Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Dostaveníčko s píšťalkou u Otavy

 
středa, 11. července 2018, 09:07

Sedmadvacet mladých žen a dívek se sešlo ve čtvrtek v píseckém hotelu OtavArena na tradičním semináři fotbalových rozhodčích. Čekal je čtyřdenní náročný program, letos obohacený o sledování čtvrtfinálových zápasů světového šampionátu v Rusku, při kterém se – pochopitelně – speciálně zaměřily na práci svých kolegů při rozhodování.

„Rády jsme využily této možnosti a program děvčatům trochu upravily, aby zbyl čas i na přenosy. Jinak program semináře obsahuje vše, co bylo naplánováno. Budeme na učebně i na hřišti,“ upřesňuje předsedkyně Komise rozhodčích žen FAČR Lucie Ratajová, která je ve funkci od začátku letošního roku, písecký seminář vede poprvé a přiznává: „Je to mnohem větší zodpovědnost. Dříve se člověk mohl starat jen o sebe, teď tu je celá skupina a hodně organizačních povinností...“

Na úvod účastnice semináře pozdravila bývalá přední mezinárodní rozhodčí a dnes členka komisí rozhodčích FIFA a UEFA Dagmar Damková, která se plná dojmů vrátila ze světového šampionátu z Ruska, kam ji vyslala FIFA, aby koordinovala rozhodčí ve skupině v Jekatěrinburgu.

„V úvodu jsem zdůraznila přítomným děvčatům, že si ceníme, že mají o tuto formu vzdělání zájem a že záleží na nich, na jejich ambicích, kam to dotáhnou. Možnosti a šance dostat se na mezinárodní scénu tu jsou a zdá se, že budou ještě větší,“ říká členka VV FAČR, šéfka fotbalu žen v rámci asociace a členka komise rozhodčích FIFA a UEFA.

„Do Písku se rády opakovaně vracíme, komplex nabízí vše potřebné, hotel, učebnu, atletickou dráhu i hřiště. Máme k dispozici i dorostence jako figuranty při nácvicích. Jsem ráda, že zde může být Jenny Palmqvist, která má za sebou vynikající kariéru rozhodčí a je stejně dobrou instruktorkou FIFA. Učí naše rozhodčí to, co se naučila během své kariéry ona a přináší nový pohled a přístup,“ říká Dagmar Damková a na adresu českých fotbalových rozhodčích pěje chválu: „Je potřeba konstatovat, že naše ženy si na mezinárodním poli vedou lépe než muži. Vždyť jsou dvě, které bojují o nominaci na nadcházející mistrovství světa a minimálně na jednu se místo dostane. Po jedné rozhodčí máme v nominaci na MS dvacetiletých a sedmnáctiletých. Naše holky dokazují, že to není o kvantitě, ale o kvalitě...“

Stejně jako vloni přijela bývalá vynikající rozhodčí Jenny Palmquist ze Švédska, která – stejně jako Dagmar Damková – řídila v minulosti zápasy světových a evropských šampionátů i olympijských her a nyní své bohaté zkušenosti předává ve službách FIFA v roli instruktorky rozhodčích. „Jsem v Písku podruhé a ráda jsem přijala pozvání svých velkých kamarádek Dagmar Damkové a Lucie Ratajové, protože je tu moc pěkné prostředí a zájem o poznání na poli rozhodování. České rozhodčí jsou v evropském měřítku na velmi vysoké úrovni. Vždyť Jana Adámková řídila finále Champions League žen a Olga Zadinová semifinále. Jsou tu ale i mladé talentované dívky s ambicí dosáhnout podobné,“ říká Jenny Palmqvist.

Program semináře má už svůj ustálený ráz a je velmi náročný. Obsahuje hodiny strávené na hřišti a na atletické dráze při fyzické přípravě. Na hrací ploše se řešily modelové situace, například spolupráci rozhodčích s asistentkami a na další potřebné návyky a vlastnosti. Stejná pozornost je věnována teoretické přípravě, rozborům herních situací na základě videoklipů. Nechyběl i videotest.

Česko je jednou z mála zemí, které se výchově žen do funkce fotbalových rozhodčích takto systematicky věnují, a nese to sladké ovoce. Vždyť Jana Adámková řídila v květnu finále Ligy mistryň, v dubnu vedla semifinále Ligy mistryň Olga Zadinová a v květnu byla Lucie Šulcová hlavní rozhodčí semifinále ME hráček do sedmnácti let a později i čtvrtou rozhodčí při finálovém utkání.

Pro mladé začínající adeptky píseckého semináře je to velký příklad a motivace.

Napsal(a) fotbal.cz | Foto FAČR
 


 
Reklama