Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Lukáš Dudek, Muž kola, pomáhá svými góly Olešníku držet se na špici

 
pátek, 22. září 2017, 11:00

FK Olešník se od začátku letošního ročníku krajského přeboru pohybuje v popředí tabulky a velkým dílem se na tom podílí i jeho ofenziva. Tým se celkově zklidnil, daří se kombinace a výsledkem je i znovuvzkříšení kanonýrů. Mezi ty nejvýraznější se opět zařadil i Lukáš Dudek, který naposledy zatížil konto Oseka čtyřmi góly. I kvůli jeho střeleckému apetitu byl zvolen Mužem kola.

Podzimní výsledky Oseka připomínají slova písničky Voskovce a Wericha, že „jednou jsi dole a jednou nahoře“. Vy jste ho načapali právě v té první části a zrodilo se vaše vysoké vítězství. Podle statistik jste se do něj obuli hned od začátku. Soupeř nekladl žádný odpor?
Prvních pět minut asi žádné kanonádě nenasvědčovalo, bylo hodně nepřesnosti na obou stranách. Pomohl nám první gól a od té chvíle jsme myslím byli jasně lepším týmem. Navíc Osek dělal v defenzivě řadu chyb, a kdybych nebyl kopyto, asi jsem stihl za poločas těch branek dvakrát tolik.

Přesto jste stačil během prvního poločasu zkompletovat slušivý hattrick. Byla cesta k němu obtížná? Kdo ji pomáhal umetat?
Překvapivě jsem využil každou druhou šanci, takže se dá říct, že cesta byla snadná. U každé branky mi asistoval někdo jiný. První byla u přímého kopu po faulu na Marka Pomejeho, na kterém se celkem beci Oseka vyřádili. Druhá padla po pasu Luboše Červenky a nedorozumění hostujících stoperů, kteří se srazili, a já šel sám. A u třetí trefy mi asistoval Sláva Vařák. Já si pak míč posunul na střed a levasem, jaké má v kraji snad jen Martin Šahajda, míč poslal do víka.

Po poločasovém vedení o pět gólů vám to bylo zřejmě málo a přidal jste ještě jeden zásah.
Trenér mi řekl, že jestli dám ještě čtvrtý gól, můžu přijít na trénink až v pátek, i když já to vlastně ani jiný den kvůli práci stíhat nemůžu. Ve druhé půli to byl snad můj první kontakt s míčem a hned z toho byl gól téměř z půlky.

Vypadá to, že Olešník se otřepal z nevýrazných výsledků minulosti. Fotbal hráče zase baví a na hře to je znát. Znamená to návrat technického stylu, kterým byl Olešník vždy znám? Nejsou to ty galeje z donucení, které byly občas vidět. Něco se muselo změnit.
Tak první změnou bylo, že si ten stařík s osmičkou na zádech (Roman Chlumecký, pozn. red.) šel sednout na střídačku. (Smích) Na lavičce mu to sluší, má předpoklady k tomu stát se dobrým trenérem. Za druhé se nám na rozdíl od loňské sezony nerozpadla obrana, uzdravili se zimní posily Šahy a Rabi (Martin Šahajda a Michal Rabiňák). Ale hlavně, posunul se směrem dopředu Marek Pomeje, na spolupráci s ním si nemůžu stěžovat. Už na Hluboké mi to s ním vepředu klapalo a teď se to snad bude jen potvrzovat. Díky vydařenému vstupu mají velmi dobrou  formu a herní sebevědomí i ostatní hráči v týmu. Například Martin Šíma znovu dokazuje, jak výborný je fotbalista.

Jestli se dobře pamatuji, tak jste měl v Olešníku na starosti nejenom střílení branek, ale navíc péči o areál. Co to všechno obnášelo? To jste také místo rozcvičování na zápas věšel sítě nebo roznášel praporky?
No, sítě se věšely naštěstí jen jednou za půl roku a ještě k tomu to musel dělat někdo jiný. (Smích) Jinak jsem opravdu byl plnohodnotný správce. Na starosti jsem měl obě hřiště v Olešníku, šatny, dresy a další věci, co k tomu patří. Často se mi pak stávalo, že místo zápasu jsem se více věnoval zašlapování drnů při samotné hře. Holt mi bylo toho hřiště líto.

Ale tyhle povinnosti už převzal někdo jiný, možná i proto padá víc gólů.
Ano, hřiště už má ve své kompetenci mladý Sláva Vařák. Moje derniéra se Sezimákem byla vítězná, jeho premiéra s Osekem taky, tak snad to takhle půjde i nadále.

V týdnu pracujete v zahraničí, takže tréninky jsou asi pasé. Ale možná byste je mohl sledovat na Skypu a před počítačem si se spoluhráči i zacvičit.
Po práci už mám chuť jen na pivo, večeři a spánek, fyzičku piluji přes den. S tréninky začnu možná v Pasově, mají tu dva týmy, 1.FC a DJK West, tak uvidíme. 

V neděli se na vás chystá Rudolfov. Další tým, který preferuje ofenzivní hru, a má ve svém středu nebezpečné plejery. Hřiště je už prý v daleko lepším stavu, takže kombinace by se mohly dařit. I když Olešník to asi stále není. Každopádně by tenhle souboj měl přilákat početné diváctvo.
Tak určitě si na své přijdou hlavně diváci Pána prstenů, kteří by na hřišti mohli vidět kompletní čtveřici Hobitů z Kraje. Na Rudolfov jsem se nikdy moc netěšil, hřiště i zázemí bída. Tak uvidíme, co nás čeká. Budeme hrát svou hru a snad si tentokrát z Rudolfova nějaký ten bod odvezeme.

Napsal(a) Milan Šíma | Foto Jan Škrle