Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Do divize se nám nyní půjde mnohem sebevědoměji, říká hradecký Roman Lukáč

 
středa, 28. června 2023, 08:57

Jindřichův Hradec – Vloni touto dobou bylo u Vajgaru neveselo. Jindřichovu Hradci se nepovedla jarní část sezóny a sestoupil z divize do krajského přeboru. Cíl pro následující sezónu byl jasný, krajský přebor vyhrát a vrátit se do divize. Na podzim si Jindřichohradečtí dovolili několik klopýtnutí, na jaře už ale byli zcela suverénní a krajský titul vyhráli s dvanáctibodovým náskokem na Olešník. O úspěšné sezóně jsme si povídali s trenérem jindřichohradeckých fotbalistů Romanem Lukáčem.

Jak těžké bylo vyhrát krajský přebor?

Byť se zdá, že jsme krajský přebor vyhráli s pohodlným náskokem, máme za sebou náročnou sezónu. Vždycky je těžké zvládat zápasy vítězně. Některé jsme museli otáčet, a to nebylo nic jednoduchého. Na podzim nás trochu pozlobil anglický týden, kdy jsme ze tří zápasů získali jen jeden bod, od té doby jsme ale nepoznali hořkost porážky a díky tomu jsme udělali ten správný krok k zisku titulu.

Sezónu lze tedy hodnotit jedině pozitivně?

Jak jinak. Vždycky se něco najde, sezónu ale nemůžeme hodnotit jinak než pozitivně.

Překvapilo vás něco na samotné soutěži?

Zdá se mi, že dřív nebyly rozdíly mezi jednotlivými týmy takové jako letos. Některé manšafty ze spodku tabulky nemají kvalitu jako třeba Hluboká nebo Olešník. Krajský přebor si jinak zachovává stálou úroveň, výkonnostní rozdíl mezi některými týmy mě ovšem překvapil.

Ale například poslední Tatran Prachatice s vámi sehrál dvě docela vyrovnaná utkání a body vám nedal zadarmo…

Do zápasů s Tatranem jsme šli s nastavením v hlavách, že se nemůže nic stát a že to v pohodě zvládneme. Pravděpodobně jsme do nich nedali takové srdíčko a bojovnost, jako právě Prachatice. Podobné to bylo na jaře i proti Semicím. Problém byl spíš v našich hlavách, než že by nás tito soupeři přehrávali.

Před lety se vám podařilo vybojovat krajský titul také se Želčí. Našel byste nějaký rozdíl mezi tehdejším triumfem a tím současným?

Neřekl bych. I v Želči jsme tenkrát měli útočně naladěné mužstvo, přestože jsme hráli v jiném rozestavení. Naše hra byla podobně jako nyní založena na útoku a přes sto nastřílených branek svědčí o tom, že i tehdy jsme byli silní. Želeč dala 103 gólů, Jindřichův Hradec jen o jeden víc.

Prospěl vám rok strávený v krajském přeboru, nebo ho považujete spíše za ztracený?

Nechci to hodnotit příliš brzy, ale řekl bych, že nám to spíš pomohlo, protože někteří mladí kluci dozráli. Měli na to čas, nebyli pod takovým tlakem. Jsem přesvědčený, že mládí na sobě hodně zapracovalo. Mladým hráčům tahle sezóna hodně pomohla a troufám si říct, že do divize nyní půjdeme mnohem sebevědomější.

Jak se změní kádr Jindřichova Hradce pro příští sezónu? Odchází střelec Martin Toman a proslýchá se, že se zajímáte o třeboňského Martina Průchu…

Toho jsme zatím neoslovili. Jednáme s několika hráči, něco je na dobré cestě a něco ne. Konkrétní ale v tuto chvíli nebudu.

Máte představu, na jakých postech byste potřebovali nejvíce posílit?

Do každé řady potřebujeme jednu posilu. Po odchodu Tomana je třeba posílit především střed hřiště. Odchází rovněž Koktavý a také Völfel, takže potřebujeme někoho na stopera.

Pomůže vám předchozí působení v divizi lépe se na tuto soutěž připravit?

To nesporně. Většina týmu ví, do čeho jdeme a jak je divize náročná soutěž. V divizi budeme muset být obezřetnější. Nebudeme si moct dovolit takové výpadky jako v krajském přeboru, kde jsme kolikrát ztratili dvou i tříbrankové vedení a pak jsme to museli dohánět v závěru. V divizi by se nám podobné výpadky skoro jistě vymstily.

Víte, co udělat pro to, aby se neopakoval loňský sestup z divize?

V předchozí sezoně jsme podcenili doplnění kádru v zimním období. Nepodařilo se nám přivést nikoho nového, přestože pár nových hráčů s námi v zimě trénovalo. A když se nám pak zranili klíčoví hráči, neměli jsme za ně na lavičce náhradu v potřebné kvalitě. To byl hlavní důvod našeho sestupu. 

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Jan Škrle
 


 
Reklama