Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Štěpán Koreš: Proti Slavii by se nám mohlo hrát lépe než proti týmům, které mají ve svém středu zkušené fotbalisty

 
čtvrtek, 21. října 2021, 08:16

Písek - V pátek od 17 hodin se duelem se Slavií Praha B rozloučí fotbalisté Písku s domácími diváky. Ti budou moci přijít na fotbal zase až na jaře. Trenér FC Písek Milan Nousek bude hodně spoléhat i na některé individuální výkony svých svěřenců. Takovým rozdílovým hráčem by mohl být Štěpán Koreš, který si výbornou střeleckou formu udržel i po zranění, a na sešívané mladíky by mohl svými zkušenostmi platit. Profesionální kariéru zahájil právě ve Slavii.

Nejprve se vraťme k poslednímu duelu v Plzni. Co rozhodlo o vaší porážce?
Rozhodlo asi to, že Plzeň postavila dva pendly z ligového áčka a zejména Káčer byl rozdílovým hráčem. Dal dva góly a na další přihrál. Utkání přitom bylo vyrovnané, rozhodla ale lepší produktivita Plzně. Například já jsem mohl v prvním poločase vyrovnat, gól jsem ale nedal, zatímco Káčer ho dal. To byl ten rozdíl. Domácí byli v pokutovém území hladovější.

Po pauze zaviněné zraněním jste se vrátil na trávník a góly dáváte jako dřív. Nebál jste se, že během vynucené pauzy střeleckou formu ztratíte?
Takhle nepřemýšlím, vždycky jdu do utkání s tím, že chci dát gól nebo připravit nějakou gólovou situaci pro spoluhráče. Od toho na hřišti jsem. Těší mě, že góly dávám, ale je to i zásluhou ostatních kluků, kteří předtím brankovou situaci vytvořili. Těžím ze zisků spoluhráčů ve středu hřiště a na mě pak je finální řešení.

V minulém utkání béčko Slavie prohrálo doma poměrně nečekaně s Vyšehradem. Znamená to něco před vaším pátečním vzájemným utkáním?
Neznamená to nic. Soutěž je hodně vyrovnaná a každý může porazit každého. Jednou vyhrajete, podruhé prohrajete, ale takhle to mají všechny týmy. V zápasech často rozhoduje to, kdo dá první gól. V pátek se ho pokusíme vstřelit jako první my a s domácím publikem se budeme chtít rozloučit vítězně.

Počítáte s tím, že Slavii posílí někdo z ligového áčka, když se hraje již v pátek?
Áčko Slavie se potýká s velkou marodkou, a myslím, že trenér Trpišovský žádného ligového hráče do Písku nepošle. Navíc sešívaní hrají den předtím Konferenční ligu, takže toho budou mít hráči dost. Kromě toho trenér Trpišovský hráče širšího kádru posílá spíš do druholigové Vlašimi, kde se na ligu připraví lépe než ve třetí lize. V béčku Slavie dostávají prostor spíš kluci z dorostu. Byl bych překvapený kdyby se někdo z A – týmu Slavie v pátek na hřišti objevil.

Což by pro vás mohla být výhoda...
Určitě. Mně osobně se hraje proti těmto mladým klukům lépe. Sice hodně běhají, na druhou stranu se hodně vytahují dopředu a nechávají přitom vzadu díry. Je to tím, že jsou ještě málo zkušení. Tím vzniká vepředu prostor pro nás. Proti Slavii by se nám mělo hrát lépe než třeba proti Domažlicím nebo Vltavínu, tedy týmům, které mají ve svém středu zkušené fotbalisty.

Překvapuje vás s jak rozsáhlou marodkou se Slavia potýká?
Zřejmě na ně doléhá náročný program. Mnozí hráči mají v nohách hodně zápasů. Hráli ligu, poháry a někteří i Euro. I tak mě překvapuje, že zraněných má Slavia tolik. Je to neobvyklé. Taky je možné, že do jejich přípravy zasáhl covid a hráči nemohli pořádně potrénovat. Teď mají nabitý program a už není prostor dohánět kondici. To se pak může podepsat na té velké marodce.

Co byste vzkázal fanouškům Písku před pátečním duelem?
Byl bych rád, kdybych jich přišlo co nejvíc. Bude se hrát o čelo tabulky a ten zápas si to
jistě zaslouží. Za umělého osvětlení to bude atraktivní utkání. Bylo by hezké, kdyby přišla aspoň tisícovka diváků.

Alespoň podle počtu získaných bodů se zdá, že je vám jedno, jestli hrajete doma nebo venku. Kde se vám hraje lépe?
My hrajeme spíše na brejky, a proto se nám hraje hůře proti týmům, které zalezou do obrany. To se týká právě domácích zápasů, kdy soupeř většinou brání. Naopak, když hrajeme venku, tak se domácí tým tlačí dopředu a nám se otvírá prostor pro útočení. Pak je vlastně jedno, jestli hrajete doma nebo venku, záleží na tom, jakým způsobem soupeř hraje. My už si ale dokážeme lépe poradit i se zahuštěnou obranou. Někdy nám to chvíli trvá než dáme gól, ale trpělivost se nám nakonec vyplatí. Takže i doma se nám hraje dobře. Navíc nemusíme nikam cestovat, hrajeme na pěkném stadionu, kde to známe a máme tu kvalitní zázemí. To by mělo být naší výhodou.

S čím na Slavii vyrukujete?
Myslím, že kombinačně jsme se dost posunuli dopředu a přechod do útoku máme opravdu dobrý. Bude třeba hrát rychle s balonem a hned na začátku musíme zkusit na soupeře vyvinout presink a donutit ho k chybám. Bylo by dobré dát rychle gól, protože Slavia pak bude muset začít útočit, a tím by se pro nás mohl otevřít prostor pro rychlé kontry, což by nám vyhovovalo.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Jan Škrle