Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Jan Koller a další legendy podpoří na Planeo Cupu i jihočeské talenty

 
středa, 24. dubna 2024, 08:30

Jarní měsíce patří už podvanácté Poháru mládeže FAČR Planeo Cupu. I letošní ročník největší události mládežnického fotbalu slibuje výjimečné zážitky. Během šesti finálových turnajů se na jednom místě setkají nejmladší nadějní fotbalisté, současní aktivní hráči i fotbalové legendy, které povzbudí nastupující generaci fotbalistů a zároveň se podělí o zkušenosti ze své bohaté a úspěšné kariéry. Těšit se můžeme i na patrona Planeo Cupu Jana Kollera. První finálový turnaj je na programu v kategorii U13 poslední dubnový víkend Kuřimi.

Na začátku kvalifikací v září loňského roku naskočilo do Planeo Cupu neuvěřitelných 18 tisíc mladých fotbalistů z celé republiky a klubů všech úrovní výkonnosti. Z 995 přihlášených družstev se prokousalo kvalifikačním sítem v každé ze šesti kategorií 24 nejlepších týmů, celkem tedy 132, do finálových turnajů. V nich se ve čtyřech skupinách po šesti družstvech představí nejlepší mládežnické týmy republiky ve Vysokém Mýtě (U8), Lázních Bohdaneč (U9), Kroměříži (U10), Hlučíně (U11), Uničově (U12) a Kuřimi (U13). A jako každý rok i letos se můžeme těšit na souboje malých klubů s těmi z absolutní české špičky. Po boku Sparty, Baníku Ostrava a dalších velikánů se představí i několik reprezentantů z Jihočeského kraje. Vedle obvyklých účastníků z Dynama České Budějovice se dokonce pětkrát představí v bojích o turnajové medaile mladíci z FC Písek, když budou scházet jen v nejmladší kategorii U8. Své velké chvíle zažijí naděje FC Táborsko, Meteoru Tábor i dalších dvou českobudějovických klubů SKP a JFA.

Velkou událostí je i první účast dívčích týmů ve finálových turnajích, když se v kategoriích U10 a U12 představí fotbalistky pražské Slavie. Určitě tak bude jedním z očekávaných okamžiků duel holek Slavie a kluků Sparty ve finálovém turnaji U12 na začátku května v Uničově.  

„PLANEO CUP je jeden z největších žákovských turnajů v Evropě, kde sportuje na osmnáct tisíc dětí. Jde o turnaj, který obsáhne celou republiku od nejmenších vesniček až po největší kluby. Těším se na celkovou atmosféru finálových turnajů, určitě nás čekají duely plné emocí,“ řekl patron letošního ročníku Jan Koller. On sám moc dobře ví, jak těžká je cesta do profesionálního fotbalu. Zároveň je důkazem, že i z vesnického klubu jako je Smetanova Lhota se dá dostat až do nejvyšších fotbalových pater a hrát na mistrovství Evropy i světa nebo Ligu mistrů.

Jan Koller dorazí na všechny finálové turnaje a nebude jediným legendárním fotbalistou, který na ně zavítá. I díky spolupráci s Nadací fotbalových internacionálů se v Česku po delším času objeví slavný kanonýr s přezdívkou Bomber Tomáš Skuhravý, který trvale žije v Itálii, kde prožil skvělé roky své fotbalové kariéry. Ohlášení jsou i další vyhlášení střelci Verner Lička, Vratislav Lokvenc, Radek Drulák nebo Karel Kroupa. Chybět nebudou ani ti, kteří se právě těmto elitním střelcům snažili v gólech zabraňovat mezi třemi tyčemi Jan Stejskal, Martin Vaniak, Tomáš Poštulka, Pavol Michalík, Josef Hron nebo Zdeněk Zlámal.  O známá jména by neměla být nouze ani mezi tatínky mladých fotbalistů nebo z řad trenérů mládežnických týmů. V předchozích letech tak bylo možné potkat například Maria Holka, Bořka Dočkala, Tomáše Sivoka, Jana Poláka nebo Davida Jarolíma.   

„PLANEO Cup pro nás není jenom fotbalový turnaj, ale jedná se bezesporu o naši srdcovou záležitost. S radostí pozorujeme mladé nadějné fotbalisty a fotbalistky, jak oslavují každé vstřelení branky a jak následně vítězný tým propukne v euforii, kterou kdo nezažil, tak ji jenom těžko pochopí. A tím nás PLANEO Cup stále více pohlcuje, neboť podporovat děti a sport je pro nás obrovským potěšením. Jsme také upřímně nadšeni, že se nám podařilo navázat partnerství s takovou ikonou českého fotbalu, jakou je Jan Koller. A nemůžeme zapomenout na pokračující spolupráci s firmou Hisense, která zůstává klíčovým partnerem PLANEO Cupu a my si této spolupráce nadále velmi ceníme. V podpoře sportu se nicméně neomezujeme pouze na budoucí fotbalové děti, ale srze podporu Nadace Fotbalových Internacionálů pomáháme i těm fotbalistům, kteří již mají svoji hvězdnou kariéru za sebou,“ říká Tomáš Opluštil, ředitel maloobchodní sítě Planeo.

Planeo Cup nese současně i název Pohár mládeže FAČR a dlouhodobě patří mezi projekty domácí fotbalové asociace. „Je to největší klubový turnaj v České republice a při účasti více než 900 klubů velká líheň pro budoucí talenty. Možná se v budoucnu objeví i mezi reprezentanty, protože je to turnaj, který každým rokem přiláká hodně nových tváří a talentů,“ řekl technický ředitel FAČR Erich Brabec.

První finálový turnaj Planeo Cupu je naplánovaný na poslední dubnový víkend do Kuřimi, kam mezi fotbalové naděje zavítají legendy Zbrojovky Brno Karel Kroupa a Josef Hron, kteří se svým klubem získali v roce 1978 historicky jediný mistrovský titul. Série finálových klání pak vyvrcholí na začátku června v Hlučíně.

FINÁLOVÉ TURNAJE

U13                27. – 28. 4. 2024                  Kuřim

U12                4. – 5. 5. 2024                      Uničov

U10                18. – 19. 5. 2024                  Kroměříž

U9                  25. – 26. 5. 2024                  Lázně Bohdaneč

U8                  1. – 2. 6. 2024                      Vysoké Mýto

U11                8. – 9. 6. 2024                      Hlučín

Napsal(a) Jiří Nikodým | Tisková zpráva | Foto Josef Štěpán
 


 
Reklama