Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Česká jednadvacítka na Střeleckém ostrově nestačila stejně mladým Angličanům

 
sobota, 4. června 2022, 08:46

Českobudějovickému Dynamu se dostalo cti přivítat na svém hřišti na Střeleckém ostrově předposlední duel českých reprezentantů v kvalifikaci o postup na Mistrovství Evropy fotbalistů do jednadvaceti let 2023. Svěřenci trenéra Jana Suchopárka nestačili favorizované Anglii, které podlehli 1:2. Po vcelku jednoznačném průběhu dokázali korigovat až krátce před vypršením základní hrací doby.

Domácí tým nastoupil bez avizovaného záložníka Matěje Valenty z budějovického Dynama, který nebyl ani mezi náhradníky. Atmosféru v solidně zaplněném hledišti zpestřili vlajkonoši s obřími portréty fotbalových hvězd naší minulosti Františka Pláničky, Josefa Masopusta, Antonína Panenky, Pavla Nedvěda či Jana Kollera. Mezi čestnými hosty usedl Karel Poborský.

Češi potřebovali zvítězit, nejlépe rozdílem dvou gólů vzhledem k porážce 1:3 na anglické půdě, a jelikož se jim to nepovedlo, vzdálila se jim šance na přímý postup do závěrečného turnaje v Rumunsku a Gruzii. Oba soupeři ze Střeleckého ostrova se usadili v čele tabulky skupiny G se shodným ziskem devatenácti bodů, ostrovní celek ale disponuje dvěma zápasy k dobru. Český celek si drží alespoň druhé místo zaručující účast v baráži.

Hosté byli v mnoha situacích rychlejší a techničtější, zaslouženě dali dva góly a po většinu z devadesáti minut bezpečně kontrolovali vývoj na trávníku. Chvílemi ani nepotřebovali hrát naplno. Skóre se poprvé měnilo ve 22. minutě. Gólman Matěj Kovář odvrátil střelecký pokus Curtise Jonese, jenže k odraženému míči se dostal středopolař Emile Smith Rowe z londýnského Arsenalu a jeho bomba rozvlnila síť.

Druhá půle začala smolně

O deset minut později zahrozili Češi. Z levé strany zacentroval po zemi Michal Kohút, ale záložník James Garner ve skluzu přesměroval míč na roh. Pěknou akci vymysleli také Jan Žambůrek s Tomášem Čvančarou, jenže chybělo zakončení. V závěru poločasu zahrával James Garner trestný kop, mířil však do rukavic Matěje Kováře. Po obrátce uplynula pouhá minuta a hosté zvýšili náskok. Morgan Gibbs-White zatáhl balon po pravé straně, nadvakrát ho posunul na Jacoba Ramseye a ten zblízka nezaváhal.

Domácí se snažili zmírnit nepříznivý výsledek, prokazovali aktivitu i obětavost, ale těžko se prosazovali proti kvalitnímu soupeři. Několika pokusy se blýskl nejaktivnější hráč českého výběru Jan Žambůrek, jenže pálil vedle, nad branku nebo do náruče anglického brankáře Josefa Bursika. Z týmu hostí měl slibnou příležitost střídající Cameron Archer, po zemi však poslal míč těsně vedle levé tyče.

Šťastný okamžik pro české fotbalisty nabídla teprve 88. minuta, kdy střídající Daniel Fila levačkou z nějakých dvaceti metrů zacílil přesně do pravého horního rohy anglické brány. „Riskl jsem to. Buď to tam padne nebo ne. Povedlo se, ale škoda výsledku. Respekt k Angličanům byl asi moc velký,“ krčil rameny střelec. V závěru ještě domácí přivedli fanoušky do varu při snaze o vyrovnání, ale už nedošlo ke změně. „Ukázali jsme, že máme kvalitu a bojovné srdce, které ale nestačilo. Připravili jsme si nějaké šance, ale efektivita nebyla dostatečná na to, abychom porazili Angličany,“ uvedl trenér Jan Suchopárek.

Česko U21 – Anglie U21 1:2 (0:1)

Góly: 88. Fila – 22. Smith Rowe, 46. Ramsey. Rozhodčí: Milanovič – Pavlovič, Piper (všichni Srbsko). ŽK: 1:3 (90. Souček – 24. Harwood-Bellis, 64. Gibbs-White, 90. Bursik). Rohy: 6:6. Diváků: 5 654.

Česko: Kovář – Cedidla, Vitík, Donát, Jurásek – Kaloč, Žambůrek – Šulc (46. Karabec), Červ (64. Souček), Kohút (64. Sejk) – Čvančara (73. Fila). Trenér Jan Suchopárek.

Anglie: Bursik – Aarons, Cresswell, Harwood-Bellis, Johnson – Gibbs-White (82. Gomes), Jones, Garner – Ramsey, Balogun (68. Archer), Smith Rowe (65. Gordon). Trenér Lee Carsley.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Ján Honza
 


 
Reklama