Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

A máme utrum! Nižší fotbalové soutěže jsou do konce roku přerušené

 
úterý, 27. října 2020, 14:29

Praha – Amatéři si fotbal do konce roku nezahrají. Na mimořádném zasedání o tom dnes rozhodl Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR.

V jarní části si fotbalisté v Jihočeském kraji o body nekopli (ČFL a divize odehrály jediné utkání), na podzim stihli jen polovinu (osm kol), než začal ve druhé vlně opět naplno řádit koronavirus.

Soutěže byly pozastavené nejprve na dva týdny, následně do 3. listopadu a po velkém nárůstu nakažených byly dnes na schůzi strahovského vedení předčasně přerušené až do konce kalendářního roku 2020.

FAČR pozastavila Českou fotbalovou ligu, Moravskoslezskou fotbalovou ligu, divize, krajské přebory, krajské třídy, okresní soutěže a mládežnické soutěže. Letos se nebude hrát ani domácí pohár.

„VV FAČR schvaluje, že se soutěžní ročník 2020/21, ohledně mistrovských a pohárových soutěží, vyjma soutěží v příslušnosti Ligové fotbalové asociace, přerušuje do dne 31. 12. 2020 do 23:59 hod. Po dobu přerušení nejsou řídící orgány soutěže oprávněny schválit konání mistrovských a pohárových utkání,“ píše ve zprávě ze zasedání, které proběhlo prostřednictvím online videokonference.

Rozhodnutí se netýká dvaatřiceti profesionálních klubů první a druhé ligy (18 + 14). Ligová fotbalová asociace jedná s ministerstvem o restartu soutěží, ale odvolání ministra zdravotnictví Prymuly tyto snahy přibrzdilo.

V ostatních zemích se fotbal i přes pandemii vesele hraje dál, byť bez diváků a před prázdnými ochozy. A může se i zpívat…

Na začátku srpna 2020 došlo k novelizaci Soutěžního a Disciplinárního řádu FAČR v souvislosti s opatřeními proti šíření nemoci COVID-19.

„Družstva postupují a sestupují v případě, že se odehraje alespoň polovina všech utkání v soutěži, každý postupující musí odehrát polovinu svých zápasů; Výkonný výbor může pravidlo změnit v případě různých procent odehraných utkání v navazujících soutěžích,“ odpovídá nový SŘ na řešení hodnocení pořadí v soutěži po ukončení soutěžního ročníku (včetně otázky postupů a sestupů).

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Jan Škrle
 


 

Reklamní sdělení

Reklama