Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Důležitý, ale nezáživný duel s Karvinou rozhodl Musa Wale Alli, nejlepší hráč Dynama

 
sobota, 7. října 2023, 20:28

České Budějovice – Po remíze 1:1 na hřišti posledního Zlína přivítalo předposlední Dynamo na Střeleckém ostrově čtrnáctou Karvinou, která byla lepší jen o skóre. V důležitém, ale fotbalově nezáživném duelu se radovali domácí z vítězného gólu v 87. minutě. Zařídil ho nejlepší muž na trávníku Musa Wale Alli.

Před utkáním se zástupci budějovického klubu rozloučili se záložníkem Patrikem Čavošem, který do konce minulé sezony odehrál za Dynamo 219 zápasů. Tentokrát nastoupil v barvách soupeře. Úvod a v podstatě celý první poločas byl hodně statický. Domácí tým získával mírnou převahu, ale nejčastějším adresátem přihrávek, bohužel zpětných, byl gólman David Šípoš.

Důležitý zásah si strážce domácí branky připsal jen v 5. minutě, kdy vyrazil střelu Alexe Ivána na roh. Nebezpečně vyhlížel také centr Jiřího Fleišmana ve 28. minutě, ale jeho spoluhráč Akinola Akinyemi neobstál v souboji s Martinem Králikem.

Na straně budějovického týmu vypracoval nejzajímavější akci v 18. minutě Musa Wale Alli, jenž elegantně prokličkoval do soupeřova pokutového území, ale jeho přízemní střelu umístěnou k pravé tyči vystihl bez větších problémů brankář Dominik Holec. Další pokusy Jihočechů měly spíše propagační charakter. „V prvním poločase se mi nelíbila naše předfinální a finální fáze,“ potvrdil trenér Tomáš Zápotočný slabou útočnou hru.

Dočkali se

Brzy po změně stran se ocitl v gólové pozici karvinský Akinola Akinyemi – po centru z levé strany netrefil míč. O pár minut později David Šípoš pouze vyrazil střelu Amara Memiče, jenže hosté již nic nevytěžili z pokračující akce. Na protější straně mířili mezi tyče Patrik Hellebrand a Marcel Čermák, ale Dominik Holec byl na místě.

Dynamo zahrozilo také v 67. minutě, avšak střídající Jan Suchan ve vápně přeběhl přihrávku od Martina Sladkého. O šest minut později hosté faulovali agilního Alliho, ale rozhodčí namísto penalty odmávl ofsajd. Rtuťovitý Musa Wale Alli, bezesporu hvězda sobotního odpoledne, se nabízel v pokutovém území soupeře také při centru juniorského reprezentanta Samuela Šiguta, jenže selhal při zakončení.

Neúnavný Nigerijec si všechno vynahradil v 87. minutě, kdy v běhu na ose hřiště zpracoval přihrávku Quadriho Aderidana, vysmekl se slovenské bránící dvojici Matej Čurma – Dávid Krčík a levačkou překonal Dominika Holce. Ve zbývajícím čase včetně čtyřminutového nastavení se již neudálo nic podstatného. „Trpělivě jsme čekali a naštěstí jsme se dočkali. Myslím, že jsme vyhráli zaslouženě,“ vyjádřil se Tomáš Zápotočný. 

SK Dynamo Č. Budějovice – MFK Karviná 1:0 (0:0)

Gól: 87. Alli. Rozhodčí: Kvítek – Vlček, Vyhnanovský. ŽK: 3:2 (32. Hellebrand, 87. Alli, 90. lavička – 68. Memič, 82. Budínský). Diváků: 2 249.

SK Dynamo: Šípoš – Sladký, Matouš Nikl, Králik, Trummer – Čermák, J. Hora (61. Suchan) – Šigut (90. Osmančík), Hellebrand (90. Havel), Alli (90. Hubínek) – Skalák (61. Aderidan). Trenéř Marek Nikl a Tomáš Zápotočný. 

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle