Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Ondřej Prášil se z Písku stěhuje do Hradce Králové

 
úterý, 2. ledna 2018, 20:45

Ondřej Prášil (39) se posouvá o stupínek výš, do druhé ligy. Jeho trenérské schopnosti neunikly funkcionářům Hradce Králové. Proto ho oslovilo vedení černobílých z východu Čech. Ostatně stejné barvy oblékal svého času v Českých Budějovicích i hradecký Richard Jukl, dnes místopředseda představenstva. I přes fofr, v němž teď Ondřej Prášil žije, si udělal čas na několik otázek Jihočeského fotbalu.

Kdy jste se dozvěděl o tom, že o vás má Hradec Králové zájem?
Proběhlo to všechno hrozně rychle, prakticky přes Silvestra. Pro mě to byla veliká výzva, ale museli jsme si počkat na vyjádření vedení Písku. To nakonec bylo pozitivní. Dostal jsem tedy šanci postoupit v kariéře o stupeň výš. V tom mi nechtěli bránit. Pan Gornický dokonce řekl, že jsem otrok fotbalu. V Písku jsou pro fotbalisty vytvořeny nadstandardní podmínky, takže ten můj trenérský přestup do profesionálního fotbalu nebude až tak prudký.

Hlavního hradeckého trenéra Havlíčka znáte?
Jako hráč jsem se s ním nesetkal, ale samozřejmě vím, co umí. Navíc tam jihočeský fotbal kreslí stopu tím, že je černobílý. A zrovna Richard Jukl v Budějcích hrál. A ten klub vedou mladí lidi, to znamená perspektivu. Už ve středu mu budu asistovat u prvního tréninku.

Budete se hned stěhovat i s rodinou?
Ta zůstává tady. Zatím tam budu sám, nejdřív pro nás musím vyřešit bydlení. Ale počítám s tím, že tak nejpozději do tří měsíců by mělo být všechno hotovo. Děti jsou malé, takže jim by ta změna prostředí neměla vadit.

Ale Písek asi bude smutnit. Po podzimu jste skončili na devátém místě v klidném středu tabulky.
Pro nás to je ale málo, mohli jsme být výš. Chybí mi k plné spokojenosti tak devět bodů. Zbytečně jsme ztratili třeba s Domažlicemi, se kterými jsme inkasovali v 87. minutě. A projeli jsme potom i penalty. Diskutovaný je i zápas s Čížovou. Na druhou stranu jsme zmydlili favorizované Zápy 5:0.

Takže nevyrovnané výkony.
Občas m to mrzelo, protože do letní přípravy jsem si vybíral hráče sám. Přišli kluci z Táborska, u kterých bylo jasné, že by měli mít zkušenosti z druhé ligy. Chvíli to trvalo, než si všichni na sebe zvykli. Bylo to sedm lidí. Jak říkáte, byl jsem skoro Stramaccioni, jen jsem neměl tolik asistentů. Ale myslím si, že se kádr zkvalitnil a na jaře ukáže svoji sílu naplno. Zatím to bylo tak dvakrát jo, jednou ne.

Nojo, ale co si bez vás počne Protivín? Takového špílmachra aby pohledal. Z Hradce budete těžko stíhat zápasy, to už by znamenalo udělat si pilotní průkaz.
Tak to nehrozí, s klukama i s trenérem jsem se už rozloučil, i mě to mrzí. Hrál jsem tam rád, i když to někdy šlo těžko stíhat. Ale jeho výsledky i Písku budu samozřejmě sledovat pořád.

Vlastně v jeho dresu jste se představil i v České televizi, když přenášela váš zápas s Hlubokou. A podal jste skvělý výkon. Jaké byly ohlasy?
Nejdřív bych chtěl pochválit sportovní kanál České televize, ve kterém propaguje i nižší soutěže. Je fakt, že mně se to utkání vydařilo. Dokonce jsme potom měli setkání střední školy ve Vodňanech, kde jsem studoval obor managementu. Někteří se divili, že v tomhle věku ještě hraju fotbal. A navíc jsem tam při jiném přenosu také viděl svého příbuzného, který hraje za Doksy.

Nakonec na obrazovkách teď vidíme často i zápasy z Národní fotbalové ligy.
Já si myslím, že to je jedině dobře. I fanoušci si pak díky tomu potom uvědomí, že neexistuje jenom nejvyšší soutěž. Je vidět, že i tam se hrají kvalitní zápasy. Třeba zrovna utkání Opavy s Hradcem Králové.

Takže se na vás můžeme těšit i na to, že vás uvidíme z obrazovky, i když na dálku.
To už ale bez kopaček. I když ty samozřejmě na hřebíček nepověsím. Dám si s kluky při tréninku báčko. Když mluvíte o tom známém fotbalovém úsloví, že ´pojď sem, kam jdeš, kterej ty jsi?´, pokusím se o to. Ale asi to bude těžší. A lavičku tak často kamery nezabírají.

Už víte, kdo by měl být vaším nástupcem u píseckého áčka? Měl by to být podle zákulisních informací Rostislav Grossmann.
Vedení klubu se pochopitelně rozhlíží kolem sebe, ale tahle volba by byla logická. Rosťa zná prostředí, působí v Písku dlouho. Spolupráce s mladými mu není cizí. Navíc má potřebnou licenci. Uvidíme. Já si myslím, že určitou stopu jsem v Písku zanechal a je na čem stavět.

Takže zimní příprava i tak proběhne podle vašich not.
Tu jsme měli připravenou s vedením v plánu už delší čas, takže asi ano. Ale nový trenér si do toho pochopitelně může promítnout svoji vizi. Já budu na příjmu, kdyby bylo třeba něco ujasnit. Hráči dostali po sezoně individuální plány, takže věděli, jak se udržovat v kondici. Na jaře by se to mělo naplnit. A to přeju Písku do nového roku. No, a s Hradcem se snad taky posuneme výš.

Napsal(a) Milan Šíma | Foto Jan Škrle