Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Příprava se povedla, pochvaluje si kouč béčka Dynama Žmolík

 
středa, 1. března 2023, 18:10

České Budějovice – Po dlouhé zimní přestávce vstoupí do akce také B-tým Dynama. V kádru došlo až na navrátilce Míku s Pařízkem jen k minimálním změnám. Nováček se pokusí co nejrychleji opustit sestupové pásmo a udržet pro klub třetí nejvyšší soutěž. Trenér Dušan Žmolík se v zimě zaměřil především na proměňování šancí, což byla disciplína, která černobílým mladíkům na podzim vůbec nešla. Jak se v ní zlepšili, napoví už sobotní derby v Písku.

Trenére, jak jste spokojen se zimní přípravou?
Příprava se povedla, vše jsme jako tým odmakali a někteří z nás ji považujeme za nejtěžší v životě. Jsme skvěle kondičně připravení a na hřišti si rozumíme. Do toho se nám povedly zápasy jak po herní, tak po výsledkové stránce. Dostali jsme málo gólů a relativně dost jsme jich vstřelili. Koncentrovali jsme se na každý zápas a přineslo nám to výsledky, ve kterých bychom chtěli pokračovat v dalších zápasech. Příprava nám dává oprávněný důvod věřit, že můžeme být úspěšní. Jako jednotlivci se cítíme v týmu dobře a máme skvělou partu, která je nastavena tak, že každý může naplno věřit ve své individuální schopnosti a zároveň se spolehnout na své spoluhráče.

Co vám ukázala?
Cítíme, že jsme se posunuli a chceme se posouvat dál jako jednotlivci, ale také v týmové spolupráci nejenom na hřišti. Ukázala nám, že jsme schopni k našemu hernímu pojetí přidat i výsledky.

V čem vidíte pozitiva?
Komunikaci dokážeme z kabiny dostat na hřiště. Naše komunikace není o pokynech záda, sám a otoč hru, ale o celkovém řízení týmu a v tom jsme se v přípravě posunuli. Každý z nás má oporu ve spoluhráčích, najednou vypadáme sehraněji. Víme přesně jakým stylem se chceme prezentovat a v zápasech jsme dokázali naši snahu proměnit ve spoustu šancí, a hlavně také góly.

Na čem je potřeba ještě zapracovat?
Pracovali jsme, jak bylo výše zmíněno, na proměňování šancí. Měli bychom se tomu dál věnovat, protože v přípravě to přinášelo gólovou radost. Nesmíme zapomínat, že budeme muset ke každému zápasu nastoupit s maximálním úsilím a věřit v naši sílu. Je to na nás, jak jako tým budeme na sebe nároční a jak si pohlídáme tohle nastavení vzájemně mezi sebou. Ten, kdo si bude chtít ulevit, tak věříme, že máme sílu sami si ho vrátit do správného nastavení. Dále budeme zdokonalovat komunikaci a učit i mladší kluky, kteří s námi trénují, aby využili nastaveného prostředí a nebáli se, ihned co s námi vkročí na hřiště, mluvit a pomáhat nám řídit naši hru.

Jaké byly výsledky v těch přípravných utkáních?
Výsledky byly pozitivní, s výjimkou jedné remízy jsme všechny zápasy zvládli vítězně. V zápasech nebyl hlavní úkol vyhrát, ale vyzkoušet si různé situace z tréninků. Tenhle přenos do zápasů způsobil i výsledkově velice zajímavou přípravu. K výsledkům nám pomohl také návrat Libora Bastla, který nám na podzim chyběl. Umí být produktivní a nebezpečný, k němu se přidal zbytek týmu a my díky tomu můžeme naši přípravu hodnotit příjemně.

Přišly v zimě nějaké posily, nebo naopak někdo odešel?
V zimě přišel jen Václav Míka a z hostování se chtěl vrátit do týmu Adam Pech. Využívali jsme některé hráče z U19 a když bude možnost, rádi bychom je využívali i nadále, aby sbírali zkušenosti s mužským fotbalem. Uvidíme, jak se vyvine jednání s Václavem Míkou, který do týmu skvěle zapadl. V jakém stavu je jednání mezi kluby, nevím.

Zima v béčku Dynama

Přípravná utkání:
Benešov 2:1 (1:1), Bastl, Míka, Slovan Bratislava jun. 1:1 (1:1), Bečvář, Táborsko komb. 2:1 (1:0), Hák, Pech, Ml. Boleslav B 3:0 (1:0), Bastl, Pech, Míka, Jihlava B 2:0 (2:0), Brabec, Pech, St. Pölten jun. 4:2 (2:2), Bastl 2, Míka, Pech.

Střelci (14): 4 – Bastl, Pech, 3 – Míka, 1 – Bečvář, Hák, Brabec

Jaký je stav kádru po zdravotní stránce?
S výjimkou Martina Práška jsou všichni zdraví, ale ten se zapojí do přípravy v následujících dnech, takže budeme kompletní.

Jak jste po tom roce, co u týmu jste, spokojený?
Po celou dobu, co jsem u týmu, je v týmu skvělá atmosféra. Tým je pracovitý, otevřený, hráči mají mezi sebou otevřenou komunikaci a postupně na ně přenášíme zodpovědnost, dáváme jim důvěru. Jsou to malé postupné kroky, zdánlivě neviditelné, ale mají obrovský přesah. Třeba naše týmová fotka je netypická, ale ukazuje, kdo je v týmu nejdůležitější. Jsou to hráči. My bychom byli rádi ti v pozadí. Samozřejmě, když bude nějaký průser, půjdeme do první řady a převezmeme za tým odpovědnost a ochráníme ho, aby mohl dál pracovat. Proto i tento rozhovor nejsou odpovědi trenérů, ale odpovědi hráčů, kteří dali dohromady odpovědi na následující otázky. 

S čím do jara půjdete?
Chceme pokračovat ve fotbale, kterým se prezentujeme. Ten je velice podobný tomu podzimnímu, ale velký rozdíl je v produktivitě. Samozřejmě je to ale také zachování soutěže pro další ročníky a další léta. Dalším cílem je také rozvíjet hráče, aby se prezentovali takovými výkony, jako v přípravě, a aby byli zajímaví pro náš A - tým.

Hned první zápas vás čeká s Pískem, jak ten zápas vnímáte? Je to pro vás takové „derby“? Máte zvýšenou motivaci tím, že se jedná o jihočeský celek?
Netuším, jak to vnímají hráči, já nejsem zdejší, bydlím tady rok, takže to beru jako normální zápas. V kabině nevnímám nějakou zvýšenou aktivitu, nervozitu, či něco, co by mělo značit, že se hraje derby.

Co od zápasu s Pískem očekáváte?
Je to první kolo, všichni se těšíme a co očekáváme tři body, to ovšem očekává i Písek. Budeme tedy muset předvést kvalitní výkon, abychom si ty body zasloužili více než soupeř.

V Písku jsou někteří hráči na hostování, budou moci do zápasu nastoupit?
Ano, někteří hráči tam působí, ale dohody mezi kluby neznám, ani jsem se na toho nikoho neptal. Já osobně jsem zastáncem, aby hráči i na nejvyšších úrovních hráli zápasy proti svým klubům. I vzhledem k tomu, že neznáte nikoho více než vaše spoluhráče. Můžete se na ně dobře připravit.

Chtěl byste ještě něco na závěr dodat?
Za sebe bych rád řekl, že si nesmírně vážím nejen toho, s jakým týmem spolupracuji, ale v jakém prostředí pracuji. Práce v kolektivu v akademii je skvělá. Složiště je místem, kde se může každý s každým otevřeně bavit o fotbale, vzájemně se vzdělávat, zlepšovat, a to napříč všemi kategoriemi. I možná díky tomu tady trávíme spoustu času a bavíme se o našich zápasech. Není to jen mezi námi trenéry, ale i mezi hráči jednotlivých kategorií. Nejen v Petru Benátovi, který je za tohle skvělé místo zodpovědný, má klub, potažmo celý jihočeský fotbal cenný poklad. Během roku, co tu působím, zjišťuji, jaký přesah má akademie a jakou skvělou reklamu akademii tito lidé dělají. Do toho všeho nás pravidelně navštěvují současní trenéři A-týmu. Stalo se zde něco, po čem v mnoha klubech touží.

Napsal(a) Václav Kucul | Foto Jan Škrle
 


 
Reklama