Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Slušný podzim. Českobudějovičtí slávisté prožijí klidnou zimní přestávku

 
středa, 7. února 2024, 11:29

České Budějovice – U Malého jezu se zase blýská na lepší časy. Po dvou krušných sezonách a bojích o udržení v I. A třídě se slávisté drží v klidném středu a do hry zapojují i mladíky z vlastní líhně. „Po výsledkově horších rocích je tu zase ta stará dobrá Slavia ČB,“ těší předsedu klubu Karla Kladenského. V A-týmu červenobílých teď nastupuje čtveřice zaměstanců prvoligového Dynama ČB.

V létě došlo v A-týmu Slavie k velkým změnám. A to jak na střídačce, tak v kádru. S jakým očekáváním jste vstupovali do nové sezony?

Změny na střídačce přišly již na jaře, dvojice Procházka – Boháč měla na starosti jak Novou Ves, tak i Slavii, znovu vypomohl i náš Pavel Janků. Dohromady to chlapi zvládli, I. A jsme udrželi. Kádr jsme výrazně doplnili o kluky vázané pracovně v Dynamu – Táborského, Cettla a Tomáška. Ze Čtyráku přišel gólman Hučík, z N. Vsi Tomáš Novák, z Třeboně Pancíř, pak i Jelínek dříve z Dačic a k naší radosti naskočil zpět do fotbalu slávista Petr Kindermann. Tým výborně doplňovali i dorostenci Jakub Novák a Šefr. Do soutěže jsme vstupovali s tím, že to musí být daleko lepší, než dva nepovedené ročníky před tím, že chceme být v první polovině tabulky, což se po podzimu s pověstným chlupem povedlo.

Nakonec přezimujete na sedmé příčce. Začátek jste měli velice slušný, ale na domácím hřišti jste prohrávali s celky z popředí tabulky a v derniéře nečekaně také s Lišovem. Bodové konto mohlo být o mnoho tučnější, že?

Ano, začátek sezóny nám vyšel nad očekávání a byl vlastně pokračováním výborné letní přípravy včetně kvalitně odehraných přátelských a dvou pohárových zápasů. Je pravdou, že jsme postupně ztratili fazónu, jakousi jednoduchost a lehkost. Vedoucí trio Meteor, Sezimák i Dačice bylo na našem hřišti prostě lepší a zaslouženě vyhrálo, že ale budeme tahat za výrazně kratší konec provazu s Lišovem, jsme nečekali, to nás mrzí dodnes. Celkové body jsou tedy spravedlivým obrazem naší hry, která měla ke stabilním výkonům poměrně daleko.

Co jste říkal na průběh soutěže? O postup si to zřejmě rozdá trio Meteor Tábor, S. Ústí a Dačice. Na opačném pólu osiřela dvojice Jistebnice – Kovářov.

Řekl bych, že se hraje v naší skupině jeden z lepších ročníků za několik posledních let. Například zkušený delegát pan Urban chválil Jistebnici i nás za velmi kvalitní vzájemný duel nebo jsme zaznamenali hodně pozitivních reakcí z našeho zápasu s Meteorem, který splňoval tempem a organizací hry i kritéria ve vyšší soutěži. Ano, v otázce zmíněné trio je jasně nejlepší a rozdají si to o postup do KP. Na opačném pólu tabulky je Kovářov a poněkud překvapivě loni tak úspěšná Jistebnice. Oba mají sice bodový odstup, ale jistě se budou prát o záchranu.

Jak bude u Malého jezu vypadat zimní příprava?

Radek Procházka a Petr Boháč zadali hráčům od 30. 1. individuální běhy na chytré hodinky (telefon), týmová příprava začíná 6. 2. fyzickým týdnem, poté se přidají tréninky i na umělé trávě. Hodně si slibujeme od čtyřdenního soustředění v Třeboni, kde kluci dostanou od trenérského dua zabrat, ale také doufáme, že utuží tu správnou partu. Čekají nás čtyři přípravná utkání, s Hlubokou, Třeboní, Č. Krumlovem B a generálka s Kaplicí.

S jakým cílem půjdete do jarních odvet?

Přiznám, že jsme se o konkrétních cílech ve vedení nebo s trenéry ještě nebavili, určitě na to dojde při společné schůzce řeč. Jedno je ale jisté, je nás ve výboru šest a každý jsme připravení pomoci tam, kde bude třeba a dát tak jasně najevo, že po výsledkově horších létech je tu zase ta stará dobrá Slavia ČB.

Dojde v mužstvu k nějakým změnám?

K určitým změnám dojít může, ale spíše menšího rozsahu. Nevím o nikom, kdo by chtěl vysloveně odejít, naopak jsme rádi, že už by měli stoprocentně naskočit „kolenáři“ a velmi dobří hráči Cihlář s Bravencem. Chtěl bych vyzdvihnout i dohodu s trenérem staršího dorostu Honzou Pirnosem, že zhruba šest nadějných hráčů by mělo absolvovat zimní přípravu společně s áčkem.

Co vás během uplynulého roku nejvíce trápilo? Řešili jste v klubu nějaký zásadní problém?

Jak jsem již zmínil, v první polovině roku nás trápila neutěšená situace v týmu mužů, na kterou jsme zareagovali a poměrně složitě hledali cestu k záchraně. Ta se nám nakonec podařila hlavně díky výrazně zlepšené tréninkové morálce hráčů. Kredit patří především duu fotbalových nadšenců Procházkovi a Boháčovi, kteří zvládli na jaře trénovat a koučovat dva týmy, což je majstrštyk.

Jak se dařilo slávistické mládeži?

Chtěl bych zdůraznit, že máme osm mládežnických týmů, hrajících OP, 1A i KP, řekl bych, že se nám daří dobře a kdo zavítal na naše hřiště v úterý nebo ve čtvrtek odpoledne, tak potvrdí, že se to juniory jen hemží a je to moc pěkný pohled. A na tom mají zásluhu především všichni trenéři mládeže, dávají tomu neskutečnou porci času a patří jim náš velký respekt. Zavedli jsme, že každý půlrok vyhodnotíme jednu nejlepší kategorii, za jaro to byla starší přípravka pod vedením Ondry Lacka, Kuby Skály a Davida Stehlíka, za podzim pak mladší přípravka pod vedením Petra Beníška, Pepy Hornáta, Vlastimila Blechy a Davida Mendlíka.

Daří se vychovávat hráče pro A-mužstvo?

Ano, důkazem je i náš poměrně mladý tým, jsou v něm nedávní dorostenci Rychlý, Pollák, Lhoták, Dzietonický, Hosnedl, do mistráků naskočili i současní dorostenci Kuba Novák, Musil a brankář Šefr. I nyní spolupracují trenéři Procházka a Pirnos tak, aby další nadějní dorostenci dostávali příležitosti, musí si je ovšem zasloužit, tréninkovou pílí a maximálním nasazením, když dostanou tu možnost hrát v mužích.

Ve druhé polovině března pořádáte v Gerbeře ples SK Slavia. Připravujete nějaké novinky?

Tak trochu bude celý ples jedna velká novinka. Jednak ho dělá Dan Chalupa, mimochodem nový člen slávistického výboru, a také je to po covidu a po třech letech obnovení naší společenské pýchy. Tímto bychom chtěli poděkovat za desetileté plesové úžasné nasazení trojici Zdenda Šiller, Vláďa Divoký a Jarka Marešová, samozřejmě také všem dalším, kteří se na této novodobé tradici jakkoliv podíleli. Zveme vás všechny na ples SK Slavia ČB, který bude v Gerbeře v pátek 22. 3. od 19 hod., budete vítáni a zaručujeme, že se nudit nebudete.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto SK Slavia ČB
 


 
Reklama