Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Čížové stačil poločasový náskok, venku bodovalo jen béčko Táborska

 
sobota, 17. listopadu 2018, 17:14

Čížová se doma rozloučila s divizním podzimem povinným vítězstvím s poslední Dobříší. Do přestávky si Sokol zajistil třígólové vedení, které udržel i přes dvojnásobnou přesilovku a vlažný výkon ve druhé půli. Další tři jihočeská mužstva putovala na západ Čech. J. Hradec smolně prohrál u ohrožené Doubravky gólem sedm minut před koncem. Soběslav marně dotahovala manko v Mariánských Lázních, kde stačila zdramatizovat poslední minuty, ale srovnat už nestihla. Posílená táborská rezerva měla v Tachově tři body na dosah, ale promarnila dvougólový náskok a v penaltách opět neuspěla.

SK Senco Doubravka – FK Jindřichův Hradec 1910 3:2 (2:1)

Branky: 23. Roubal, 37. Skopový, 83. Krejčí – 21. Toman 50. Janák. Rozhodčí: Kolátor - Trojan, Míč. Delegát: Krejčí. ŽK: 3:0 (Knakal, Skopový, Künstner). Diváků: 200.

J. Hradec: Hulík – Blažek, Janák, Jáša, Völfel – Kučera (78. Waník), Votava, Jindra (46. Princ), Řehoř – Chalupský (46. Králíček), Toman. Trenér Marek Černoch.

Nejlepší hráči: Völfel.

Jindřichohradeckým fotbalistům se bohužel závěr divizního podzimu vůbec nevydařil, prohráli i páté utkání v řadě a o to bolestnější je, že ztratili všechny body s Doubravkou, která je přímým soupeřem Jihočechů v boji o záchranu v soutěži.

„Něco jsme si v kabině před duelem řekli, ale od první minuty to na place vůbec neplatilo. Domácí měli výškovou převahu, hráli nakopávané míče a my jsme se k nim bohužel uchýlili také. Úplně jsme vynechali mezihru,“ hledal příčiny poločasové ztráty 2:1 trenér hostů Marek Černoch.

Martin Toman sice ve 21. minutě poslal po dlouhém Hulíkově výkopu a souboji se stoperem Hradec do vedení, jenže Doubravka okamžitě kontrovala brankou Roubala a začínalo se od znovu – 1:1. „Díky té hře ve výšce byli domácí v prvním poločase nebezpečnější, logicky pak měli i víc odražených balónů a zaslouženě šli i do vedení,“ dodal Černoch.

Hradec dokázal v hodně důležité podzimní derniéře ještě jednou srovnat, Martin Toman zatáhl v 50. minutě míč po pravém křídle a hodně ostrým centrem napříč malým vápnem našel Martina Janáka – 2:2. „O poločase byla v kabině hodně ostrá domluva, bylo vidět, že po změně stran to zapůsobilo. Po srovnání jsme mohli přidat i další góly. Měli jsme tam šanci Princem, Kučerou, Tomanem a znovu Janákem,“ komentoval poločasové dění v kabině jihočeský kouč.

O tom, že se hosté k Vajgaru budou vracet s prázdnou, rozhodl výborně zahraný přímák v 83. minutě. Domácí Pavel Krejčí dostal z lajny naprosto přesný pas a také hodně prostoru od obránců a hlavičkou do protipohybu Hulíka skóroval – 3:2.

FK Tachov – FC MAS Táborsko B 4:4 (1:1), penalty 5:3

Branky: 45. a 66. Skopový, 47. Čížek, 79. Kůžel - 16. a 59. Klusák, 50. Radosta, 63. Tušl (vlastní). Rozhodčí: Nejedlo - Švagr, Hocek. Delegát: Bláha. ŽK: 3:1 (Čížek, Braun, Matas – Kopřiva). Diváků: 150.

Táborsko B: Zadražil – Větrovský, Březina (46. Peterka), Laszák, Hasil – Kopřiva, Berešík – Frýdek – Prošek, Radosta, Klusák. Trenér Kamil Tobiáš.

Nejlepší hráč: Zadražil.

Táborské béčko využilo reprezentační přestávky ve druhé lize a na západ Čech se patřičně vyzbrojilo. Snažilo se o kombinační fotbal, zatímco domácí se spoléhali na nakopávané balony. Táborský Berešík vyzkoušel pozornost domácího gólmana Houdka střelou k tyči, ale neuspěl. Na druhé straně vynikal brankář Zadražil, který držel Tachovské na uzdě. Ovšem v 16. minutě konečně uspěl David Klusák po centru Proška – 0:1.

Pak se iniciativy chopili po půlhodině hry Západočeši a soupeřově obraně zle zatápěli. Hosté ale mohli i zvýšit, ale Frýdkova střela byla zblokována způsobem, po němž hosté volali po pokutovém kopu. Leč marně. Domácí se snažili do konce první pětačtyřicetiminutovky alespoň srovnat skóre, a to se jim podařilo v poslední minutě Markem Skopovým – 1:1.

A po pauze to bylo ještě zajímavější. Začala totiž gólová přetahovaná. Tachov strhl vedení na svou stranu gólem Lukáše Čížka, když propadl míč za obranu a obloučkem přehodil Zadražila. Ale pak měli navrch Tobiášovi hoši a během dalších třinácti minut zadělali na více než nadějný náskok 2:4. Nejprve vyrovnal Filip Radosta, když potrestal chybu tachovského stopera. V 59. minutě po Frýdkově rohu a dobrém náběhu na první tyč se prosadil David Klusák a pak si Proškův centr za strany srazil do vlastní branky Tušl.

Domácí byli jako opaření a Táborsko mělo další dvě obrovské šance, jak soupeře dorazit. Prošek zcela sám brankáře nepřekonal a z následného rohu neskočila v síti ani Peterkova dorážka, která byla z kategorie stoprocentních. Vzápětí po nedůrazu táborské obrany snížil se štěstím Marek Skopový a vrátil Tachov zpět do hry. Poslední slovo měli živou vodou pokropení domácí Davidem Kůželem, který jedenáct minut před závěrem znovu vrátil rovnovážný stav 4:4. Na řadu přišly penalty, a ty Táborským momentálně nejdou. K jejich smůle hned tu druhou neproměnil Berešík na rozdíl od domácích, kteří proměnili všechny.

Jihočeši odvezli jenom bod, i když po předvedeném výkonu měli na všechny tři. „Myslím, že jsme tu měli vyhrát. Bohužel jsme nedokázali využít našich příležitostí k rozhodujícímu náskoku. Na to jsme doplatili. Každopádně to byl otevřený souboj, v němž jsme neuspěli podle našeho přání. Byli jsme potrestáni za naše chyby,“ uvedl Petr Kolář, vedoucí mužstva Táborska B.

Sokol Čížová – MFK Dobříš 3:2 (3:0)

Branky: 22. Lukeš, 38. Jirouš, 44. Polodna - 49. Matějka, 54. Kozohorský. Rozhodčí: Hodek - Janoch, Vychodil. Delegát: Martinec. ŽK: 1:2 (Chytrý – J. Šrain 2). ČK: 0:2 (37. Procházka, 39. J. Šrain). Diváků: 100.

Čížová: J. Novák – Kočí, Fenyk, Rozhoň, Polodna – Krasnyanyk, O. Gregor, Janda, Lukeš – Chytrý, Jirouš (80. M. Gregor). Trenér Zdeněk Staroba.

Nejlepší hráči: Fenyk.

Čížová byla v souboji s poslední Dobříší velkým favoritem a potvrzovala to od prvních minut. Vytvořila si převahu, ale zužitkovat ji dokázala až po dvaceti minutách, kdy Kočího vysoký centr do vápna hlavičkoval Jan Lukeš obloučkem za zkoprnělého brankáře Jechorta.

Ve 35. minutě se řítil do šestnáctky Chytrý, obránce Procházka ho zezadu fauloval a musel předčasně do sprch. Následný trestný kop poslal Martin Jirouš nezadržitelně přesně k tyči a svým čtrnáctým gólem zvýšil na 2:0.

Další pohroma přišla pro Středočechy za dvě minuty, kdy se po faulu na Lukeše vykartoval Jan Šrain a čekalo je dlouhé oslabení.

Ještě do přestávky využila Čížová dvojnásobnou přesilovku svátečním střelcem Michalem Polodnou. Lukešův roh poslal hlavou do sítě potřetí.

Po změně stran už žádná kanonáda proti oslabenému outsiderovi nepokračovala. „Soupeře jsme totálně podcenili a druhou půlky odchodili,“ podotkl kouč Čížové Zdeněk Staroba. Dobříš stačila v nástupu do druhého dějství dvakrát snížit Matějkou a Kozohorským a rázem byl v 54. minutě stav 3:2.

Hosté bránili v devíti a odolávali Čížové až do 83. minuty, kdy mohla výsledek definitivně pojistit. Lukeš zahrával penaltu, ale brankář Jechort pokus přečetl a střelu bezpečně kryl.  Favorit se protrápil k vítězství a poskočil na druhé místo divizní skupiny A. „Těší mě, že jsme nakonec utkání zvládli. Důležité jsou pro nás tři body,“ dodal Staroba a celkově hodnotil podzim po rychlém pádu z ČFL jako mimořádně úspěšný.

FC Viktoria Mariánské Lázně – Spartak Soběslav 4:3 (2:1)

Branky: 11. Nedbalý, 35. Denk, 47. Kravar, 73. Pěček - 14. a 80. Vaněk, 81. Kutner. Rozhodčí: Šlapák - Štrincl, Nehasil. Delegát: Ploch. ŽK: 1:6 (Grambal – Boháč, Hromada, Suchan, Mazouch, Bouchal, Dvořák). Diváků: 180.

Soběslav: Nývlt – Hromada (78. Smetana), Suchan, Boháč, Zeman – T. Mazouch, Bouchal, Kutner, Žalda (62. Chotovinský) – Nohava (62. Dvořák) – Vaněk. Trenér Radek Hajič.

Nejlepší hráči: Vaněk, Kutner, Zeman.

Také v utkání Soběslavi se na konec podzimu pořádaly gólové hody. Spartakovci v nich tahali za kratší konec. Tristní bilanci na hřištích soupeřů, kde získali jediný bod na Doubravce, nevylepšili ani v Mariánských Lázních. Zápasy se odehrávají jako přes kopírák. Soběslavští lacino inkasují a ztrátu pak marně dohání. „Dneska jsme dostali tři úplně zbytečné góly po našich chybách,“ všiml si vedoucí mužstva Soběslavi Michal Lemberka.

Přitom první poločas se pro Jihočechy nevyvíjel vůbec špatně. Hrála se vyrovnaná partie, v níž jako první otevřeli skóre lázeňští viktoriáni v 11. minutě Nedbalým, ale již za tři minuty využil svůj důraz v souboji s obráncem Filip Vaněk a sám proti brankáři Šmejkalovi nezaváhal. Jenže po půl hodině nepokryli hosté standardku a hlavičkující Denk vrátil „Mariánkám“ vedení.

Neuběhly ani dvě minuty z druhé půlky zápasu a domácí se radovali potřetí. Po centru kapitána Drahoráda se prosadil na zadní tyči osamocený Kravar, který měl dostatek času a prostoru si míč zpracovat a napálit pod břevno Nývltovy branky. A v 73. minutě už to začalo zavánět debaklem, když Pěček do otevřené obrany zvýšil již na 4:1.

Soběslav ale nic nezabalila a v rozmezí jediné minuty snížila na 4:3. Deset minut před závěrem dostal míč do běhu Filip Vaněk, vřítil se do šestnáctky a levačkou obstřelil brankáře. Pro nejlepšího střelce Soběslavi to byl už dvanáctý podzimní gól, zatímco vloni jich dal za celou sezonu čtrnáct. Hned po rozehrání vyrazil Kutnerův pokus k tyči brankář na roh a z něj už se Aleš Kutner hlavou prosadil. Žádné drama posledních minut se ale nekonalo. „Už jsme se tam nedostali a ani žádnou šanci neměli,“ řekl Lemberka, že si domácí závěr pohlídali. 

Po podzimní části druhého ročníku v divizi skončila Soběslav s 19 body dvanáctá. „Oproti minulému podzimu jsme získali o bod navíc. K úplné spokojenosti nám chybí tři body z domácího utkání s J. Hradcem. Dvaadvacet bodů by bylo do jara ideálních,“ přemítal Michal Lemberka.

Napsal(a) Milan Šíma, Michal Průcha, Martin Wipplinger | Foto Jan Škrle