Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Milan Nousek: Prioritou je teď stabilizovat tým na příští sezonu

 
čtvrtek, 16. dubna 2020, 22:24

Písek – Po velikonočních svátcích přišlo očekávané rozhodnutí FAČR ohledně dalšího pokračování fotbalových soutěží. Asociace rozhodla, že všechny soutěže od těch nejnižších v okresech až po ČFL a MSFL pro tuto sezonu končí. Naopak profesionální soutěže, FORTUNA:LIGA a FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA, by se mohly dohrát. Sezona tedy předčasně skončila i fotbalistům třetiligového Písku, kteří se umístili na třetí příčce. S trenérem Milanem Nouskem ml. jsme vzniklou situaci probrali.

Minulý týden konečně padl verdikt. Jak rozhodnutí FAČR přijímáte?
Nepřijímá si mi to moc dobře, protože jsem si přál, aby se sezóna dohrála, ale bylo to asi jediné možné řešení.

Na druhou stranu to byla celkem očekávaná varianta. Nebo jste s tím vůbec nepočítali, že to takhle dopadne?
Samozřejmě, že jsme s tím počítali, pořád jsme však malinko doufali, že se jarní část sezóny přece jen rozběhne a bude se hrát.

Jak to vypadá s hráči? Dojde nyní na nějaké změny v kádru?
Někteří naši fotbalisté jsou profesionálové a fotbal je pro ně zdrojem obživy. V týmu jsou i hráči, kteří si fotbalem přivydělávají a pak tu máme kluky studenty, kteří hrají fotbal jen pro potěšení. Některým hráčům končí 30. června smlouvy. Musíme si s nimi sednout a pobavit se o možnostech jejich setrvání v klubu. Bude záležet, jak se situace kolem koronaviru bude dál vyvíjet.

Nyní už víme, že se třetí liga nedohraje. Co bude dál?
To budeme teprve v nejbližších dnech řešit. Rozhodnutí o ukončení soutěží padlo teprve minulý týden a všechno je příliš čerstvé. Nejprve si musíme ujasnit, jak bude klub dál fungovat. Je třeba vyčkat na opatření ze strany svazu. Potřebujeme vědět, kdy se soutěže opětovně rozjedou. V tuto chvíli víme, že profesionální soutěže, tedy 1. a 2. liga, by měly znovu pokračovat od 8. června, i to je ale pořád ještě s otazníkem. Na to se potom váže otázka postupů a sestupů.

Plánujete nějaké kolektivní tréninky?
To zvážíme, až budeme vědět, kdy nová sezona začne. Kolektivní tréninky by mohly probíhat jen při dodržení určitých opatření, což je další problém. Česká fotbalová liga skončila a musíme zvážit, jestli by bylo přínosem trénovat třeba v nějakých menších skupinkách, nebo počkat, až bude moci plnohodnotně trénovat celý kolektiv pohromadě.

Zatím tedy budou hráči dál pokračovat v individuální přípravě?
Určitě. Hráči stále trénuji podle individuálních plánů, které jim připravujeme, a zatím v tom hodláme pokračovat.

Bude mít koronavirová krize rovněž ekonomické dopady na FC Písek?
Jistě, musíme si uvědomit, že příjmy ze vstupného či od sponzorů jsou pro písecký fotbalový klub zásadní. Když se na vzniklou situaci podíváme také očima našich partnerů, tak vidíme, že oni teď řeší jiné problémy a potřebuji stabilizovat své firmy, aby mohli v budoucnu fungovat. Počítám s tím, že k nějakému omezení finančních prostředků do fotbalu dojde, nyní ale nedokážu říct, jaké následky to bude pro náš klub mít. Nezbývá, než zůstat optimisty a uvědomit si, že tohle je průšvih nejen pro nás fotbalisty, ale i pro celý sport jako takový.

Existuje reálná šance, že byste mohli postoupit do druhé ligy. Přemýšlíte o ní?
Ano, víme, že určitá možnost postoupit výš existuje. Až bude tahle varianta na stole, potom se teprve budeme bavit o tom, jestli máme na to druhou ligu hrát a případnou nabídku na postup zvážíme. Bude ovšem hodně záležet na tom, jestli se skutečně rozběhnou obě nejvyšší ligy. Pokud by se nedohrály a všechno zůstalo tak jako je nyní, pak by byly tyto úvahy stejně bezpředmětné.

A vy osobně byste si přál, aby se v Písku hrála druhá nejvyšší soutěž?
Já bych to teď skutečně neřešil. Až to bude aktuální, bude se tím zabývat. Naši současnou prioritou je hlavně stabilizovat tým a připravit se na jeho fungování ve třetí lize.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Miloslav Kusbach