Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

David Horejš při trenérském volnu nezahálí. Na fotbal jezdí i do Prahy a piluje angličtinu

 
úterý, 16. ledna 2024, 18:40

České Budějovice – Trenérskou kariéru zahájil David Horejš (46) v českobudějovickém Dynamu, tedy v klubu, ve kterém nahlédl jako hráč do velkého fotbalu. Na Střeleckém ostrově zažil Horejš řadu krásných sezón a postup do ligy s účinkováním v klidných vodách tabulky. Na střídačce strávil dlouhých sedm let. V minulé sezoně působil v Jablonci. V současnosti si po letech ve fotbalovém kolotoči vychutnává volné víkendy a většinu času tráví s rodinou.

Jak jste strávil vánoční svátky?

Svátky jsem prožil s rodinou doma v Českých Budějovicích, párkrát jsme si vyjeli na hory.

Jaký byl pro vás podzim bez trénování?

Navštěvoval jsem zápasy první i druhé ligy, abych měl přehled o hráčích. Fotbal jsem tak mohl vnímat z jiné perspektivy než z trenérské. Jezdil jsem do Prahy na Bohemku, na Slavii i na Spartu. Chtěl jsem vidět všechny ty nejzajímavější zápasy a co nejvíc týmů.

Určitě jste nechyběl ani na Střeleckém ostrově?

Na Dynamo jsem samozřejmě také chodil.

Sledoval jste podrobněji i Jablonec, kde jste působil v roli trenéra naposledy?

V Jablonci jsem se nebyl podívat, ale tady na Střeleckém ostrově jsem ho viděl hrát dvakrát. V lize a pak i v poháru.

Co jste říkal na průběh podzimní části ligy?

Liga je nahoře i ve spodku tabulky hodně vyrovnaná a nabídla spoustu zajímavých duelů. Řada mužstev dobře posílila a je na nich vidět progres. Hlavně u Sparty a Slavie, které nás výborně reprezentovaly rovněž v evropských pohárech. Prosadila se i Plzeň a je znát, že liga má svou kvalitu.

Jistě vás nepotěšily výkony a hlavně výsledky českobudějovického Dynama, jež se v tuto chvíli nachází na sestupové pozici. Jak velké šance mají Jihočeši na přímou záchranu?

Přál bych si, aby první liga v Českých Budějovicích zůstala, protože vím, jaké úsilí nás stálo dostat mužstvo opět mezi elitu. K současné situaci v klubu se nerad vyjadřuji, protože mi to nepřísluší.  Je to odpovědnost lidí, kteří v Dynamu nyní jsou. Každopádně si přeji, aby se liga v Budějovicích hrála, protože město i fanoušci si to zaslouží. S Martinem Vozábalem jsme před léty cítili zodpovědnost za to, aby se Dynamo opět dostalo do ligy a lidé, kteří jsou tu nyní, by to měli cítit stejně. Měli by udělat vše pro to, aby nejvyšší soutěž pro České Budějovice zachránili.

Sešly se vám také nějaké nabídky na další trenérské angažmá?

Nějaké nabídky přišly, ale já to všechno nechávám na svém agentovi. Samozřejmě bych byl rád za nějaké angažmá, trénoval jsem ale nepřetržitě sedm let a po minulé sezóně jsem potřeboval vstřebat ten nečekaný konec a trochu si odpočinout. Uvidíme, jak se to vyvine, zatím to nechávám otevřené.

Je vaše srdce stále černobílé?

Dynamo jsem začal trénovat v době, kdy se tu hrála druhá liga. S Martinem Vozábalem jsme se postupnými krůčky posouvali dopředu a v naší čtvrté sezóně se nám podařilo postoupit. Pak jsem prožil s týmem krásné roky v první lize.

Jak se zpětně díváte na své působení v Jablonci?

Poté, co mi v Dynamu skončila smlouva, jsem nedostal nabídku na její prodloužení, takže jsem odešel do Jablonce. Byl to tým s dobrou minulostí, který hrál v evropských pohárech. V posledním desetiletí patří Jablonec mezi top pět týmů ligy. Zázemí je tam podobné jako v Budějovicích, oba kluby ale fungují trochu jinak. V Jablonci je to všechno o jednom člověku, panu Peltovi. Nelituji toho, že jsem do Jablonce šel, byla to cenná zkušenost a jsem za ni rád.

Koho považujete za hlavní aspiranty na zisk mistrovského titulu?

Myslím si, že o titul si to rozdají Sparta se Slavií, jsou to momentálně naše nejlepší kluby. Na špici se pohybuje také Plzeň, nepředpokládám však, že zasáhne do boje o ligový primát. Pražské týmy již mají určitý náskok a herně jsou velice silné. Rozhodnou jejich vzájemné zápasy a jistě se máme na jaře na co těšit. Nahoře i na spodku tabulky to bude ještě velký boj.

Vraťme se ještě k vám. Kývl byste eventuelně i na nabídku ze zahraničí?

Jak jsem říkal, tohle řeší můj agent. Ničemu se nebráním, do trénování se zase rád zapojím, protože mě trénovat baví, musí mi to ale dávat nějaký smysl. Někdy není na škodu si trochu odpočinout, rozšířit si obzory a získat nový nadhled, abych byl na další angažmá dobře připravený.

Dá se tedy říct, že se připravujete na další trenérskou práci?

Samozřejmě sleduji fotbal. Především pak naše, ale i některé zahraniční kluby. Navíc se chci zdokonalit v jazycích, a proto chodím dvakrát týdně na angličtinu. Fotbal sice nehraji, neboť mě zlobí kolena, v kondici se však udržuji stále. Rozhodně nezahálím, protože chci být připravený. Až přijde příležitost, musím být odpočatý a plný energie.

Přeji vám úspěšný nový rok, a abyste získal vysněné angažmá.

Uvidíme, všechno má svůj čas. Hlavně aby se nám zachránilo Dynamo. Jeho situace sice nevypadá růžově, jedenáct bodů z devatenácti zápasů je mizerná bilance, pořád má ale šanci dostat se do baráže. Dynamo by se mělo o to pokusit a pak baráž zvládnout.

 

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Jan Škrle
 


 
Reklama