Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Vítězství 3:0 nad Bohemians mohlo napovídat, že Dynamo odehrálo koncert. Ale tak to nebylo

 
neděle, 20. srpna 2023, 19:50

Českobudějovický tým zdolal pražské Bohemians na ligovém trávníku počtvrté v řadě a dočkal se prvního podzimního vítězství po čtyřech neúspěších bez jediného bodu. Oba soupeři se prezentovali nevýrazným výkonem. Zejména v prvním poločase produkovali spíše kopanou nežli fotbal. Góly Dynama byly dílem větší šikovnosti, ale nevzešly z výrazné převahy nebo tlaku.

Na špatný start do sezony reagovali budějovičtí trenéři změnou rozestavení a také přeobsazením některých postů. Na lavičce ponechali stopera Martina Králika a středopolaře Patrika Hellebranda. První z nich se však zapojil do hry již ve 22. minutě, kdy nahradil zraněného Ondřeje Čoudka.

Dynamo se třemi útočníky vstoupilo do utkání aktivně, ale ke dvěma rohovým kopům přidali domácí výraznější moment až ve 13. minutě, jenže Marcel Čermák po centru Vincenta Trummera hlavičkoval vedle. První střelu mezi tyče vymyslel ve 21. minutě Lukáš Čmelík, byla však pouze propagační. Mnohem hrozivěji vypadala střela pražského Matyáše Kozáka o sedm minut později. Brankář Martin Janáček byl naštěstí dobře postavený.

Šest minut před koncem poločasu se míč ocitl v síti Bohemians, o gólu však nemohla být řeč. Zdeněk Ondrášek nedovoleně atakoval brankáře Michala Reichla. Brzy nato Quadri Aderidan nedotáhl slibnou akci po přihrávce od Marcela Čermáka. Do obrovské šance se potom dostal Daniel Köstl z týmu hostí. Jeho prudká střela po zemi z pravé strany jen těsně minula vzdálenější tyč. V nastaveném čase zahrával domácí Jakub Hora třikrát za sebou od rohového praporku z pravé strany. Na třetí pokus zareagoval výborně Quadri Aderidan a hlavičkou zařídil vedení.

Trenér neměl obavy

Po změně stran se nevydařil Aderidanův centr na Lukáše Čmelíka, bez úspěchu zůstal i chytrý signál Pražanů z rohového kopu – Matyáš Kozák v dobré pozici mířil vysoko nad břevno. Z rychlé akce v 56. minutě se snažil zakončit Marcel Čermák a gólman Michal Reichl zblokoval míč na roh, který kopal z pravé strany Jakub Hora. Balon se odrazil ven z pokutového území, kam ho vrátil Jan Suchan a kapitán Lukáš Havel v 59. minutě hlavou přidal druhou trefu Dynama.

Zlepšila se nálada hráčů v černobílých dresech i jejich příznivců v hledišti, pokračovala však fádní podívaná. Oživil ji v 67. minutě Quadri Aderidan, jenž uličkou poslal do sóla Jana Suchana, ale ten se ocitl v ofsajdové pozici. Impulz na trávník přinesly čerstvé síly v budějovické sestavě. Zapojil se bývalý hráč Bohemky Pavel Osmančík, dále Patrik Hellebrand a premiérově naskočil zkušený Jiří Skalák, který přišel na český jih jen pár dní předtím a uvedl se několika pěknými momenty.

V poslední desetiminutovce se vytáhli brankáři na obou stranách. Domácí Martin Janáček se předpisově postavil proti ráně Josefa Jindřiška, hosty podržel akrobatickým zákrokem Michal Reichl, na něhož levačkou vypálil Quadri Aderidan. V 90. minutě Zdeněk Ondrášek zpracoval dlouhý centr od Patrika Hellebranda a z pravé strany přesně našel Pavla Osmančíka, který zblízka uzavřel skóre. „Kluci splnili, co jsme si předsevzali před zápasem. Byli odhodlaní, šli za výsledkem a sklidili odměnu. Ani jsem dnes neměl obavy,“ uvedl trenér Marek Nikl.  

SK Dynamo ČB – Bohemians Praha 1905 3:0 (1:0)

Góly: 45. Aderidan, 59. L. Havel, 90. Osmančík. Rozhodčí: Petřík – Váňa, Leška. ŽK: 1:0 (65. L. Havel). Diváků: 3 756.

SK Dynamo: Janáček – Broukal, Čoudek (22. Králik), L. Havel, Trummer – Čermák (75. Skalák), J. Hora, Suchan (74. Hellebrand) – Čmelík (63. Osmančík), Ondrášek, Aderidan. Trenéři Marek Nikl a Tomáš Zápotočný.

Bohemians: Reichl - Hůlka, Křapka (78. Necid), Hybš - Köstl (61. Kovařík), Jindřišek, Beran (61. Hrubý), Dostál - Matoušek (30. Prekop), Kozák - Puškáč (61. Mužík). Trenér Jaroslav Veselý.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle