže očekávat stoprocentní výkony.

Jak se mužstvo Týn změnilo oproti podzimu?

Mužstvo se nijak zvlášť nezměnilo. Od začátku jara naskočil do základní sestavy Franta Vaníček a toho bych chtěl obzvlášť pochválit. Přišel z Chrášťan, kde hrál okresní soutěž a jistě to pro něj není jednoduché, protože na krajský přebor je třeba si zvyknout. Všechno je rychlejší a důraznější, on ale tou svou postavou a díky své rychlosti zapadl velice dobře. Už dal nějaké góly a zaznamenal několik asistencí a pro nás je obrovským přínosem. Na druhou stranu jsme ale přišli o Ondru Kadlece, který odstoupil pro zranění hned ve svém prvním zápase v Protivíně. V pátek podepsal hostování a hned druhý den se po dvou minutách pobytu na hřišti zranil. To byla hrozná smůla. Počítáme však, že v létě by u nás mohl zase pokračovat.

Citelným oslabením je ale jistě odchod obránce Matěje Račáka do divizní Soběslavi?

Jeho odchod je hodně znát, protože Matějovi patřila celá pravá lajna. Dokázal běhat dopředu i dozadu. Přeji mu, aby se v divizi prosadil, protože je to výborný fotbalista a skvělý kluk. Krajský přebor je pro něj málo, tak snad se v Soběslavi chytne.

V dresu Dynama České Budějovice jste zaznamenal, tuším, jeden start v první lize. Nebo jich bylo víc?

V první lize jsem nastoupil skutečně pouze v jednom utkání proti Teplicím. Šel jsem tam za stavu 3:0 a na hřišti jsem pobyl zhruba tři minuty. Jinak jsem hrál za áčko Dynama ještě v pohárových utkáních. I ty tři minuty si ale můžu zapsat do deníčku a v hospodě pak hodit do placu, že jsem hrál první ligu (směje se). Tři minuty sice nic neznamenají, ale ligový start mám zapsaný a nikdo mi ho nevezme.

Co očekáváte od příštího zápasu v Třeběticích, které na jaře ještě nevyhrály? Jistě by nebylo příjemné, kdyby se nováček poprvé chytl zrovna s vámi?

Určitě to bude těžké, protože Třebětice na tom nejsou na jaře dobře a potřebují sbírat body. V tabulce jsme vedle sebe a tým, který získá tři body, udělá důležitý krok k záchraně. Kdyby se nám ale na jejich hřišti podařilo udělat jen jeden bod, jistě bychom se nezlobili.

Co o tomto soupeři víte? Na podzim jste se rozešli nerozhodně 1:1, ale utkali jste se spolu někdy předtím?

Já jsem tam nikdy nebyl, je to pro nás nová štace. Čeká nás docela daleká cesta, víme, že tam pojedeme minimálně hodinu a vlastně jedeme do neznáma. Nikdo z nás to tam nezná, nikdy jsme tam nehráli. S Třeběticemi jsme se utkali pouze jednou, a to na podzim u nás v Týně. Všiml jsem si, že mají v kádru pár výborných fotbalistů se zkušenostmi z vyšších soutěží, zbytek týmu tvořili nabušení a běhaví mladí kluci. Víme, že v Třeběticích půjde o hodně a nečeká nás tam nic jednoduchého.

Ideální jedenáctka 22. kola krajského přeboru


Pavel Váverka (Protivín)

Jiří Balogh (Osek), Patrik Kössl (Hluboká), Daniel Zíka (Roudné), Adam Kotrba (Milevsko)

Ladislav Vávra (Roudné), Tomáš Tauber (Hluboká), Vladimír Dobal (Týn), Jan Hoch (Osek)

František Vaníček (Týn), Lukáš Gažák (T. Sviny)

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Petr Vlasák