Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Na podzimním vysvědčení Dynama se objevila druhá pětka. Černobílí doma nestačili Plzni

 
neděle, 13. srpna 2023, 20:07

České Budějovice – Po porážce 1:4 na hřišti Slovácka a domácí ztrátě 1:3 se Slavií přivezl budějovický tým pětigólový příděl z Hradce Králové (1:5) a ve 4. kole Fortuna ligy na Střeleckém ostrově inkasoval druhou pětku na podzimní vysvědčení, když po mizerném výkonu hlavně v prvním poločase podlehl Viktorii Plzeň 2:5.

Mezi tyče Dynama se vrátil uzdravený Martin Janáček, ale jeho odkop si v 8. minutě zpracoval plzeňský Benjamin Ibrahim Traoré a obloukem z hloubi pole přehodil budějovického brankáře, který byl daleko vpředu a nestačil doběhnout překvapivou střelu. O dvě minuty později podnikli hosté jednoduchou, ale účinnou akci a druhý gól přidal z hranice malého vápna Pavel Šulc. „Tak silnému soupeři, jakým je Plzeň, jsme nabídli dva góly během dvou minut. Jeden byl silvestrovský, druhý po školácké chybě,“ nedokázal pochopit trenér Tomáš Zápotočný.

Laxní rozehrávka domácích ve 14. minutě pomohla do šance Pavlu Buchovi, ale míč z jeho kopačky letěl příliš vysoko. Stejný hráč za další čtyři minuty mířil do šibenice, ale Martin Janáček vyškrábl jeho bombu na roh. Po faulu na Jana Suchana ve 24. minutě získali Jihočeši trestný kop zhruba dva metry před hranicí velkého vápna, jenže Zdeněk Ondrášek neprostřelil dobře postavenou zeď.

Exbudějovický Jindřich Staněk v plzeňském brankovišti zůstával téměř bez práce. Za celý poločas nešla mezi jím střežené tyče jediná střela. Až ve 45. minutě Vojtěch Hora zacentroval z levé strany a Západočeši v pokutovém území zahráli rukou. Nařízenou penaltu bezpečně proměnil Jakub Hora, jenž vystihl pohyb Jindřicha Staňka a zacílil opačným směrem do levé části branky.

Jenom hlupáci…

Do druhé půle poslali domácí trenéři na trávník dvě čerstvé síly, ale než se Quadri Aderidan s Lukášem Čmelíkem stačili rozkoukat, kapituloval Martin Janáček potřetí. Západočeši potřebovali jen padesát vteřin od výkopu. Založili rychlý útok a přízemní střelou z pravé strany k zadní tyči se trefil Pavel Bucha.

Hráči v černobílých dresech se paradoxně začali trochu lépe pohybovat až od stavu 1:3. Martin Janáček sice v 52. minutě zázračně z brankové čáry vykopl již téměř jistý čtvrtý gól Plzně, ale o necelou čtvrthodinu později mohlo Dynamo snížit. Zdeněk Ondrášek přihrávkou z levé strany našel v gólové pozici Quadriho Aderidana, ten však nešťastně pálil vedle levé tyče.

V 72. minutě zahrával plzeňský Lukáš Kalvach trestný kop zprava a Pavel Šulc hlavou přesměroval balon počtvrté za Janáčkova záda. Potom získali standardní situaci také Jihočeši a střídající Pavel Osmančík v 74. minutě nekompromisním nápřahem v pokutovém území zkorigoval stav. Ve zbývajícím čase mohlo Dynamo ještě něco udělat s výsledkem, proti očekávání však útočili především hosté. Martin Janáček musel krýt nebezpečné střely Lukáše Kalvacha resp. Jana Kopice.

Jednu z mála akcí budějovického celku nezakončil Zdeněk Ondrášek, naopak skóre se měnilo znovu na protější straně. Po zhlédnutí videa nařídil sudí Stanislav Volek v nastaveném čase penaltu, kterou bez problémů proměnil Pavel Šulc a zkompletoval hattrick. „Porazili jsme se jednoznačně sami,“ přiznal Tomáš Zápotočný. „Jenom hlupáci dělají stejné chyby a my jsme teď asi ligovými hlupáky. Ještě jsem nezažil takový start v trenérské kariéře. Ale vůbec to nebalíme a chceme to zvládnout příští týden s Bohemkou,“ pozval na duel 5. kola, který se bude hrát znovu na Střeleckém ostrově v neděli 20. srpna od 15 hodin. 

SK Dynamo ČB – FC Viktoria Plzeň 2:5 (1:2)

Góly: 45. J. Hora z pen., 74. Osmančík – 8. Traoré, 10. Šulc, 46. Bucha, 72. Šulc, 90. Šulc z pen. Rozhodčí: Volek – Vlček, Antoníček. ŽK: 4:1 (71. Králik, 77. lavička, 80. Ondrášek, 85. Čmelík – 69. Šulc). Diváků: 4 728.

SK Dynamo: Janáček – Broukal (68. Osmančík), Havel, Králik – V. Hora (46. Čmelík), J. Hora, Trummer – Čermák, Hellebrand (80. Hais) – Ondrášek, Suchan (46. Aderidan). Marek Nikl a Tomáš Zápotočný.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Ján Honza