Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Dlouholetý delegát Josef Vrzal oslavil sedmdesátiny. Milované Slavii jezdí fandit s vnoučaty

 
neděle, 15. ledna 2023, 18:29

Sezimovo Ústí – Na přípravném fotbalovém sobotním utkání na Soukeníku mezi Táborskem a Domažlicemi jsme zašli za čerstvým sedmdesátníkem a dlouholetým fotbalovým funkcionářem Josefem Vrzalem. Využili jsme tohoto příjemného setkání a zavzpomínali na jeho dlouholeté zážitky a zkušenosti z fotbalového prostředí.

Jaká byla vaše fotbalová kariéra a kde s fotbalem začínal?
Aktivně jsem fotbalem začínal ve středočeských Voticích, kde jsem prošel všemi mládežnickými kategoriemi. Závěr aktivní činnosti jsem dohrával na Vysočině v Hořepníku. Zde jsem potkal svoji manželku a dodnes sem jezdíme na chatu.

Kde a kdy jste se začal pravidelně funkcionařit?
Bylo to v roce 1980, kdy jsem v klubu Spartak Sezimovo Ústí započal s funkcí sekretáře. Po deseti letech, v roce 1990, jsem odešel do sousedního třetiligového klubu VS Dvořák Tábor. Zde jsem pokračoval ve funkci sekretáře a po novu i manažera.

A co práce delegáta na fotbalovém svazu?
Při práci na svazu jsem se dostal mezi fotbalové delegáty a postupně jsem se dostával do vyšších republikových soutěží. Bohužel ze středu zájmů mezi klubem (III. liga) a delegátem jsem musel funkci sekretáře v Táboře opustit. Měl jsem zde mnoho skvělých spolupracovníků a často na tento úsek fotbalové práce velmi rád vzpomínám.

A kdy jste se jako delegát dostal mezi prvoligovou elitu?
Tento šťastný okamžik přišel v roce 2006. Měl jsem štěstí v tom, že jsem v té době společně působil v lize s dalším Jihočechem populárním ligovým a mezinárodním rozhodčím Jirkou Stieglerem ze Strakonic. Byli jsme v té době pouze dva jihočeští zástupci v nejvyšší ligové soutěži.

Jak dlouho jste v lize působil?
V první a druhé lize jsem byl do roku 2013. Za tuto dlouhou dobu jsem byl ČMFS nominován na více jak 100 ligových zápasech a více než 60 druholigových duelech.

Jistě máte z té doby mnoho fotbalových zážitků a který Vám nejvíce uspěl ve vzpomínkách?
Zážitků bylo opravdu hodně a za tu dobu jsem poznal bezpočet skvělých funkcionářů a také mnoho kvalitních borců z řad rozhodčích. Z mnoha zážitků si na jeden bohužel ne tolik úsměvný vzpomínám. Byl jsem jako delegát na utkání na Spartě a zde došlo k vážnému zranění podavače míčů – žáčka Sparty. Došlo k tomu u branky, když z kotle ultra sparťanů někdo hodil na plochu dělobuch. Bohužel mladý podavač byl nablízku a po detonaci se skácel k zemi jako podťatý a okamžitě byl rychlou dopraven do nemocnice s částečnou ztrátou sluchu. Zaplať pánbů, vše dobře dopadlo a v současné době patří mezi nejlepší gólmany v české lize a chrání svatyni Viktorie Plzeň. Jeho jméno je Jindřich Staněk a velmi mu fandím.

Co děláte fotbalově v současnosti?
Stále ještě chodím jako delegát na utkání ČFL a divize a taktéž pomáhám v krajských soutěžích Jihočeského kraje. A jako fanoušek jezdím často na utkání do Edenu a svoji milovanou Slavii. Už se mnou jezdí oba vnuci Adam s Filipem, což mě velmi těší.

A co FC SILON Táborsko?
Když to časově stíhám, nevynechám žádný mistrovský duel tohoto týmu, který hraje v Táboře na Kvapilce. Samozřejmě fandím hráčům, realizačního týmu a funkcionářům tohoto druholigového klubu a do jarní části jim přeju, aby se jim vyhnuly sestupové starosti. Určitě by k tomu měla přispět zejména zkušenost hlavního trenéra Romana Nádvorníka. Toho uznávám jako velmi kvalitního trenéra, držím mu palce. Ať se jim to všem společně, samozřejmě, k radosti táborských fandů povede.

Napsal(a) Karel Ilčík | Foto Jan Škrle
 


 
Reklama