Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Vzpomínka na Marka Fojtíka. Autor Gólu roku nás opustil před 13 roky

 
středa, 21. února 2024, 17:43

České Budějovice – Psal se 21. únor roku 2011, když se městem šířila velmi smutná a zdrcující zpráva, která zasáhla celé fotbalové Budějovicko. V pouhých sedmatřiceti let náhle zemřel Marek Fojtík. Od jeho nečekaného odchodu uplynulo dnes 13 let.

Marek, jemuž se přezdívalo Fugas či Papin (čti Papén, podle francouzského útočníka), byl skvělým hráčem s vybroušenou technikou a především parťákem, který nezkazil žádnou legraci.

Prošel mládeží v Dynamu ČB, která produkovala jeden talent za druhým. V roce 1988 se podílel na titulu mistra ČSR mladšího dorostu pod vedením trenérů Jiřího Vlčka a Miroslava Jirkala. Budějovičtí za sebou nechali ve skupině Spartu Praha i Baník Ostrava a ve finále porazili po remíze 2:2 na penalty Hradec Králové. „Marek měl defenzivnější úkoly, ale tátu nezapřel. Situace řešil s naprostým přehledem a technicky. Jako táta. Byla to super parta a Marek už tenkrát patřil k tahounům dobré nálady. Přitom byl naprosto bezproblémový,“ vzpomínal před lety do diktafonu Milana Šímy uznávaný mládežnický kouč Jiří Vlček.

Vojnu si Fojtík odkroutil v Písku a budějcké VTJ Škoda. Po roce a půl v zeleném se na skok vrátil do béčka Dynama, následně zamířil na sezonu do Č. Krumlova a také na první rakouskou štaci. Výrazně se zapsal v Třeboni, kde byl u památných postupů až do třetí ligy (1995-1998) a strávil tam pět let.

Několik sezon působil v Rakousku (mj. Donau Linec, Hertha Wels, St. Peter, Freistadt), kde hrál výhradně na postup stopera. Výjimkou bylo účinkování v Amateuru Steyr v letech 2003 a 2004. Roli posledního tam totiž šestnáct roků v řadě zastával v požehnaném věku 46 let exbudějovický Jiří Nesvačil, jehož dcera Petra a neteř Denisa se vydaly na hereckou dráhu.

Na jaře 2003 Fojtík vypomáhal v divizní Hluboké, půl roku srandy a zážitků si užili s Danielem Korandou v podnikové lize za Jihočeské tiskárny, když měli nucenou pauzu kvůli prošlému přestupnímu termínu v Rakousku (jaro 2004), po roce v ASKÖ Pregarten přestoupil do Vodňan a nesmazatelnou stopu zanechal v dalších sezonách v Bavorovicích. U „mariňáků“ držel dirigentskou taktovku ve středu pole.

Na Marka vzpomínal v jednom z rozhovorů pro náš portál i otec Ladislav Fojtík, jenž pochází z Břežan u Znojma, vojákoval v J. Hradci a přes zastávku v ZČE a ligové Škodě Plzeň, kde trénoval legendární Pospíchal a mj. hráli Berger, Sloup a Uličný, zamířil v zimě 1977 do Č. Budějovic. „Marek asi zdědil to moje hračičkaření. Myslím si, že měl před sebou budoucnost, ale šancí v Dynamu moc nedostal. Ale takových hráčů tady bylo daleko víc. Pak mu hodně pomohl Jindra Dejmal, který si ho vzal do Třeboně. Tam byla úplně skvělá banda, která se probojovala až do třetí ligy. A hráli tam ti kluci fotbal, že se na ně jezdili dívat desítky lidí i z Budějc a okolí. Pak Marek odešel do Rakouska, kde hrál Landesligu. A kariéru ukončil v Bavorovicích pod Karlem Fraňkem. Byl to hodnej kluk, žádnej falešnej hráč. Měl fotbal moc rád, ale jak říkám, měl na víc,“ ohlédl se za Markovou kariérou Ladislav Fojtík. Bývalý hráč, trenér mládeže a jeden z prvních správců na Složišti strávil v Dynamu dlouhých třicet let. Jako trenér vedl v budějovickém dorostu pozdější slávisty Poborského, Váchu, Povišera a Lercha.

Najdeme i pár památných zápasů, v nichž se Marek Fojtík výrazně zapsal do historie. Třeba ten z podzimu 1999, kdy Třeboň získala skalp tehdejšího SK Č. Budějovice. Pod senzační výhru 3:1 nad ligovým účastníkem se podepsal Marek Fojtík. „Vzpomínám, že jsme Dynamo vyřadili v poháru. Marek tehdy přehodil Pavola Švantnera a dal závěrečný gól,“ řekl nám po jednom ze vzpomínkových utkání na bývalého spoluhráče Luděk „Eda“ Edelman, který přišel do Třeboně v létě 1998.

Fotbal u rybníka Svět táhl. Největším úspěchem v historii klubu, v němž začínal Karel Poborský, bylo během čtyřletého působení ve třetí nejvyšší soutěži třetí místo pod trenérem Juráskem. „Byla tam skvělá banda, spousta hráčů, které tenkrát v Dynamu nechtěli. Jezdila za námi spousta lidí podívat se na fotbal, který bavil. Byla to skvělá banda, třeba Broňa Křikava, Petr Šulc, Ota Matouš, Renda Janoušek, „Pasy“ Pasák, Beneda z Lišova, Pahr z Pelhřimova, Evža Vohák,“ jmenoval známé plejery Edelman.

Do podvědomí fotbalového národa v Čechách se Marek Fojtík zapsal výstavní trefou ze středového kruhu, jímž uchvátil televizní diváky, kteří v anketě České televize o Gól sezony 1999/2000 pro něj hlasovali. „Marek za něj získal Křišťálovou kopačku. To bylo v utkání ČFL na hřišti České Lípy. On za ten gól dostal ocenění, já zase červenou kartu. Ale oba jsme si to asi zasloužili,“ smál se Edelman, který byl společně s Markem Fojtíkem vždy nositelem pozitivní atmosféry a různých legrácek. S kamarády měli „základnu“ ve čtyřdvorské hospůdce Na zahrádce.

Napsal(a) Michal Průcha a redakce | Foto archiv Jihočeského fotbalu
 


 
Reklama