Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Karel Krejčí: Vůbec se nedivím, že do Písku jezdí na soustředění ligová mužstva

 
pátek, 1. června 2018, 20:26

Karel Krejčí je trenérem, který se jako asistent může pochlubit ziskem Českého fotbalového poháru, Superpoháru i dvou titulů mistra ligy. Třetí ligový triumf pak přidal už ve funkci hlavního lodivoda Viktorie Plzeň, kterou na vrchol dovedl v sezoně 2015/2016.

Nepřeberné zkušenosti má také s trénováním mládeže v pražské Dukle, v českobudějovickém Dynamu, Příbrami či Plzni. Jako asistent působil i u českého národního týmu a nyní je trenérem reprezentačního výběru do dvaceti let.

Fotbalová reprezentace U20 musí projít hráčskou obměnou a Karel Krejčí skládá před nadcházející sezonou nový tým. Má z čeho vybírat, hráčů je dostatek. Aby všechny stihl dostatečně poznat a seznámit se s nimi, zařadil realizační tým do programu třídenní sraz, který se uskutečnil od 28. do 30. května v Písku. Proč si Karel Krejčí vybral právě areál u Otavy?
Bydlím v Příbrami a kluk mi v Písku hrál, tak vím, že tady jsou podmínky famózní. Máme tu všechno, co potřebujeme. Tvoří se nové mužstvo a je tu spousta nových hráčů. Nebral jsem kluky, které mám vyzkoušené z Elitní ligy, ale spíše jsem si vybíral ty, kteří byli doposud v rolích náhradníků nebo s námi absolvovali třeba jenom jeden sraz a nedostali moc prostoru. Celé jsme to doplnili hráči ročníku narození 1999, kteří přecházejí z devatenáctky. I proto jsem chtěl být v domáčtějším prostředí, abychom nebyli někde daleko na hotelu a s klukama jsme se potkávali třeba jenom u jídla. Písek mi přišel jako ideální místo, protože zdejší areál naše požadavky splňuje a všichni jsme tu v podstatě pořád pohromadě. Opět se potvrdilo, že podmínky jsou tady nadstandardní a vůbec se nedivím, že do Písku jezdí na soustředění ligová mužstva.

Trenér dvacítky má z čeho vybírat. V Písku viděl další možné posily mužstva pro nadcházející ročník Elitní ligy U20. Zaujal Karla Krejčího někdo z hráčů, které na jih Čech pozval?
To je zatím předčasné. Tento sraz beru jako takový poznávací. Chtěl jsem, abychom měli náskok, protože hned v září nás čeká ostrý start, hrajeme v Německu a doma hostíme Portugalce. Řada hráčů, kteří ještě budou promlouvat do nominace, zůstala doma. Bylo tady několik kluků, kteří mě příjemně překvapili. Bude také záležet na tom, jak budou vypadat v srpnu ve svých klubech. Vnímám to, že je tady spousta talentovaných fotbalistů a v klubech s nimi dobře pracují, jenže je málo využívají. Pro nás reprezentační trenéry je to pak složité v tom, že kluci nemají herní zatížení. Někdo si bude hledat angažmá, někoho čeká přechod z dorosteneckých kategorií mezi chlapy. Ani oni to nemají v tomto věku jednoduché. Ještě je předčasné to v souvislosti s nominací hodnotit.

Hráči během třídenního srazu absolvovali tři tréninkové jednotky na hřišti a závěrečný modelový zápas. Na co byly tréninky zaměřené?
Nehoníme kondici. Připravujeme spíše formu herních tréninků a cviků. Klukům u videa představujeme, co vůbec chceme hrát a jakým fotbalem se budeme chtít prezentovat. Chtěli jsme, aby se také seznámili s novým realizačním týmem. V tomto duchu jsme v Písku strávili tři dny. Kluci se s tím vypořádali dobře a já věřím, že to hráčům něco dalo a posune je to zase o kus dál.

Národní tým U20 překvapil svým počínáním si v aktuálně skončeném ročníku Elitní ligy, v němž v obrovské konkurenci obsadil druhou příčku za Anglií. Co si o tomto projektu myslí Karel Krejčí?
Myslím si, že Elitní liga je výborná myšlenka. Dvacítka je ročník, který nehraje kvalifikaci a na takové soupeře bychom se jinak asi ani nedostali. V rámci nové soutěže budeme opět hrát se silnými soupeři. Před loňským ročníkem jsem z toho měl trochu obavy, protože ty země patří mezi nejlepší v Evropě, ale na konci jsem měl naopak velmi dobrý pocit. Uhráli jsme 14 bodů, dali jsme po Anglii nejvíce branek, takže převažovaly pozitivní věci. Cíl dvacítky je připravovat hráče pro U21, takže jsme během soutěže přicházeli o kluky, kteří se posouvali výš. Já jsem tak musel naopak sledovat další mladší hráče, kteří ty odcházející nahradili. Prokázali kvalitu a rozšířili zdravou konkurenci v týmu. Nasadili jsme si druhým místem laťku velice vysoko a jsem sám zvědavý, jestli na to v následující sezoně navážeme.

Napsal(a) Petr Brůha | Foto Jan Škrle
 


 
Reklama