Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Třeboň si moc radosti neužila. Fanouškům slibuje s novým trenérem lepší podívanou

 
úterý, 3. července 2018, 15:13

S umístěním na 12. příčce krajského přeboru panuje u rybníka Svět velké zklamání. Pro klub s dlouholetou tradicí a kvalitním zázemím, kde začínal s fotbalem Karel Poborský, bylo jedno z nejhorších za poslední tři dekády. Po dvou sezonách skončil na lavičce trenér Zdeněk Procházka.

V Třeboni pomýšleli před sezonou na příčky v první polovině tabulky. „S umístněním i s předvedenou hrou nemůžeme být v žádném případě spokojeni,“ podotkl manažer a vedoucí mužstva třeboňské Jiskry František Švaňa. „Po podzimní části jsme si všichni mysleli, že naše výkony po kvalitní přípravě půjdou nahoru, ovšem opak byl pravdou.“

Za postavením těsně nad sestupovými příčkami, které dělily jen dva body, stálo několik důvodů. Největším byla nízká produktivita.  „Naše velká bolest byla v proměňování vyložených šancí a nesoustředěnost v posledních minutách zápasů, kdy jsme doma ztratili body s Rudolfovem, Čimelicemi a Novou Včelnicí. V neposlední řadě se na tom podepsalo i velké množství zraněných hráčů,“ hledal příčiny Švaňa.

Pochvalu za předvedené výkony zaslouží trojlístek hráčů. „Po celou sezónu se dobrými výkony prezentovali mladíci Honza Matoušek, Prokop Pučejdl a Marek Hami,“ jmenoval třeboňské stálice. Vzpomněl i na zápasy, kdy Třeboňští zahráli podle gusta trenérů a také označil největší jarní propadák. „V celé sezóně byly asi nejpovedenější zápasy s Milevskem a na hřišti v Oseku. Opakem byl podprůměrný výkon celého mužstva v domácím utkání s Novou Včelnicí,“ měl v paměti promrhaný dvougólový náskok.

Střelci Jiskry Třeboň (45): 13 – Průcha, Holzepl, 4 – Pancíř, 3 – Matoušek, Divoký, 2 – Kodras, 1 – Hami, Cimerhanzl, Cahyna, Pučejdl, Brousek, Bednář, Přibyl.

Nejvíc odehraných zápasů: 29 – Pučejdl, Matoušek, 27 – Kodras, Cimerhanzl, 26 – Holzepl, P. Tůma, 25 – Průcha, Hami, 24 – Franěk, T. Tůma, 23 – Pancíř, 22 – Skála, 20 – Cahyna, 16 – Bednář.

Samotnou úroveň nejvyšší krajské soutěže hodnotil kladně. „Některé zápasy měly velmi dobrou úroveň. K tomu přispěli i rozhodčí svými výkony. Vítězná Želeč potvrdila svou kvalitu a suverenitu. J. Hradec před začátkem přeboru byl pasováno za jednoho z favoritů a to také potvrdil,“ vyzdvihl hru dvou nejlepších mužstev uplynulé sezony.

Ani třeboňský kádr se v letní přestávce nevyhne změnám. Jiskra už teď získala několik posil z vyšších soutěží, vyprázdnila se marodka a příležitost dostanou talentovaní dorostenci z divizního dorostu. „Po skončení sezóny jsme začali spolu s Honzou Budějckým, asistentem trenéra, pracovat na posílení mužstva. Z Roudného jsme získali Vávru s Růžičkou, z Táborska Týnavského, z Veselí nad Lužnicí Doležala. Z dorostu přišli talentovaní Schneider, Michal a brankář Voborský. Po dlouhodobých zraněních se do přípravy vrací Lonsmín, Nekvinda a Diviš,“ vyjmenoval příchozí hráče Švaňa. Třeboň naopak opustili Pancíř (Bavorovice) a zkušený obránce Cahyna (Nová Ves u ČB).

Do příští sezony půjdou Třeboňští s cílem napravit si reputaci po pádu z divize, kdy skončili v kraji na desáté a dvanácté příčce. „V nadcházejícím krajském přeboru chceme hrát důstojnou roli, která k třeboňskému fotbalu patří,“ prozradil třeboňský manažer, který za hlavní favority považuje trojici exdivizních mužstev. „Český Krumlov, Roudné i Jankov jistě budou chtít potvrdit svou kvalitu, ale i Želeč a posílený Olešník jistě budou patřit do špičky KP,“ tipuje aspiranty na přední pozice.

František Švaňa a s ním i realizační tým cítí velký dluh ke svým věrným divákům. „Po této sezóně bychom se měli omluvit našim fanouškům za naše výkony a poděkovat jim za jejich podporu, i když se mužstvu nedařilo. Dík patří také prezidentovi klubu Skálovi, který se snažil, aby mužstvo mělo po celou soutěž kvalitní zázemí,“ uzavřel František Švaňa.

Trenérskou štafetu přebírá Karel Kladenský

Do letní přípravy nastoupí třeboňská Jiskra jako jedna z prvních. Již v úterý 3. července se mužstvo sejde k prvnímu tréninku na další sezonu. V kabině ho přivítá nový šéf střídačky. „Po skončení soutěže a odchodu Zdeňka Procházky jsme uzavřeli smlouvu s Karlem Kladenským, bývalým trenérem Slavie ČB,“ uvedl Švaňa.

Karel Kladenský (na snímku) po podzimní části dobrovolně opustil po pěti letech trenérský post u „sešívaných“ (dalších pět roků strávil u mládeže) a užíval si na jaře fotbalového volna. „Připravovat se budeme v našem areálu. Třikrát týdně trénink plus víkendový zápas. V tom je samozřejmě naplánovaná i rehabilitace,“ doplnil k více než měsíci přípravy František Švaňa. Krajský přebor zahájí o víkendu 11. – 12. srpna 2018. Třeboň čeká v premiéře už potřetí po sobě na vlastním stadionu Protivín. Předchozí dva zápasy skončily vždy nerozhodně (0:0 a 1:1).
Napsal(a) Milan Šíma, Michal Průcha | Foto Jan Škrle