Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Trenérského novice Miroslava Říhu čeká v Protivíně stabilizace omlazeného kádru

 
čtvrtek, 8. srpna 2019, 13:12

Dlouholetý trenér protivínských fotbalistů Juraj Kobetič u mužstva po konci minulé sezony skončil. V nastávajícím ročníku krajského přeboru, který startuje již tuto sobotu, povede celek Protivína jako hlavní trenér 45letý Miroslav Říha, bývalý hráč Písku a Protivína. Nový kouč, pro něhož to bude premiéra u mužů, před úvodním duelem s Třeboní ochotně odpovídal na dotazy Jihočeského fotbalu.

Co už máte jako trenér za sebou?
Jako trenér jsem působil pouze v FC Písek, a to sedm let v mládežnických kategoriích u ročníků 1999 a 2003, a nyní na jaře jako asistent právě v Protivíně.

Co považujete za váš největší úspěch?
Za největší úspěch považuji, že někteří mí svěřenci, které jsem přivedl a trénoval v žákovských kategoriích, se nyní snaží prosadit v A-týmu Písku a jiní si vypěstovali lásku k fotbalu a hrají ho i v dospělé kategorii. Bohužel jsou i tací, kteří se již fotbalu nevěnují a přitom jsou mezi nimi výborní hráči, což mě velice mrzí. Samozřejmě nemohu opomenout kluky narozené v roce 2003, z nichž mnozí nyní působí v prvoligových dorosteneckých týmech. Samozřejmě, že je to hlavně úspěch celého trenérského týmu v Písku, který tam působil.

Kde jste působil naposledy?
Jak už jsem říkal, před mým zimním příchodem do Protivína jsem trénoval v FC Písek.

Co vás vedlo k vašemu příchodu do Protivína?
Za mým příchodem do Protivína jsou dlouholeté dobré vztahy s Petrem Bečvářem a Václavem Křišťálem, kteří jsou srdcem protivínského fotbalu. V zimě mě oslovili, zda bych vypomohl týmu z pozice asistenta trenéra a nyní po ukončení činnosti hlavního trenéra Jury Kobetiče jsem přirozeně přešel na pozici hlavního trenéra. Samozřejmě určitou roli sehrála znalost prostředí, neboť v Protivíně jsem hrál i s některými současnými fotbalisty.

Jak jste byl spokojen s průběhem letní přípravy?
S průběhem letní přípravy jsem relativně spokojen. Trénovali jsme třikrát týdně, sehráli čtyři přípravná utkání, která hodnotím pozitivně, a ani tréninková morálka nebyla špatná. Samozřejmě, vždy je co zlepšovat. Nevyhnuly se nám dovolené a pracovní povinnosti i drobná zranění, která prostě k fotbalu patří. Hlavní je, aby ta zranění nebyla vážná a aby měli hráči chuť na sobě pracovat. Zatím to u nás funguje, a doufám, že nám to vydrží.

Co říkáte na hráčský kádr? K jakým změnám přes léto došlo?
Hráčský kádr jsme výrazně omladili, když ještě v průběhu sezóny ukončili nebo přerušili činnost Lukáš Hála a Honza Vojta. Po sezoně u nás skončily opory Jan Moravec a Jan König a zatím není zcela vyjasněné další působení Ondry Prášila, který je pracovně vázán v jiném klubu. Na místo těchto velezkušených hráčů přišli mladí, a doufám, že budou hladoví zahrát si krajský přebor.

Můžete být ohledně příchodů konkrétní?
Jmenoval bych Michala Nedvěda z Bostonu Kluky, Lukáše Jiskru a Honzu Novotného z FC Písek, Patrika Hrachovce z Vodňan, a ještě pracujeme na příchodu Alexandra Hryneviche z Běloruska. Věřím, že náš tým je dostatečně kvalitní na to, abychom hráli v soutěži důstojnou roli a bavili diváky fotbalem.

Realizační tým zůstává stejný?
Po skončení Jury Kobetiče zůstal jinak nezměněn. Tedy vedoucí Vlasta Mikulenka, kustod Bohouš Jarolímek a zdravotnice Eva Mikulenková. Bohužel, ještě není dořešen můj asistent, i když momentálně mi vypomáhají kolegové z béčka Pavel Burda a Radek Slavíček, za což bych jim chtěl poděkovat.

Jaké má Protivín ambice v KP? Jak se chcete prezentovat?
Naší ambicí je jednoznačně záchrana v přeboru a dále rozšíření a stabilizace hráčského kádru. Čeká nás opět kvalitní a vyrovnaný ročník a pro náš omlazený tým je důležitá aklimatizace a sbírání zkušeností v této soutěži. Má osobní ambice je pohybovat se do desátého místa a vstřelit více gólů než v minulém ročníku. Ne však na úkor inkasovaných gólů. Prezentovat bychom se chtěli zodpovědným výkonem v defenzívě a sebevědomým v ofenzivě. Na hřišti musí být vidět srdíčko a emoce.

Koho letos považujete za hlavního favorita?
Asi neprozradím nic nového, když řeknu Olešník, Lom a Český Krumlov. Možná by se výše mohlo posunout také exdivizní Milevsko. Osobně si myslím, že Olešník již nebude tak dominantní jako v minulé sezóně, která pro něj byla z mého pohledu fantastická.

Napsal(a) Michal Havelka | Foto Jan Škrle