Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Na tabulku se tolik nesoustředím, důležitý je pro mě herní projev, říká Žmolík

 
pondělí, 27. listopadu 2023, 21:45

Rezerva českobudějovického Dynama nevstoupila do podzimní části výsledkově nejlépe, konečný výsledek po podzimu ale vypadá velice dobře. B-tým pod vedením trenéra Dušana Žmolíka a hrajícího asistenta Jiřího Kladrubského se po polovině odehrané sezony nachází na páté příčce. Martin Prášek je s 12 góly nejlepším střelcem celé soutěže. Jak hlavní kouč béčka Dynama shrnul podzimní část?

Trenére, jak hodnotíte první půlku sezony?

Hodnotit podzimní část je třeba pozitivně. Neberu to jen v kontextu našich výsledků, ale především jako celkovou práci v akademii Dynama. Hodnotím do toho tréninkový proces nejen naší kategorie, ale kategorie nám nejbližší – U19. Spolupráce se všemi dalšími trenéry a dalšími lidmi v Akademii je na nejvyšší úrovni a my jsme velmi šťastní, že jsme pracovitost a spolupráci všech lidí dokázali odrazit v hezké umístění B-týmu v ČFL společně s fantastickým umístěním dorostenců v kategorii U19. Navíc se obě kategorie prezentovaly aktivní hrou.

V tabulce jste na pátém místě, očekávali jste před sezonou, že byste v té top pětce mohli být?

Pokud je pro někoho umístění v tabulce důležité, jsem rád, že jsme mu nabídli tento zajímavý výsledek po podzimní části. Před začátkem soutěže jsem říkal, že se nebudeme dívat na tabulku a soustředit se tolik na výsledky, ale na vlastní výkon a že by nám tento paradox právě ty dobré výsledky mohl přinést.

Start se vám příliš nepovedl, první tři zápasy jste prohráli.

Naopak, já byl se startem spokojený. Sice jsme prohrávali, ale způsob, kterým jsme se v prvních dvou zápasech prezentovali, byl fantastický. Bohužel nám to nevyšlo bodově kvůli efektivitě v zakončení. Nebyla to smůla, prostě jsme byli nepřesní a měli jsme také nějaké nedostatky vzadu, které soupeř potrestal a my jsme tak z těchto zápasů odcházeli bez bodů. Měli jsme tam i jeden zápasový výbuch, nezvládnuté utkání v Králově Dvoře. Celkově se to ale nastartovalo proměňováním šancí, hráči se zklidnili v koncovce a zúročili tak svou dřinu a vše začalo šlapat.

Jakou hrou jste se během podzimu prezentovali?

Věřím, že jak vám to teď tady popíšu, to podobně nebo stejně viděli i ostatní. Začnu tím, že bychom se jednoznačně takhle chtěli prezentovat i nadále. V naší hře bylo spoustu sprintů, náběhů, hry do kolma, presinkových situací, spoustu centrů a spoustu gólů a šancí. Jak po kombinační hře, tak z brejkových situací. Fungovala nám komunikace, ale také obranná fáze. Všechno, co jsem vyjmenoval, mělo samozřejmě také své nedostatky, které ovšem můžeme dále zdokonalovat, pokud budeme chtít. Je důležité si ty nepříliš povedené zápasy rozebrat, poučit se z nich a jít dál.

Je v mančaftu někdo, koho byste chtěl pochválit?

Vyjmenoval bych každého hráče. Pochvalu si zaslouží úplně každý. I nejlepší střelec soutěže se nemůže stát nejlepším střelcem bez svých spoluhráčů.

Nastanou v týmu nějaké změny?

Se Slávou Rožboudem neustále mluvíme o mládežnickém a dospělém fotbale. Shodli jsme se na tom, že by bylo fajn, kdybychom v zimě posouvali talentované hráče do dospělého fotbalu a na jaře připravovali tým na podzimní sezonu, aby právě podzim v dané kategorii byl pro mladé hráče vrcholem a přes zimu mohli jít o kategorii dál. Teď té myšlence nahrává i postavení týmů v tabulce, takže očekáváme, že se hráči z U19 posunou k nám a vyzkoušíme si to. Někteří se připojí nastálo, někteří do tréninkového procesu. K tomu je samozřejmě potřeba vytvořit prostor tím, že někteří hráči, co podávali skvělé výkony v ČFL, dostanou šanci výše a půjdou na hostování do druhé ligy, nebo třeba přesvědčí, možná už také svými výkony přesvědčili trenéry v našem A-týmu.

Jak vám vyhovuje spolupráce s Jiřím Kladrubským, které je hrajícím asistentem?

O tom už se pár článků napsalo. Rozumíme si, máme podobný pohled na fotbal. Hrající asistent je skvělou věcí, v případě potřeby také může zasáhnout do tréninků, když náhodou dojde k problému s počtem hráčů.  Zapojit ho můžeme právě také do mistráků, když je nějaký problém. Z jeho zkušeností může těžit celý tým. Dalším asistentem je Honza Dvořák a trenér brankářů Daniel Havlíček. Všichni jsme vytvořili skvělý trenérský tým. Společně vedle nás stojí ještě výborný masér Patrik Červený.

Co bude vaším jarním cílem?

Na tabulku se moc nedívám. Jak už jsem říkal, bylo by dobré se zdokonalovat a vidět, jak z hráčů, kteří jsou o něco starší, postupně rostou osobnosti a dokážou vedle sebe rozvíjet mladší talentované hráče. Pokud na jaře budeme schopni hrát stejná fotbal jako na podzim, v kabině bude atmosféra podobná té současné, budeme-li také pokorní, nepřestaneme respektovat druhé, budu spokojen a věřím, že nás stejné principy z podzimu dovedou k zajímavým výsledkům.

Kdy vám začne příprava?

Hned z kraje nového roku. Čeká nás spousta zábavy, práce a spoustu stráveného společného času. Budeme zdokonalovat součinnosti, vzájemnou spolupráci a dovednosti, které se v našem fotbale objevují. Budeme potřebovat energii a přetáhnout z podzimní části do přípravy touhu a nadšení. V sestřihu sezony je jednoznačně vidět, že kluci milují hrát spolu fotbal.

Napsal(a) Václav Kucul | Foto Jan Škrle
 


 
Reklama