Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

V Soběslavi vylepšili zázemí a věří v posun tabulkou

 
pátek, 8. března 2024, 07:03

Soběslav – Fotbalisté soběslavského Spartaku v sobotu vstoupí do jarní části divizní skupiny A venkovním zápasem proti Hořovicím. „Věříme v sílu našeho týmu a budeme chtít určitě bojovat o konečné umístění do pátého místa,“ prozradil v rozhovoru trenér Richard Florián.

Neoblíbená zimní příprava skončila. Jaká podle vás byla a co vám naznačily přípravné zápasy?

Zimní příprava proběhla podle plánu. Do tréninků se zapojilo 21 hráčů. Vzhledem k našim specifickým podmínka, zejména absence velké UMT, byla první část zaměřená na kondiční složku. K tomu nám posloužila naše malá umělka, sportovní hala, atletická ovál a RestartGym v sousedství našeho sportovního areálu. Herní část přípravy nám kromě přátelských utkání obstaralo zejména soustředění v Hluboké nad Vltavou, kde jsme měli možnost ladit herní nedostatky a další taktické prvky. První přípravné zápasy nám dávali zpětnou vazbu na co se zaměřit právě během herního soustředění. Ze začátku byla znát nerozehranost, únava z náročných kondičních tréninků a horší práce s míčem. Časem se ale vše podle očekávání zlepšovalo. Kromě soupeřů z krajského přeboru nás zejména po kondiční stránce otestovali výběry budějovického Dynama U19 a U23.

Na co jste s v přípravě více zaměřili?

Kromě důsledné kondiční přípravy, ze které bychom měli těžit celé jaro, bylo cílem zaměřit se na naše herní pojetí a kromě našeho tradičního projevu vyzkoušet jiné prvky. Nacvičovali jsme hlavně hru na tři obránce, což klade velký důraz na kondici celého mužstva a rychlostně vybavené hráče, a ty v našem týmu máme. Určitě to ale neznamená nějakou zásadní revoluci v naší hře. Chceme hrát tak, jak jsme zvyklí a variabilně využívat nově naučené herní prvky.

Zpestřením přípravy bylo soustředění na Hluboké. Splnilo vaše očekávání?

Areál a celé zázemí v Hluboké nám poskytlo veškerý komfort a možnost pracovat na herní stránce našeho výkonu. Kromě soustředění jsme na tamní nové umělce odehráli většinu přátelský utkání, takže Hluboká byla během zimního období takovým naším druhým domovem. Po dlouhých cestách za soustředěním napříč celou naší republikou v minulých letech to byla příjemná změna. Rozhodnutí vybrat si právě Hlubokou bylo dáno především rekonstrukcí umělého trávníku, který splňuje všechny náležitosti.

V zimě jste se poohlíželi po posilách v krajském přeboru. Kdo nový vyběhne v dresu Spartaku a co si od nich slibujete?

Do přípravy se zapojili Matěj Račák z Týna nad Vltavou a Lukáš Macák z Trhových Svinů. Oba to jsou mladí a velmi šikovní fotbalisté s potenciálem hrát důležité role v našem týmu. Kromě toho jsme rádi, že se k týmu po vleklých zraněních vrátili Vojta Zeman a Jéňa Pavlík, kteří by měli být velkou posilou v jarní části sezóny.

Došlo i na odchody?

Během přípravy nikdo neodešel. Dva naši dorostenci, kteří dostali šanci vyzkoušet si s námi zimní přípravu, se a vrátili zpět do své kategorie. Nyní je limituje zejména věk, protože oba jsou věkem stále ještě mladší dorostenci. Dostanou ale šanci s námi dále trénovat i během jara v nějakém omezeném formátu, aby to nenarušovalo jejich program s dorostem. Zranění bohužel stále nepustí do hry Aleše Kutnera, který sice začal přípravu s námi, ale vážnost jeho zranění z podzimu bude nutné vyřešit operací, což je samozřejmě pro tým velká ztráta. Do přípravy se dále bohužel vůbec nezapojil Honza Vítovec, který byl po podzimní části na testech v FC Táborsko, ale zranění ho vyřadilo jako pro naše, tak i případné potřeby Táborska.

Jak to vypadá se zraněným Petrem Bouchalem?

Podobně je tomu i s Petrem Bouchalem. Absolvoval s námi pár tréninků v "lehčím módu", ale současný zdravotní stav ho zatím do hry bohužel nepustí. Absence všech těchto zkušených hráčů bude obrovskou ztrátou, se kterou si budeme muset poradit.

Kde by se měla pohybovat Soběslav v jarní části sezóny?

Když se nyní podíváme na naši soupisku, budeme mít na divizní poměry velmi mladý tým. Cílem ale nebude jenom sbírání zkušeností. S kolegou Radkem Hajičem věříme v sílu našeho mužstva a budeme chtít určitě bojovat o konečné umístění do pátého místa. Samozřejmě zájem mladých hráčů hrát v Soběslavi nás velmi těší. Pokud bude tento trend dále pokračovat a naši mladí hráči budou sbírat zkušenosti ze specifik divizního prostředí, tak tento tým může mít svůj vrchol v následujících sezónách ještě před sebou.

V čem bude největší síla týmu?

Věříme, že se budeme opět opírat o sílu domácího prostředí. Doufám, že silnou stránkou bude naše dobře konsolidovaná práce v obranné hře a rychlá dravá útočná hra, díky které budeme sbírat body i mimo náš domovský stadion.

Letošní ročník divize A nemá vyloženého kandidáta postupu. Komu dáváte největší šance?

Favoritem jsou pro mě plzeňský Petřín a pražská Aritmy. Oba celky mají velice kvalitní zázemí a sílu ve své mládeži, ze které mohou čerpat.

Jaro zahájíte v Hořovicích. Co od zápasu očekáváte?       

Hořovice jsou doma velmi silné. Mají možnost celou zimu hrát na svém umělém trávníku, kde se zřejmě odehraje i naše střetnutí, což je velká výhoda. Loni jsme v podobné situaci se stejným soupeřem narazili na naši zbytečnou neukázněnost a herní nekoncentraci, kterou vyvolala třeskutá atmosféra na soupeřově stadionu. Letos se tomu budeme chtít vyhnout. Cílem bude koncentrovat se pouze na naši hru a s veškerým zaujetím si přivést nějaké body.

Na podzim se u vás stavěla nová budova vedle hlavní tribuny. K čemu bude sloužit a v jakém je fázi?

V nových prostorách se nachází šatna našeho A-týmu, bufet, zázemí pro správce hřiště a v horním patře je kancelář klubu a klubovna s terasou. Během našeho prvního domácího utkání proti Jindřichovu Hradci by mělo dojít ke slavnostnímu otevření celé přístavby. Jsme rádi, že už nyní můžeme tyto prostory využívat. Je to velký posun pro týmové soužití celého klubu.

Přehled přípravných utkání FK Spartak Soběslav

SK Dynamo U19 - FK Spartak Soběslav 2:1 (1:1), 26. Pechek, 58. Charvát - 37. Coufal.

TJ Jiskra Třeboň - FK Spartak Soběslav 2:4 (1:0), Matoušek, Průcha - Vaněk 2, Dvořák, Hájek.

FK Spartak Soběslav - FK Olešník 2:2 (1:0), 39. a 67. (oba z pen.) Dumbrovský - 60. Martinec, 72. Lafata.

FK Spartak Soběslav – TJ Hluboká n. Vlt. 3:1 (1:0), 2. Vaněk, 46. Pavlík, 49. Coufal - 67. Píša.

FK Spartak Soběslav - Dynamo ČB B 0:3 (0:1), 25. Prášek, 55. Sladský, 88. Bečvář.

TJ Slovan Kamenice - Spartak Soběslav 1:4 (0:3), Boucník, Macák, Boháč, Vaněk.

FK Spartak Soběslav - SK Rudolfov 2:1 (0:1), 61. Hájek, 88. Dvořák - 12. Tlamsa.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto FK Spartak Soběslav
 


 
Reklama