Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Dynamo je dobře připravené na ligový start. Vzadu bude Králik, vpředu Zajíc

 
středa, 27. července 2022, 19:47

České Budějovice – Jediný jihočeský zástupce v nejvyšší domácí fotbalové soutěži poslal do historie letní přípravu, kterou zakončil vysokým vítězstvím nad prvoligovým Táborskem. Po několika dolaďovacích trénincích ho čeká premiérový duel o body ve vršovickém Ďolíčku proti Pardubicím (neděle 31. července od 16 hodin).

Podstatnou změnou proti loňskému ročníku, v němž černobílí obsadili mezi elitou desáté místo, se stal odchod realizačního týmu v čele s hlavním koučem Davidem Horejšem. Pod vedením Horejšova nástupce Jozefa Webera a jeho asistentů Jana Baránka, Jiřího Lercha (zůstal jediný z minulé sezony) a Jiřího Kladrubského (bude fungovat jako spojka s třetiligovým B-týmem) absolvoval pozměněný hráčský kádr letní přípravu, jíž vévodilo herní soustředění v rakouském Kaprunu. Mužstvo nastoupilo do půltuctu přípravných utkání – pětkrát zvítězilo (Dukla Praha 3:1, Vlašim 6:3, německý Augsburg 1:0, polský Krakov 2:1, Táborsko 4:0), podlehlo jen Unionu Berlín 0:1.

Hostování v Dynamu ukončili brankář Vojtěch Vorel (Sparta) a útočníci Mick van Buren (Slavia), Ondřej Mihálik (Plzeň) a Emmanuel Tolno (Táborsko), do Slavie zamířil ofenzivní záložník Matěj Valenta, do týmu Slovácka se vypravil další ofenzivní hráč Patrik Brandner (nenašel společnou řeč s vedením budějovického klubu na podobě nové smlouvy). Brankář Daniel Kerl bude hostovat v Třinci, obránce Pavel Novák ukončil vrcholovou kariéru a pokračuje v nižší rakouské soutěži. K pravému břehu Vltavy naopak přestoupili z Baníku Ostrava útočník Tomáš Zajíc se zkušeným univerzálem Romanem Potočným. Z Dunajské Stredy přišel rychlý brejkový hráč Jakub Švec.

Novými či staronovými tvářemi jsou také obránci David Broukal (přestup z Vlašimi) s Martinem Sladkým (ukončil hostování v Mladé Boleslavi), brankář Martin Janáček a záložník David Krch (oba návrat z hostování v Táborsku), středopolař Jakub Grič (přestup z Trnavy), brankář Matěj Luksch (vrátil se z Liptovského Mikuláše) a útočník Jakub Matoušek z dynamáckého béčka. V klubu počítají také se službami ghanského stopera Ishaku Kondy. „Jeho materiály se prověřují na českém ministerstvu vnitra. Věříme, že všechno dopadne příznivě. S hráčem udržujeme kontakt, trenér mu udílí pokyny k individuální přípravě,“ upřesňuje sportovní ředitel Milan Čadek.

Nekladou si velkohubé cíle

Nový kormidelník Jozef Weber, jenž býval výborným záložníkem ve Spartě či Jablonci a naposledy trénoval v Karviné, projevil spokojenost s letní přípravou. „Dlouho se mi nestalo, že by všechno probíhalo tak hladce a bylo na takové úrovni, především pokud jde o soustředění v Rakousku. Kluci dobře pracovali a jsou dobře nachystaní. Potěšily nás výsledky, nejvíc proti soupeřům z bundesligy. Samozřejmě, že naše liga bude jiná, ale nebojím se a věřím týmu, přestože máme těžký los v úvodních domácích zápasech. Důležité bude udržet si herní tvář,“ zdůrazňuje Jozef Weber před divácky atraktivním prologem nové sezony. Na Střelecký ostrov přijedou Sparta, Slovácko, Plzeň.

Premiéru absolvuje Dynamo ve vršovickém Ďolíčku, který poskytuje azyl fotbalistům Pardubic po dobu rekonstrukce jejich stadionu. Budějovičtí si dobře uvědomují, že v uplynulém ročníku nepřivezli ani jedno vítězství z trávníku svých soupeřů. „Věřím, že letos to bude jinak a přistoupíme k tomu s větší zodpovědností,“ ujišťuje kapitán týmu a dirigent obranné řady Martin Králik. „Příprava byla těžká hlavně zpočátku vzhledem k náročným tréninkům, ale splnila účel. Kabina se dostala na příznivou vlnu,“ doplňuje zkušený stoper na účet širšího ligového kádru, ve kterém jsou po dlouhé době výhradně kmenoví hráči a celkem osm odchovanců.

V klubu budou pracovat s rozpočtem mezi sedmdesáti až osmdesáti miliony korun, což odpovídá číslům z předešlých sezon. A sportovní meta? „Určitě nechceme skončit v tabulce hůř, než loni. Naším přáním je minimálně zopakovat loňské umístění,“ říká Milan Čadek. „Nedáváme si žádné velkohubé cíle,“ potvrzuje Jozef Weber. „Co je jisté, že nás baví hrát útočný fotbal. Máme dostatek hráčů, kterým nechybí střelecký potenciál a umí dát gól. Konkurenci v tomto směru navíc rozšířili naši mladíci,“ pochvaluje si trenér, jenž zároveň vítá dodatečné zařazení B-týmu do třetí ligy, kde se budou rozehrávat méně vytížení borci. „Nemusíme nikoho posílat do Tábora nebo Písku,“ oceňuje.

Hráčský kádr SK Dynamo

Brankáři: 1 Dávid Šípoš, 30 Martin Janáček, Matěj Luksch
Obránci: 3 Martin Králik, 12 Benjamin Čolić, 25 Lukáš Skovajsa, 2 Lukáš Havel, 22 Martin Sladký, 15 Ondřej Čoudek, 4 David Broukal
Záložníci: 11 Patrik Čavoš, 27 Matej Mršić, 18 Patrik Hellebrand, 23 Jakub Hora, 20 David Krch, 19 Nicolas Penner, 7 Jakub Švec, 16 Jonáš Vais, 38 Jakub Grič, 13 Roman Potočný
Útočníci: 10 Michal Škoda, 14 Daniel Hais, 9 Jakub Matoušek, 17 Tomáš Zajíc

Realizační tým: Jozef Weber (trenér), Jan Baránek (asistent trenéra), Jiří Lerch (asistent trenéra), Jiří Kladrubský (asistent trenéra), Ivo Táborský (manažer A-týmu), Zdeněk Křížek (trenér brankářů), Tomáš Horna (kondiční trenér), Pavel Jůn (fyzioterapeut), MUDr. Martin Held, MUDr. Martin Scheichl a MUDr. Karel Šustr (lékaři), David Tomášek a Daniel Cettl (maséři), Radomil Procházka (kustod)

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Miroslav Nejedlý/SK Dynamo ČB
 


 
Reklama