Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Chýnovský odchovanec Adam Zadražil si odbyl ligovou premiéru

 
úterý, 13. února 2024, 16:14

Chýnov – Velký brankářský talent a chýnovský rodák se dočkal tento víkend svého prvního startu v nejvyšší soutěži. V utkání Hradec Králové vs. Bohemians Praha (2:2) odchytal Adam Zadražil devadesát minut a mrzet jej mohla jen zbytečná ztráta dvougólového vedení. K vítězné premiéře měl velice blízko, ještě v 80. minutě svítil na ukazateli skóre stav 2:0.

Adam Zadražil svou fotbalovou kariéru odstartoval v pěti letech v Chýnově, později hrál na střídavý start v tehdejším Spartaku Sezimovo Ústí a v roce 2016 přestoupil do FC MAS Táborsko. Jeho prvním trenérem byl v mladší přípravce chýnovský trenérský nestor pan Josef Macháček (dnes devadesátiletý) a dále jej pak v Chýnově vedli trenéři Jan Petrů, Karel Sedlatý a u táborské mládeže to byli trenéři Josef Holub, Zbyněk Jaroš, Radim Hešík, Karel Musil, Kamil Tobiáš a v A-týmu mužů ve 2. lize Miloslav Brožek a naposledy Roman Nádvorník.

Zajímavostí určitě je, že v Chýnově začínal v útoku, ve Spartaku hrál stopera a nakonec, asi i vzhledem k jeho výšce, skončil v brance. V kádru dospělých druholigového celku MAS Táborsko si postupně připsal mnoho startů ve 2. lize. Když ale v Táboře začínal, tak jasnou jedničkou byl Michal Toma, který byl jedním z nejlepších brankářů v této soutěži a od něj se toho snažil Adam co nejvíce pochytit. Také se mu splnil sen, když byl před pěti lety s českou reprezentací do 18 let na mezinárodním turnaji na Slovensku, kde mu pomáhala s radami velká reprezentační legenda mezi brankáři Petr Kouba.

V druholigovém Táborsku se později vypracoval do pozice brankářské jedničky a v roce 2023 po něm sáhl jeden z nejsilnějších klubů u nás Viktoria Plzeň. Na západě Čech měl silnou konkurenci v brance a to v podobě reprezentačního gólmana Jindřicha Staňka, který jej do prvoligové branky prakticky nepustil, takže většinou dostával herní vytíženost především v B-týmu třetiligové Viktorky.

V létě loňského roku pak po něm sáhl královéhradecký klub a celý podzim kryl záda brankáři Pavlu Bajzovi a mezi tyče se dostal jen ve dvou zápasech Mol cupu. Po přeřazení Bajzy do B-týmu se Adam Zadražil dočkal vysněné premiéry v prvoligovém dresu, a to dne 11.2. 2024 a to již ve zmiňovaném zápase před více než 6.000 diváky v krásné malšovické aréně v Hradci Králové proti s Bohemians. Jeho zařazení do základní sestavy zdůvodnil sportovní ředitel „Votroků“ Jiří Szabou takto: „Adam na sobě dře, kvalitu má, šanci jít do branky si poctivě vyčekal a hlavně dozrál a věřím, že to zvládne.“

A ohlas samotného Adama Zadražila ke své prvoligové premiéře: „Byl to takový můj hořkosladký ligový start. Takto velmi dobře rozehraný zápas, kdy doma vedeme ještě v 80. minutě 2:0, již musíme dotáhnout do tříbodového zisku. Svou ligovou premiéru jsem si ale užil, o to víc mě mrzí, že jsme toto utkání nedotáhli do vítězného konce!“

Adam Zadražil je historicky prvním Chýnovákem, který to dotáhnul ve své kariéře až na prvoligové trávníky. Pochází ze sportovně založené rodiny, jeho dědeček byl známým motokrosovým závodníkem, tatínek Evžen je ředitelem jihočeského motokrosového střediska a bratr Filip nastupuje v krajské I. A třídě v dresu fotbalového oddílu FC Chýnov, kde jako velký univerzál může zastávat jak brankářský post, tak třeba i pozici hrotového útočníka.

Napsal(a) Pavel Kulveit | Foto archiv FC Chýmov
 


 
Reklama