Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Dynamo nezvládlo domácí premiéru. Po porážce od Slavie uzavírají Jihočeši tabulku

 
neděle, 30. července 2023, 19:26

České Budějovice – Černobílí nezopakovali na Střeleckém ostrově senzační loňské vítězství nad týmem z Edenu. Po vyrovnávacím gólu Zdeňka Ondráška sahali alespoň po remíze, jenže nezvládli závěr utkání. Se dvěma neúspěchy a nejhorším skóre (celkově 2:7) propadli v úvodu Fortuna ligy na dno tabulky. Naopak Slavia se šesti body a poměrem gólů 5:1 vévodí šestnáctičlennému pelotonu.

Sestava Dynama oproti porážce v 1. kole na Slovácku (výsledek 1:4) doznala jen drobných změn. Do zahajovacího složení se nevešli David Broukal s Janem Suchanem, naopak od 1. minuty vyrukovali na trávník Peter Trummer a Quadri Aderidan. Pražané přivezli trojici exbudějovických hráčů Micka van Burena, Lukáše Provoda (oba v základní sestavě) resp. Ivana Schranze (nahradil Tomáše Vlčka v 61. minutě) a v rozporu s klubovou tradicí nastoupili v nesešívaných světlezelených úborech se špatně viditelnými bílými čísly. 

Domácí se zpočátku snažili hrát aktivně, ale namotivovanému soupeři, který nechtěl na jihu padnout podruhé v řadě, dokázali čelit rovnocenným způsobem pouze do 11. minuty, kdy slávisté kopali svůj první roh. Ze strany obhájců ligového stříbra rychle následoval druhý roh, k odraženému míči se dostal nehlídaný Christos Zafeiris a ve 13. minutě otevřel skóre tečevanou střelou z dvaceti metrů.

Českobudějovický gólman, jenž v úvodu ligového ročníku dostal příležitost místo zraněného Martina Janáčka, vykryl v dalších minutách duelu se Slavií nebezpečné pokusy Christose Zaiferise a Václava Jurečky. Uklidnil tím spoluhráče, kteří se pozvolna dostávali zpátky do hry. Dalekonosná střela Zdeňka Ondráška letěla však vysoko nad branku hostí a nic nebylo ani z prvního rohu Dynama ve 32. minutě. Mezi tyče zacílil Patrik Hellebrand, ale míč skončil v náruči Ondřeje Koláře.

Rozhodla kvalita Slavie

Nástup do druhé půle patřil Jihočechům. V 53. minutě se nádherně uvolnil na pravé straně Lukáš Čmelík a přesným centrem našel v malém vápně Zdeňka Ondráška, jenž hlavou zařídil vyrovnání. O deset minut později Quadri Aderidan poslal do šance Marcela Čermáka, vyplynul z toho však jen druhý rohový kop Dynama. Další slibnou akci zakrátko vystřihl Lukáš Čmelík. Jeho střelu ztečoval hlavou slávista Ogbu Igoh na třetí roh černobílých.

Oba týmy předváděly v této fázi otevřený fotbal a domácí si právem mohli brousit zuby alespoň na bod. Jenže v 74. minutě Dávid Šípoš nepochopitelně nezvládl výkop a daroval míč Pražanům, kteří vyšachovali budějovickou obranu a Lukáš Provod razantním nápřahem vrátil vedení svým barvám. Aktivita zůstala na kopačkách slávistů a jejich šťastná desetiminutovka skončila třetím gólem.

Domácí brankář vyboxoval bombu Muhameda Tijaniho z levé strany, ale v pokračující soupeřově zteči už nedosáhl na elegantní patičku v podání střídajícího Mojmíra Chytila. Po faulu a červené kartě Jakuba Hory v 89. minutě ještě Mojmír Chytil neproměnil penaltu. Dávid Šípoš vystihl jeho střelu do pravé části branky. „Kluci hráli na hranici svých možností, ale dnes jednoznačně rozhodla obrovská kvalita Slavie,“ smutně shrnul trenér poražených Tomáš Zápotočný.

SK Dynamo Č. Budějovice – SK Slavia Praha 1:3 (0:1)

Góly: 53. Ondrášek – 13. Zafeiris, 74. Provod, 84. Chytil. Rozhodčí: Szikszay – Hájek, Hrabovský. ŽK: 3:1 (15. Havel, 20. J. Hora, 40. Čmelík – 56. Zafeiris). ČK: 1:0 (89. J. Hora – druhá žlutá). Diváků: 6 681 (vyprodáno).

SK Dynamo: Šípoš – Havel, Králik, Trummer – Osmančík (84. Hais), J. Hora – Čermák, Hellebrand (85. Broukal) – Čmelík (72. Suchan) – Ondrášek, Aderidan. Trenéři Marek Nikl a Tomáš Zápotočný.

Slavia: Kolář – Vlček (61. Schranz), Ogbu, Holeš – Douděra (29. Masopust), Zafeiris, Oscar, Provod – Van Buren (74. Tijani), Jurečka (61. Chytil), Lingr. Trenér Trpišovský.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle
 


 
Reklama