Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

KP: Dražice rozstřílely Blatnou, Olešník vyšel naprázdno v Jankově

 
neděle, 23. srpna 2020, 21:31

Jihočeský kraj – Po devíti měsících se dočkala restartu nejvyšší jihočeská soutěž. V premiéře nového ročníku se více dařilo domácím celkům, venku dokázal zvítězit jen Č. Krumlov v Třeboni. Nováček Týn sehrál v utkání dvou rozdílných poločasů remízovou partii s Čimelicemi. Dražice spustily po hodině hry střelnici a nasázely posílené Blatné (o exčížovské Zahrádku s Rozhoněm) čtyři góly. Překvapením kola je výsledek z Jankova, Olešník marně dotahoval třígólové manko z první půle.

Nová sezona se otevírala zápasem v Oseku, který nastoupil bez čerstvě získaného brankáře Zdeňka Křížka. Táborské mladíky vedli poprvé trenéři Jelen s Veseckým. Hosté se tlačili dopředu, ale první gólový okamžik nastal až v závěru první půle na druhé straně, když se po přetaženém centru trefil úplně volný Brabec. Velkou možnost k pojištění náskoku zazdil po přestávce D. Říský. Pak se Táborští dožadovali vyloučení domácího brankáře Chaluše po střetu s Římankem. Červenou kartu naopak viděl po druhé žluté hostující trenér Vesecký. Klid do domácích řad přinesla druhá branka D. Říského. Hosté stačili na konci už jen snížit Zemanem.  

Favorizovaný Protivín celý první poločas marně dobýval urputnou obranu Strakonic, bránící po ztrátě míče v osmi hráčích před šestnáctkou. I přesto si domácí vypracovali několik příležitostí, zejména v první čtvrthodině, nedokázali je však proměnit. Ve druhém poločase se po pár minutách podařilo Protivínským konečně gólmana Lízala překonat. V 52.min. benjamínek a pravý obránce Mikeš oslavil svou mistrovskou premiéru v protivínském dresu hlavičkou k tyči přes celou branku. Za pět minut Z. Vorel nachytal při trestňáku gólmana střelou k levé tyči. Další příležitosti už domácí nevyužili. Junior se pokusil utkání zdramatizovat, ale ojedinělé šance také neproměnil. Protivín zvítězil naprosto zaslouženě, i když přítomní diváci si určitě představovali vyšší brankový příděl.

První poločas vypadal pro Čimelice nadějně, tlačily se dopředu, získaly převahu a dvě minuty před odchodem do kabin se po centru a odraženém míči prosadil Smetana. Po přestávce pro změnu úřadovali fotbalisté týnské Olympie, kteří změnili rozestavení a převzali iniciativu. V 54. min. se jim po chybě hostujícího brankáře podařilo vyrovnat Houskou. Vzápětí běžel Štos sám na Slavíka. „Myslím si, že ve druhém poločase jsme byli lepším mužstvem, měli jsme dost šancí na to zápas rozhodnout, ale chyběl nám patřičný klid v zakončení. Remíza je nejspíš spravedlivá, i když za druhou půli mohly všechny body zůstat doma,“ řekl po svém prvním střetnutí na střídačce Týna trenér Václav Mareš. „Domácí vyrovnání nabudilo a my jsme se začali bát o výsledek. Nekl trefil ještě z přímáku břevno, ale nutno dodat, že domácí si z brejkových situací vytvořili tři situace a mohli jsme prohrát. Bod je pro nás málo, ale nemuseli jsme mít nic,“ uvedl k dělbě bodů staronový kouč Čimelic Tomáš Smrčina.

Velmi důležité utkání pro dobrý vstup do soutěže se hrálo mezi Rudolfovem a Sokolem S. Ústí. Hosté nastoupili s novým mužem mezi tyčemi Vanýskem a zkušeným tandemem Škrábek – Holub ze Želče. Po půl hodině hry podnikli rychlý kontr, Nikl vyslal uličkou do brejku Hoffmanna, který se zbavil obránce a zkušeně zakončil. „Zaslouženě jsme se dostali do vedení a do 65. minuty jsme měli i při naší herní bídě zápas rozhodnout druhou brankou. Bohužel se tak nestalo, naopak z první vážné akce vyrovnali domácí. Následně jsme předvedli katastrofální dvacetiminutovku. Bod je z tohoto zápasu pro nás jako prohra,“ litoval zklamaný trenér Sokola Ladislav Šebek. Rudolfov srovnal po autovém vhazování, když Šindelář sklepl míč na Pouzara, ten pronikl k malému vápnu a levačkou z úhlu prostřelil brankáře.

V třeboňském areálu Na Hliníku se představil Č. Krumlov, který potvrdil roli favorita a zkušenějšího týmu. Domácí s novým trenérem Petrem Skálou slouží ke cti, že dokázali dvakrát korigovat a v závěru si vynutit tlak. Jediný gól prvního poločasu obstaral po samostatné akci hostující D. Tůma, jenž prostřelil přihlížející obránce a brankáře. Sotva uběhla z druhé půle minuta a půl potrestal fatální Schneiderovu chybu Růžička. Jiskra se vrátila zpět do zápasu v 56. minutě, když po faulu na Hromádku snížil z penalty Holzepl. Jako klíčová se ukázala 60. minuta, kdy se po nedůrazném odkopu domácích dostal k míči extřeboňský Růžička a levačkou se krásně trefil do šibenice. Vzápětí unikající Průcha obstřelil z vápna vyběhnuvšího vybíhajícího Trnku a snížil na 2:3, avšak zbývajících 28 minut se obešlo už bez dalších gólů.

Blatná se vytasila v Dražicích s posilami Benediktem, Kubišem, čerstvě získanými Zahrádkou s Rozhoněm, v brance s talentovaným mladíčkem Šimůnkem a 15letým benjamínkem Fiřtem na beku. Domácím odolávala přes půl hodiny, než pevně převzali taktovku do svých rukou. „Dražice nás bojovným výkonem nepustily v útočné fázi prakticky k ničemu. My jsme byli nedůrazní na míči, ztráceli jsme balony a na menším hřišti to domácí umí,“ posteskl si asistent trenéra Václav Palivec, pro něhož to byl první ostrý zápas na střídačce Blatné.  Za čtvrt hodiny obdržela Blatná tři góly, postupně se trefili Šimák (63.), M. Stuchlík (71.) a Pinc (78.). Pět minut do konce se k domácím mladíkům přidal po rohu skórující mazák Horka, od něhož se míč odrazil přímo do branky. V Dražicích si první zápas užívali, diváci spokojeně tleskali.

Lepší vstup do sezony si v Milevsku nemohli ani přát. Do přestávky vstřelili Lažištím tři góly a druhý poločas se mohl dohrávat jen z povinnosti. Trenér Vzduchotechniků Miroslav Strnad postrádal několik hráčů a tak musel znovu povolat do kopaček v létě končícího Jiřího Kosobuda a Františka Koutníka. Na lažišťskou obranu posílenou o Tobiáše s Kupkou vyzráli domácí ve 12. minutě po učebnicovém protiútoku, na jehož konci se objevil po Hadáčkově přihrávce patičkou 20letý Jaroslav Sedláček. Při druhém gólu potrestal Tobiášovu špatnou rozehrávku Hadáček a do třetice po dalším rychlém kontru do otevřené obrany a nezištné přihrávce osamoceného Hadáčka zakončoval do prázdné branky opět Sedláček. Hosté se dostali lacino ke korekci po teči Koutníka za vlastního brankáře. Možnou snahu Lažiště utnul faulující Makoš, jenž se stal prvním hříšníkem sezony.

Hned na úvod nového soutěžního ročníku se odehrál jeden ze šlágrů kola v Jankově, kam dorazil Olešník, nejlepší tým posledních dvou sezón a také jeden z největších favoritů letošní sezóny. Oběma týmům chybělo několik hráčů, přesto větší ztráty počítal hostující kouč Chlumecký. Již v 1. minutě spálil obrovskou šanci Popelka, ale Jankov se stejně dostal do vedení, ve 29. minutě se hlavou prosadil Milan Bláha. O pět minut později chyboval Lafata a Petr Klíma zvýšil na 2:0. Ještě do poločasu se prosadil tečovanou střelou Pavel Beránek a s domácími to vypadalo velice slibně. Jenže ve druhém poločasu přišel velký tlak Olešníku, snižující trefa Miroslava Tressla v 64. minutě a na rozdíl jedné branky snížil technicky střílející Martin Šíma v 71. minutě. V Precis aréně to byly nervy až do konce. Rozhodnutí přišlo v 90. minutě z kopačky Martina Bendy. Jankov slaví velké vítězství, na kterém se odehranou čtvrthodinou podílel i navrátilec David Maršán!


Výsledky 1. kola KP


TJ Osek - FC MAS Táborsko B 2:1 (1:0)

Góly: 39. Brabec, 72. D. Říský - 86. Zeman.

FK Protivín - FK Junior Strakonice 2:0 (0:0)

Góly: 52. Mikeš, 57. Zb. Vorel.

FK Olympie Týn n/Vlt. - SK SIKO Čimelice 1:1 (0:1)

Góly: 54. Houska - 43. Smetana.

SK Rudolfov - Sokol Sezimovo Ústí 1:1 (0:1)

Góly: 75. Pouzar - 36. Hoffmann.

TJ Jiskra Třeboň - FK Slavoj Č. Krumlov 2:3 (0:1)

Góly: 56. (11) Holzepl, 62. Průcha - 26. Tůma, 47. a 60. Růžička.

FC ZVVZ Milevsko - FK Lažiště 3:1 (3:0)

Góly: 12. a 38. Sedláček, 27. Hadáček - 81. vlastní (Koutník).

TJ Dražice - TJ Blatná 4:0 (0:0)

Góly: 63. Šimák, 71. M. Stuchlík, 78. Pinc, 85. Horka.

SK Jankov - FK Olešník 4:2 (3:0)

Góly: 29. Bláha, 34. Klíma, 41. Beránek, 90. Benda - 64. Tressl, 71. Šíma.

Napsal(a) Redakce | Foto Petr Vlasák, Ján Honza, Michaela Mikešová