Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Soběslav má za sebou nejpovedenější podzim v historii klubu

 
pondělí, 5. prosince 2022, 10:01

Soběslav - V Soběslavi prožili snový podzim, jaký už dlouho nepamatují. Spartak vyšperkoval letošní účast přezimováním na třetím místě, když se výrazně zlepšil ve druhé polovině, kdy bodoval i venku. V Českém poháru to dotáhl až do třetího kola, kde jej vyřadila druholigová Karviná. Úspěšnou první polovinu sezóny jsme rozebrali s kormidelníkem Radkem Hajičem.

Jak jste spokojeni s aktuálním třetím místem?
Spokojeni bychom měli být, protože je to po podzimu nejlepší umístění v historii našeho klubu. Až skoro do poloviny podzimu jsme se pohybovali kolem dvanáctého místa, závěr se nám ale neskutečně povedl. Jsme za to rádi, protože v předchozích sezónách měly naše výkony spíš klesající tendenci. S blížící se zimou šly naše výsledky dolů, letos je ale tomu naopak. Na jaře máme na co navázat, avšak soutěž je nesmírně vyrovnaná. Dvě, tři prohry mohou znamenat pád třeba až na desáté místo.

Za rámeček si jistě dáte i účinkování v Českém poháru?
Sehráli jsme tři krásné pohárové zápasy a dostali se nejdál ze všech divizních mužstev. Pobavili jsme i naše fanoušky, kterých přišlo na Karvinou okolo šesti stovek. Je jenom škoda, že jsme nenarazili na nějaký ligový mančaft, bylo by to ještě hezčí.

Jak se podařilo skloubit pohárová utkání s těmi divizními? Byl to pro tým náročný program?
Je pravda, že po pohárových zápasech přišel obvykle útlum. Na některé hráče dolehla únava. Ono to ale zase tak náročné nebylo, protože kluci raději hrají než trénují. Při zápasech získají fyzickou kondici i herní praxi zábavnější formou. V dnešní době by i divizní manšaft měl zvládnout dva zápasy v týdnu. Vždyť hrát fotbal je radost, a proto ho hrajeme. Zároveň je dobré, že jsme všechny pohárové zápasy hráli doma a nemuseli jsme nikam cestovat. To by byl větší problém.

Kádr jste měli dostatečně široký?
Máme devatenáctičlenný kádr a asi ne všichni hráči byli spokojeni se svým herním vytížením. Jistě by si přáli hrát víc, já jsem ale byl jak s výkony, tak s výsledky týmu spokojený.

Změní se nějak kádr během zimní přestávky?
Akutně potřebujeme vyřešit druhého brankáře. Martin Červenec odchytal celý podzim včetně pohárových zápasů, a kdyby nedejbože onemocněl nebo se zranil, nemáme za něj náhradu. Kádr máme jinak kvalitní, tvoří ho tři starší hráči, jinak jsou tu vesměs mladí kluci. O některé byl zájem v blízkém okolí, my je ale chceme udržet v Soběslavi. Věřím, že se nám to podaří. Pokud hráči přes zimu potrénují a bude je to bavit, myslím, že bychom se do toho třetího místa mohli udržet i na jaře.

Co říkáte na průběh soutěže?
Překvapila mě její vyrovnanost. Všechny týmy obvykle bodují především doma a ten, kdo dokáže vozit body i z venku, je v tabulce nahoře. To je i náš příklad. Zhruba do půlky podzimu jsme střídali domácí výhry a venkovní prohry. Pak jsme začali bodovat i venku a poskočili na třetí místo.

Očekával jste, že si povedou tak znamenitě i další týmy z jihu Čech?
To mě také těší, že Jihočeši jsou na prvních třech místech. Překvapily mě i výsledky nováčků, zejména Českého Krumlova, I když poslední utkání v Lomu a předtím u nás Slavoji nevyšlo.

Jak hodnotíte výkony dalších soupeřů?
Silné bylo béčko Příbrami, zvlášť pokud ho posílili pendlové. My jsme si u nich neškrtli, venku se ale Příbrami už tolik nedařilo. Také Domažlice měli výborný úvod, pak ale šly jejich výkony trochu dolů. Fotbalistům Rokycan zřejmě uškodila pohárová účast. Ti byli dlouho na čele, nakonec jsou ale devátí.

Co bylo na podzim nejsilnější zbraní Soběslavi?
Snažíme se podávat týmové výkony. Chceme vycházet z dobré obrany a nedostávat branky. Právě v první polovině podzimu jsme však dostávali hodně gólů a až později se nám podařilo obranu stabilizovat. S tím přišly i zlepšené výsledky. Zápasy zvládáme dobře takticky a máme i sílu směrem dopředu. Dobré je, že nespoléháme pouze na jednoho střelce, ale že góly dává víc lidí. Máme typy hráčů, kteří dokážou přejít rychle do ofenzivy.

Jak bude probíhat vaše zimní příprava?
Naší velkou nevýhodou je, že nemáme umělku. Nejbližší se nachází v Sezimově Ústí, na tu je ale těžké se dostat. Fyzickou kondici budeme nabírat v našich domácích podmínkách a před začátkem jara vyrazíme na herní soustředění do Sokolova. Tento formát se vždycky osvědčil a jaro jsme pokaždé měli lepší než podzim.

 
 
Napsal(a) Michal Havelka | Foto Jan Škrle
 


 
Reklama