Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Divizní derby pro Čížovou, domácí zápasy Hradce a Soběslavi došly do penalt

 
sobota, 16. března 2019, 18:04

Ve druhém jarním kole divize A potvrdila druhá Čížová roli favorita a v jihočeském derby porazila Táborsko B z opačného konce tabulky 5:1. Hattrick vsítil kanonýr Jirouš, dva góly připojil Krasnyanyk. Po venkovních výhrách se poprvé představily vlastním divákům J. Hradec a Soběslav. Oba jihočeští zástupci dotahovali skóre v samém závěru. V penaltovém rozstřelu se nedařilo Hradeckým, zato Soběslav uspěla v šesté sérii a získala plusový bod.

U Vajgaru se hrál vyrovnaný zápas. V prvních 45 minutách se moc příležitostí neurodilo. „Během prvního dějství bylo přece jenom aktivnější mužstvo Přeštic a prokazovalo, že ne náhodou je na čtvrtém místě tabulky. Nicméně do šance jsme je nepustili. Jedinou nebezpečnou akci jsme vyprodukovali my. V 19. minutě nacentroval Řehoř a Toman vyhrál souboj s brankářem, bohužel hlavička šla těsně nad,“ řekl k průběhu prvního poločasu hradecký kormidelník Marek Černoch.

Po přestávce domácí přidali na obrátkách a několikrát ohrozili přeštickou svatyni. „Druhý poločas byl zase o nás, byli jsme aktivnější a tlačili se více dopředu,“ poznamenal Černoch. V 65. minutě nedal Votava dorážku z malého vápna, zakrátko na poslední chvíli zachránil hostující brankář po střele Tomana. „Paradoxně jsme v největším tlaku inkasovali po rohovém kopu. Naštěstí hned za dvě minuty vyrovnal po krásné křídelní akci Toman. Do konce zápasu jsme měli ještě dvě dobré příležitosti, bohužel zápas šel do penalt. Šťastnějším týmem byly Přeštice,“ nastínil Marek Černoch, proč zbyl na jeho svěřence jen bod.

První letošní derby rivalů z jednoho kraje obstaral tandem Čížová – Táborsko B. Utkání vesměs kopírovalo podzimní souboj. Šutér Martin Jirouš opět vysekl hattrick a Čížová (i bez Jandy) podruhé nasázela Táborským „bůra“. Hostující trenér Tobiáš sice mohl využít pendlů Berešíka, Ngimbiho a Frýdka, ale na rozjeté domácí to nemohlo stačit.

Béčko Táborska vzdorovalo jen poločas

Favorit pohnul stavem už po dvou minutách po závaru před brankou a tři minuty nato po rohovém kopu vedl již 2:0. Táborští snížili šťastně po „vlastenci“ Dvořáka. „Hra se pak vyrovnala a do konce poločasu jsme byli domácím rovnocenným protivníkem,“ uvedl vedoucí mužstva Táborska B Petr Kolář. Avšak po obrátce dominovali na hřišti čížovští plejeři. „Nám se druhý poločas vůbec nepovedl, navíc se projevila kvalita a zkušenost domácích,“ uznal Kolář sílu protivníka. Uklidňující třetí branku vsítil aktivní Krasnyanyk a další dva gólové momenty čekaly na Jirouše. Nejprve poslal trestný kop do šibenice a na konci hlavičkoval do prázdné branky. „Pomohla domluva v kabině a do druhého poločasu jsme nastoupili s plnou parou. Divácky atraktivní podívaná skončila skórem 5:1 a kluci sklidili zasloužený potlesk,“ shrnula sekretářka Sokola Tereza Kolpeková.

Soběslav šla do domácí premiéry povzbuzena prvním vítězstvím venku, ale proti Doubravce se dlouho nemohla prosadit. „Vyrovnaný první poločas moc krásy nepřinesl. Za zmínku stojí snad jen břevno hostí, které ale nebylo ani nebezpečné, míč spadl na horní část a Kuník vše jistil,“ řekl vedoucí soběslavského mužstva Michal Lemberka.

Vstup do druhého dějství spartakovcům tradičně nevyšel. Ve 47. minutě se prosadili Plzeňané po rohu a lacino získali vedení. Důležitý moment přišel o šest minut později, kdy hostující stoper Novák došlápl na Dvořáka a viděl červenou kartu. „Tlačili jsme se za vyrovnáním, ale vše končilo buď v rukavicích brankáře nebo naší nepřesností v koncovce. Hosté zaparkovali před vápnem autobus a my dobývali branku bez úspěchu. Až v závěru jsme byli odměněni vyrovnáním,“ zmínil Lemberka premiérovou trefu Marka Smetany, na kterou mu výborně servíroval na zadní tyč Žalda. V penaltovém rozstřelu nedal jen Vaněk, v sedmé sérii kryl brankář Kuník Brožův pokus a bod navíc zůstal v Soběslavi, která měla nejlepší hráče v Hromadovi s Kuníkem.

Výsledky 17. kola divize A:

FK Jindřichův Hradec 1910 – TJ Přeštice 1:1 (0:0), penalty 5:6

Branky: 84. Toman – 82. Přibáň. Rozhodčí: Šob – Haleš, Tupý. Delegát: Krejčí. ŽK: 2:1 (Řehoř, Chalupský – Suchý). Diváků: 120.

TJ Sokol Čížová – FC MAS Táborsko B 5:1 (2:1)

Branky: 5., 70. a 88. Jirouš, 2. a 63. Krasnyanyk – 11. vlastní (Dvořák). Rozhodčí: Szikszay – Šlajs, Kastl. Delegát: Macháček. ŽK: 3:0 (Nečas, Lukeš, Zahrádka). Diváků: 75.

FK Spartak Soběslav – SK Senco Doubravka 1:1 (0:0), penalty 6:5

Branky: 87. Smetana - 48. Morávek. Rozhodčí: Bednář - Brychta, Vrchota. Delegát: Pešek. ŽK: 2:2 (Maršík, Mazouch – Krejčí, Brož). ČK: 0:1 (53. Novák). Diváků: 180.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Jan Škrle