Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Souboj starostů vyhrál Tomáš Pintér. Fotbal v kraji má po osmi letech nového předsedu

 
pátek, 30. dubna 2021, 14:57

České Budějovice – Dvaačtyřicetiletý Tomáš Pintér se rychle zabydluje v úřadu předsedy Jihočeského krajského fotbalového svazu. V nedělních volbách starosta Plané porazil stávajícího předsedu a starostu Jankova Jana Jílka. Nového šéfa krajského fotbalu jsme se s odstupem čtyř dnů od jeho zvolení zeptali na dojmy po volbách, obměnu ve složení výkonného výboru a již uskutečněné činy. Hlavním tématem příštích dnů budou republikové volby.

Očekával jste vítězství o dvanáct hlasů?
Šel jsem do toho s tím, že chci volby vyhrát. Jestli jsem je vyhrál o jeden hlas nebo o dvanáct, nehraje roli. Takhle jsem o tom nepřemýšlel.

Je každopádně taková podpora pro vás zavazující?
Určitě je zavazující a zároveň potěšující. Podpořila mě více než polovina okresů a minimálně třetina klubů.

Oslavil jste takový výsledek?
Menší oslava s mým týmem proběhla ještě v neděli večer po valné hromadě.

Určitě se vám ulevilo, že je po všem. Volby se kvůli koronaviru neustále odkládaly a i po psychické stránce to muselo být pro všechny náročné...
Celkově to bylo dlouhé období, neboť s přípravou na volby jsme začali už vloni v létě. Zvlášť posledních čtrnáct dní bylo velice intenzivních. Nyní jsem rád, že už je to za mnou a mohu si trochu oddechnout. Pracuji samozřejmě dál, ale to už není tak náročné jako ta předchozí kampaň.

Co říkáte na složení výkonného výboru? Potáhne za jeden provaz?
Takovéto složení výkonného výboru si přály kluby a okresy a já to akceptuji. Teď musíme začít společně pracovat. Jenom mě trochu mrzí, že se do výkonného výboru nedostal pan Trněný za prachatický okres. Chtěl jsem, aby každý okres měl ve výboru svého zástupce. To jsme celou dobu hlásali. Věřím, že díky svým zkušenostem bude velkým přínosem Jan Jílek, který byl dlouho předsedou. Je tam i bývalý ligový fotbalista Karel Vácha a také další kandidáti, které jsme prosazovali. Takže, co víc si přát.

Už jste převzal agendu od končícího šéfa Jana Jílka?
Přebírám ji postupně. Docházím na sekretariát, kde se potkávám s lidmi a dáváme dohromady podklady. V pondělí se mám sejít s vedením regionální akademie. Připravujeme se na první schůzi výkonného výboru, která se má konat v pátek sedmého května. Ozvali se mi rovněž dva kandidáti na předsedu FAČR Petr Fousek a Karel Poborský, kteří nám chtějí představit své vize. Valná hromada FAČR pak proběhne třetího června.

Plánujete nějaké personální změny?
S největší pravděpodobností dojde k nějaké větší obměně, neboť výkonný výbor se změnil z osmdesáti procent a každý má nějaké své představy. Bude důležité se stmelit a pracovat jako tým, což věřím, že zvládneme.

Jakou první věc v roli nového předsedy jste učinil?
Bezprostředně po volbě jsem přijímal řadu gratulací, na které jsem odpovídal. To je taková klasika. Potom jsem pogratuloval všem členům výkonného výboru i šéfům okresů ke zvolení a poslal jim zprávu, že se těším na spolupráci. Zároveň jsem je pozval na setkání s kandidáty na předsedu FAČR. Dalším mým krokem byla návštěva pana Eibla na sekretariátu.

Jste starostou obce Planá u Českých Budějovic a nově také předsedou krajského fotbalového svazu. Jak to půjde dohromady?
Jsem neuvolněným starostou, takže věřím, že to půjde skloubit dobře. Budu si moc plánovat schůzky ohledně starostování i ohledně fotbalu. Bude to zvládnutelné a i kvůli tomu jsem do toho šel, že mám dostatečný prostor na obojí. Samozřejmě bych si to hodně rozmýšlel, pokud bych měl někde osmihodinový pracovní úvazek. Předpokládám však, že minimálně první půlrok bude pro mě náročnější, než si to osahám.

 
 
Napsal(a) Michal Havelka | Foto Petr Vlasák