Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Bohuslav Vojta převzal ocenění Sportovní rytíř

 
středa, 21. února 2024, 14:01

Český Krumlov – Tak jako každý rok proběhlo minulou středu v Prokyšově sále Prelatury tradiční vyhlášení Sportovce Českokrumlovska, které pořádá Česká unie sportu. Oceněno bylo i několik fotbalistů. Mezi nejlepšími sportovci okresu se objevil čtyřiatřicetiletý fotbalista Slavoje Český Krumlov Martin Svoboda. Fotbalisté se přišli pro cenu i v kategorii Sportovní rytíř. Z rukou místostarosty Českého Krumlova Dalibora Uhlíře převzali ocenění bývalý hráč FC Velešín Bohuslav Vojta a také Petr Gallistl z SK Zlatá Koruna.

Vojta prožil svá nejlepší fotbalová léta v dorosteneckém věku, kdy se stal v dresu tehdejší Igly České Budějovice dorosteneckým mistrem ČSR. Poté odehrál pět sezón v prvoligové Škodě Plzeň a nastoupil v šestapadesáti ligových utkáních. V nich zaznamenal jednu branku proti Zbrojovce Brno.

Ve Vojtových statistikách se objevil ještě jeden zajímavý údaj. Vyfasoval v první lize pouze jednu žlutou kartu, a to je na stopera pozoruhodná bilance. „Už ani nevím, proti komu jsme zrovna hráli. Byl jsem ale dostatečně rychlý, uměl jsem skákat, takže jsem faulovat nepotřeboval,“ sám nevěří, že těch karet nebylo v lize víc. Ale je to opravdu tak, statistiky nelžou.

Fotbalovou kariéru zakončil Bohuslav Vojta ve Velešíně a tam už si karet vysloužil víc. Padla i nějaká ta červená, vzpomíná. „To už jsem byl starý a nervózní,“ rozesměje se.

Pozvánka na vyhlášení Sportovce Českokrumlovska mu přišla emailem a Bohuslav Vojta ani nevěděl, jestli se svátečního večera zúčastní. S manželkou měli ve stejný termín jet do Liberce k jejím rodičům. „Vzkázali mi, ať za sebe pošlu náhradu, které by předali cenu, pokud nebudu moc přijít. Příbuzní ale onemocněli, tak jsem tam šel a nelituji. Byl to moc příjemný večer,“ říká bývalý fotbalista.

Na sklonku minulého roku oslavil Bohuslav Vojta sedmdesátku (více zde) a v tu dobu si také pobyl šest týdnů v nemocnici. „Bylo to hrozné období, jsem rád, že je to za mnou, i když s následky se potýkám doteď. Už ale jezdím do Budějovic na Dynamo i na hokej, dostanu se mezi lidi, tak je to dobré. Akorát nesmím žádný alkohol ani cukr a na rautu jsem si tak dal pouze jednu kávičku a jinak jsem pil vodu,“ usmívá se Bohuslav Vojta.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto archiv B. Vojty
 


 
Reklama