Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Patrik Banovič hrál slovenskou ligu za čtyři kluby. Prosadí se pod Černou věží?

 
středa, 4. ledna 2017, 10:32

Pětadvacetiletý stoper Patrik Banovič, jenž se dokáže uplatnit i na pravém okraji obranné řady, přišel zkusit štěstí v druholigovém Dynamu. Společnost černobílých rozšířil na startu zimní přípravy v úterý 3. ledna. Trenéři ani hráč zatím neví, zda jeho zkouška potrvá týden nebo dva či se upíše budějovickému klubu na celé jaro. Rozhodující bude, jak se rodák z Trnavy projeví v přípravě a jaké stopy na něm zanechala podzimní zápasová pauza způsobená zraněním kolena.

S fotbalem začínal v rodné Trnavě. Nejprve v barvách zdejší Lokomotivy, potom ve slavném Spartaku, který kdysi sbíral tituly v československé lize. Z ligového áčka vedly další Banovičovy kroky do DAC Dunajská Streda, odkud se vrátil domů, krátce si odskočil do Dukly Banská Bystrica a v létě 2015 definitivně opustil trnavský stadion. Stal se hráčem prvoligového Spartaku Myjava, v jehož barvách odehrál dvaadvacet mistrovských zápasů. Ve slovenské lize nasbíral celkem sedmašedesát startů.

Uplynulý podzim strávil Patrik Banovič na marodce kvůli přetrženému křížovému vazu v koleni. „Laboroval jsem s tím přes pět měsíců, ale už je to v pořádku. Teď uvidím, jak bude koleno držet a co si budu moci dovolit na hřišti,“ hlásil po příchodu na Střelecký ostrov. Hráčovu zkoušku zprostředkoval bývalý golman Dynama a nyní agent Miroslav Filipko, který před půl rokem úspěšně dohodil Jihočechům Adriána Čermáka. „Trenér získal o mně nějaké informace a zavolal mi, jestli se přijdu ukázat,“ vylíčil extrnavský stoper svůj první kontakt s Dynamem.

Ve svém posledním působišti Myjavě měl hráč uzavřený dvouletý kontrakt a určitě stál o jeho dodržení. Jenže stala se nemilá věc, mužstvo z páté příčky slovenské ligy před Vánoci ukončilo činnost. Celý kádr byl najednou bez práce. „Něco se šuškalo už před rokem, ale tehdy vzal klub do rukou majitelův bratr, zároveň primátor města. Po odehrání loňského podzimu jsme si upřesnili podrobnosti k zimnímu soustředění, ale krátce před vánočními svátky nám majitel oznámil, že se rozhodl skončit a odhlásit klub ze soutěže,“ popisoval Banovič nepříjemnou událost.

Český fotbal zatím poznal jen z přípravných zápasů. Pokud se prosadí v Dynamu, půjde o jeho první vážnou zkušenost s českými trávníky. „Příchod do Českých Budějovic jsem přijal pozitivně. Potřebuji potrénovat po zranění a určitě zabojuji o místo v sestavě. Délka zkoušky zůstává otevřená. Uvidíme, jak se mi vydaří adaptace. S trenéry jsme zatím probírali jen takové základní informace spojené s tréninkovým procesem a zázemím stadionu. Vypadá to velmi dobře. Hrávala se tady první liga a určitě by tomu slušel návrat,“ usmál se Patrik Banovič před dveřmi do kabiny, v níž by rád zdomácněl.

Napsal(a) Ladislav Lhota