Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Fotbal na vedlejší koleji. Brankář Karel Brůha se zotavuje po operaci

 
pátek, 28. října 2022, 14:46

Jihočeský kraj – Před čtrnácti dny se na jihočeských trávnících stal vážný úraz. Fotbalisté Spartaku Trhové Sviny, kteří se po dlouhých 24 rocích vrátili mezi krajskou smetánku, se budou muset až do konce podzimu obejít bez své brankářské jedničky Karla Brůhy. Ze hry ho vyřadil nešťastný moment, který se udál ke konci prvního poločasu utkání Spartaku v Semicích.

Brůha se ve vápně střetnul s domácím Martinem Císařovským a po souboji o balón se semickým kapitánem zůstal bezvládně ležet ve vápně. Všem přítomným hned bylo jasné, že je zle. Gólmana Trhových Svinů odvezla po zhruba desetiminutovém ošetřování sanitka do nemocnice, kde se podrobil operaci.

Diagnóza je zdrcující. „Zranění je poměrně těžké. Jednu stranu čelisti měl rozdrcenou a druhou prasklou. Bohužel má poškozené i nervy, takže hrozí, že ve tváři a bradě už nebude mít takovou citlivost, jakou by měl mít,“ popisuje rozsah Brůhových zranění předseda trhovosvinenského klubu Jan Gažák.

Šéf Spartaku sledoval celou událost ze střídačky, ze vzdálenosti asi čtyřiceti metrů. „Viděl jsem akorát, že Karel si šel pro balón. Martin Císařovský si nejspíš myslel, že u balónu bude dřív a tak chtěl hrát míč, bohužel ale zasáhl našeho brankáře. Nedokážu objektivně posoudit, kdo byl u míče dřív, či zda šlo střetu zabránit. Taky jsem hrál útočníka, a já osobně bych v této situaci gólmana přeskakoval, než abych se snažil zasáhnout balón,“ říká k inkriminovanému momentu Gažák, bývalý kanonýr Spartaku Kaplice.

Císařovský byl za svůj zákrok potrestán červenou kartou a utkání pokračovalo po několikaminutové pauze dál. Zápas se dohrál bez rozjitřených emocí, ale chyběl mu ten správný náboj. Hosté z Trhových Svinů vyhráli 3:0, ale fotbal byl v tu chvíli na vedlejší koleji. „Ani jsme si nezakřičeli vítězný pokřik. Kluci měli hlavy v dlaních a myšlenkami byli někde jinde,“ popisuje Gažák atmosféru zbytku zápasu a v kabině.

Šéf fotbalového Spartaku touto cestou ještě jednou děkuje domácímu náhradníkovi Radku Velemanovi, který poskytl zraněnému brankáři první pomoc přímo na trávníku a komunikoval po telefonu se záchrankou. „Karel Brůha bude nyní zhruba měsíc v pracovní neschopnosti a pak se uvidí, jak se z toho oklepe a co to udělá s jeho psychikou,“ krčí rameny Jan Gažák.

Následující víkend prohrály Trhové Sviny ve Strakonicích překvapivě vysoko 1:6, že by ale na hráče měla stále vliv událost ze Semic, to Gažák odmítá. Prohra byla podle něho ovlivněna jinými faktory. „Hráči už byli v klidu, věděli, že operace dopadla dobře a s Karlem v týdnu komunikovali. Tohle už z hlav vytěsnili a na výsledek ve Strakonicích to vliv nemělo,“ je přesvědčen činovník Trhových Svinů.

Kapitán Semic Martin Císařovský vyfasoval za faul na svinenského brankáře Karla Brůhu od krajské Disciplinární komise 10 měsíců nepodmíněně a letošní sezona už pro něj skončila.

Celý incident dal vzpomenout na podobnou nepříjemnou událost z května 2019, kterou na rozdíl od zranění v Semicích výrazně živila média. Internacionál David Lafata po návratu do mateřského Olešníka nedohrál derby na Hluboké, kde jej domácí zadák Karel Jonáš v přemíře snahy fauloval a zlomil mu lýtkovou kost. Disciplinárka Jonáše tvrdě potrestala. Za surovou hru, za kopnutí soupeře ze strany v nepřerušené hře v souboji použití nepřiměřené síly mu napařila rok natvrdo. Verdikt mu ORK snížila na osm měsíců a při odvolání jej potvrdila Odvolací komise FAČR.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Petr Vlasák
 


 
Reklama