Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Memoriál Jiřího Zoubka st. starých gard v Pěčnově ovládl opět Vimperk

čtvrtek, 2. července 2020, 10:59

Pěčnov – Pěčnovští pořadatelé ve spolupráci se lhenickými kolegy uspořádali již tradiční vzpomínkovou akci na svého spoluhráče a kamaráda Jirku Zoubka st. K uctění jeho památky se letošního turnajového klání zúčastnily celky Prachatic, Vimperka a domácího Pěčnova.

Čtvrtý účastník, jímž měli být lheničtí hráči, se bohužel nedlouho před samotnou akcí z určitých objektivních příčin odhlásil. Na pietní akci samozřejmě tradičně nechyběli ani zástupci Zoubkovy rodiny.

Všechna utkání turnaje se pak sehrála systém každý s každým na 2 x 30 minut. V prvním duelu si to rozdali domácí hráči s Prachatickými a lepší nástup měl právě Pěčnov, jehož poslal do vedení již ve 4. min. brankou Stanislav Bauer. Radost domácích však trvala jen dvě minuty, neboť pak vyrovnal z penalty po faulu na Švancara nestárnoucí Josef Veselý. Ve 14. min. se dostali do vedení naopak Prachatičtí a to když si nešťastně srazil míč po střele Švancara obětavě hrající domácí bek Zatloukal. Ačkoliv se domácí snažili stav srovnat a měli k tomu velmi blízko po hlavičce St. Bauera či břevnu Zatloukala, radovali se v závěru první půle opět hráči Tatranu. Pánek vysunul do vápna P. Pořádka, jenž zvýšil skóre na 3:1 pro Prachatice. Po obrátce nejprve vystrašil pěčnovského gólmana P. Fučíka exligový špílmachr Pavel Babka, ale tzv. do černého se trefil až vzápětí jeho spoluhráč J. Dolejš. Tomu tentokrát napomohl ukvapenou rozehrávkou, jinak výborný ochránce pěčnovské svatyně. Domácí jedenáctka se snížení stavu na 2:4 přece jen dočkala, když se ve 40. min. proháčkoval do vápna „hračička“ V. Wimberský a P. Břicháček v bráně Prachatic neměl šanci. Na konečných 2:5 pro hráče z okresního města stanovil výsledek v 51. min. Švancar.

Do druhého duelu v pořadí nastoupili zástupci dvou největších měst okresu, tj. Prachatičtí proti Vimperským. Bleskurychlý nástup do zápasu měl loňský obhájce prvenství vimperský Šumavan, jemuž obstaral vedení ve 2. min. Pavel Záleský po centru Jana Blahouta. Vimperští již v 7. min. zvýšili vedení Michalem Chvostou po velké hrubce obrany soupeře. Jinak se dění první půle odehrávalo spíše mezi vápny, bez větších šancí na obou stranách. Začátek druhého poločasu byl věrnou kopií poločasu prvního, neboť rovněž ve 2. min. Vimperk skóroval Chvostou a opět po centru Jana Blahouta. Hrozivě narůstající skóre přece jen „tatraňáci“ alespoň zkorigovali. Postaral se o to ve 46. min. po stříleném centru M. Pánka gólovou hlavičkou Jan Zumr.

V závěrečném duelu nastoupily proti sobě Vimperk a Pěčnov. Favorit utkání šel znovu brzy do vedení ve 4. min. Přesný centr M. Kotrlíka našel na druhé straně vápna L. Heidenreicha, jenž nadvakrát prostřelil výborně chytajícího P. Fučíka. Druhý úspěch hráčů ze Šumavy přidal po dalších dvou minutách přesnou ranou z hranice šestnáctky k tyči výborně hrající středopolař Martin Šíp. Ačkoliv pak ještě do poločasové přestávky dvakrát zvonila tyč Fučíkovy svatyně po střelách Chvosty a V. Turka, stav se již Vimperku navýšit nepodařilo. Po změně stran si hráči Šumavanu nejprve vybrali oddechový čas a soupeř brzy trestal. Za Pěčnov skóroval zblízka dorážkou Lukáš Bauer po tvrdé střele nejlepšího hráče Pěčnova resp. hráčky Veroniky Tůmové (exligová fotbalistka Sparty a Bohemians Praha). Kvalitativně výborný, ale také v turnaji věkově nejmladší výběr Vimperka brzy zvýšil tempo a výsledkem toho, byl třetí gól v pěčnovské síti. Střelecky se prosadil důrazný Michal Chvosta umístěnou ranou z hranice velkého vápna k tyči. Vimperští si nakonec pohodlně dokráčeli k obhajobě loňského prvenství, když jejich poslední branku na 4:1 vsítil v 50. min. P. Záleský.

Krátce po skončení zajímavých a gentlemansky vedených střetnutí s mnoha krásnými góly, které shlédlo několik desítek diváků, proběhlo slavnostní vyhlášení. Nejlepší střeleckou mušku ze všech účastníků měl vimperský Michal Chvosta, autor 3 gólů. Nejlepším gólmanem byl vyhlášen pořadateli Pavel Fučík, z domácí sestavy a nejstarší „plejer“, tzv. cena „Mister Fit“, skončila v řadách prachatických fotbalistů. Tímto oceněným hráčem byl Josef „Blochin“ Veselý.

Nejlepšími hráči jednotlivých celků byli vyhlášeni: Martin Šíp (Vimperk), Jiří Dolejš (Prachatice) a Veronika Tůmová (Pěčnov). Ocenění hráči mohli být obdarováni pěknými trofejemi, zejména díky péči pořadatelů a štědrosti sponzorů, za což jim patří velký dík. Poděkování a uznání si ale určitě zaslouží všichni aktéři pěkného vzpomínkového odpoledne na gólmana a všestranného sportovce „malého velkého muže“ Jirku Zoubka staršího a v neposlední řadě určitě náleží velké poděkování jedinému rozhodčímu celé akce, jímž byl nestárnoucí Milan Kavulok. Na zdejším turnaji v posledních letech již tradiční arbitr.

Takže ještě jednou díky hráčům za výkony, sudímu za objektivitu, divákům za trpělivost a zase za rok, na zeleném trávníku v Pěčnově na shledanou.

 
 
Napsal(a) Karel Pešek | Foto Jan Klein
 


 
Reklama