Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Jenom bojovnost na KP nestačí, už vědí v Nové Včelnici

 
čtvrtek, 26. července 2018, 11:36

Nová Včelnice se po dvou vydařených sezonách probojovala z B třídy až do nejvyšší krajské soutěže. Historický postup, radost z něho i setrvání v něm ale tentokrát trvaly jenom rok. Nováček se pral srdnatě, ale až příliš často doplácel na fatální chyby mladého mužstva. Sezona dvou rozdílných polovin nakonec nedospěla pro nováčka koncem, jaký by si přál. Jak trefně poznamenal trenér Radek Vajda, nejenom dobré, ale často i trpké chvíle ze hřiště i mimo něj, přinesly hodně zkušeností.

Záměr nováčka udržet nejvyšší krajskou soutěž sice nevyšel, ale bojovali jste.
Historicky první sezona v KP nám prostě a jednoduše nevyšla podle našich představ. A už v polovině soutěže jsem měl tušení, že se budeme poroučet do A třídy. Jak říkáte, bojovali jsme, ale v této elitní krajské soutěži jenom bojovat prostě nestačí. A tím myslím, jak na hřišti tak hlavně i mimo něj. Teď s odstupem času, když horké hlavy vychladly, jsem nakonec rád, že elitní KP opouštíme se vztyčenými hlavami. Na druhou stranu si odnášíme i zkušenosti, které nedoporučuji prožít žádnému nováčkovi v této soutěži. Je smutné, že fotbal už není jenom o fotbale.

Jaká byla očekávání po podzimu? Lišily se obě části sezony ve hře nebo výsledcích? Po konci podzimu ještě naděje žila, ztráta na týmy před vámi byla minimální.
Jak už jsem řekl, už v polovině soutěže jsem tvrdil, že my i Dačice sestoupíme. A teď upřímně, spojuji to pouze s hrou na hřišti, kde jsme herně a takticky zaostávali natolik, že bychom si případnou záchranu vlastně ani nezasloužili. Podzim a jaro naprosto rozdílné v našem podání. Všechny body na podzim jsme uhráli v domácím prostředí a všechny body z jara zase venku. Bylo a je mi líto hlavně našich věrných fandů, kteří si to nezasloužili. Nezvládli jsme bodovat právě s těmi před námi, i když jsme s nimi na jaře hráli právě doma. Nemáme hráče se zkušenostmi tyto důležité zápasy zvládnout. To bylo klíčové a rozhodující. 

Co vás v sezoně nejvíc trápilo? Ať už na hřišti nebo mimo něj.
Těch věcí je spousta a nemám ani náladu se o tom rozepisovat nebo se k tomu vracet. Přál bych si jenom, aby se fotbal a výsledky odehrávaly pouze na hříšti a ne mimo něj. Ale musím vyseknout poklonu před devadesáti procenty rozhodčích, kteří se nenechají ovlivnit kluby za žádných okolností, a těch deset procent, tak těch je mi hodně líto a jsou mi k smíchu, ale hlavně dělají ostudu a špatné jméno té slušné většině.  

Chtěl byste vyzdvihnout výkony některých vašich hráčů?
Před všema klukama, co dokázali sezonu dohrát, smekám. Ve většině zápasů jsme tahali za kratší konec, ale kluci to nikdy nezabalili, a když jsme prohráli, tak s hlavou vztyčenou. Náš tým je složen pouze z vlastních odchovanců, toho si ceníme a jsme na to pyšní. A já věřím, tito mladíci ještě neřekli ve fotbale poslední slovo. A že v nadcházející sezoně v A třídě budou patřit ke špičce soutěže. Hodnotit jednotlivce nebudu a ani nechci, v týmu je závislý každý na tom druhém, a buď jako tým vyhrajeme nebo prohrajeme. 

Který zápas patřil mezi nejpovedenější? A byl některý, který se vůbec nevydařil?
Povedené byly všechny ty, ve kterých jsme bodovali. Pak byly ty smolné, a nebojím se říct, že to bylo šedesát procent zápasů. A pak zbývají ty, ve kterých jsme nepropadli, ale soupeř nás svou fotbalovostí prostě přehrál. Nutno dodat, že jsme jim to vždy usnadnili svými chybami, které se vidí někde v přípravce, kde se s fotbalem začíná.  

Střelci N. Včelnice (35): 15 – Pacholík, 4 – L. Šlapanský, Petráš, 3 – Blažek, Nebeský, Didek, 2 – Tuček, 1 – Mareš.

Nejvíc odehraných zápasů: 30 – L. Šlapanský, Tuček, 29 – Holický, Blažek, 28 – Vaš, Pacholík, 27 – Mareš, Petráš, Vokuš, 25 – Jaroš, V. Hornát, 21 – Nebeský, Didek, 16 – Průša.

Jak celkově posuzujete uplynulý ročník KP?
Určitě to byl jiný level než A třída, ale hrát se dalo s každým. A konečná tabulka odpovídá tomu, jaké výkony podávaly jednotlivé týmy. 

Překvapil vás některý ze soupeřů svými výkony? Ať už příjemně nebo nepříjemně.
Když nepočítám Želeč a Jindříchův Hradec, tak příjemně překvapilo Milevsko po zpackaném podzimu. A o Dražicích si myslím to nepříjemné. To, co dokážou v zákulisí upéct bafunáři, to se jen tak nevidí. Příští rok jdou stoprocentně dolů.  

Kdy zahájíte letní přípravu na novou sezonu a jak bude probíhat?
Příprava začala 13. července a bude to hlavně o tréninkových jednotkách. Přípravné zápasy jsme vypustili, hrajeme pouze jeden turnaj v Pacově. A chceme odehrát i pohárový zápas se Studenou, která postoupila do B třídy. 

Plánujete nějaké změny v kádru na další ročník?
Změny v kádru určitě nastaly. Výrazná postava gólman Holický jde na zkušenou do Pelhřimova. Dále Vaš odešel do Žirovnice a Didek trénuje s Pelhřimovem. Jindřichův Hradec projevil zájem o oba naše stopery Jaroše s Blažkem, ale ti minimálně tuto sezonu zůstanou v Nové Včelnici, kde mají co napravovat. Problém s gólmanem nám vyřešil zkušený brankář Ondřej Votápek, který přichází z Kamenice. Ale jinak to odehrajeme s našimi odchovanci.  

S jakým cílem půjdete do příští sezony?
Určitě to nebude snadná sezona, ale věřím, že kluci zvládnou hrát na špici soutěže. Důležité hlavně je to, aby je to bavilo a měli z toho radost. A dokázali znovu těšit naše fandy.  

Ještě otázka do budoucnosti. Když vidíte nové složení KP, co říkáte na mimořádně kvalitní obsazení nadcházejícího krajského přeboru? Kdo bude podle vás patřit k favoritům?
Jak říkám, osobně jsem rád  že jsme KP opustili. Teď tam přiskočily Jankov, Krumlov, Roudné a zůstala suverénní Želeč, Katovice  posílily a za Olešník nastoupí Lafatatatatata. Pro fanoušky to bude určitě radost sledovat  a pro ostatní, myslím mužstva, to vlastně bude taky radost. Tak všem přeji hodně štěstí.

Napsal(a) Milan Šíma | Foto Petr Vlasák
 


 
Reklama